• Το νησί της Λέρου τίμησε ο Δήμος Didim Τουρκίας σε φεστιβάλ Ειρήνης [ΦΩΤΟ – VIDEO]

    Το νησί της Λέρου τίμησε ο Δήμος Didim Τουρκίας σε φεστιβάλ Ειρήνης [ΦΩΤΟ – VIDEO]

    Αναγνώσεις: 172

Μια συγκλονιστική εμπειρία έζησε η αντιπροσωπεία του Δήμου Λέρου την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017 παρουσία χιλιάδων Τούρκων πολιτών, στο φεστιβάλ Ειρήνης του αδελφοποιημένου Δήμος Didim Τουρκίας. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από πρόσκληση του Δήμου Didim, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, αναχώρησε με σκάφος η αποστολή από τη Λέρο με προορισμό το Didim. 

Τη Λέρο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Κόλιας, ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Γιάννης Αντάρτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Γιώργος Ζουμπούλης. Επίσης το “παρών” στις εκδηλώσεις του αδελφοποιημένου Δήμου έδωσε ο κυβερνήτης τους σκάφους κ. Γιάννης Παγώνης, ενώ κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Didim παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της εφημερίδας Leros News ο κ. Άκης Γρεκός.

Το Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Didim ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017 στις 19.00, όπου μπροστά στο Άγαλμα του Ποσειδώνα, οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σχολεία του Didim τίμησαν τους Έλληνες προσκεκλημένους χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από την Ελλάδα!



Κατόπιν, όλοι μαζί, οι τοπικές Αρχές, οι επίσημοι προσκεκλημένοι από τη Λέρο, οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι και πλήθος κόσμου, ξεκίνησαν με την “πορεία Ειρήνης”, προς το μνημείο Ειρήνης και Φιλίας προς τιμήν του αδελφοποιημένου Δήμου Λέρου, όπου έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια. 



Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μνημείο που απεικονίζει δυο ζευγάρια (ένα ζευγάρι με παραδοσιακή τουρκική ενδυμασία και ένα με παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία που κρατούν από κοινού ένα κλαδί ελιάς και περιστέρια), έχει κλίση προς τα δυτικά, αγναντεύοντας το νησί της Λέρου! Το ίδιο άγαλμα θα τοποθετηθεί και στη Λέρο (Αγ. Μαρίνα) τον Οκτώβριο του 2017, κατά τη διάρκεια παραμονής στο νησί μας των σκαφών του Bodrum Cup.


Στις 20.00, τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ Δήμου Didim και Δήμου Λέρου, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Didim κ. Ahmet Deniz Atabay, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο πρώην Δήμαρχος Didim και αντίστοιχα ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Γιάννης Αντάρτης ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης των αδελφοποιήσεων με Δήμους της Τουρκικής επικράτειας.



Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση ελιάς από τη Λέρο δίπλα στο μνημείο, ενώ κατόπιν οι επίσημοι και το πλήθος κόσμου αναχώρησαν προς το δημοτικό στάδιο του Didim, όπου θα ξεκινούσε το φεστιβάλ Ειρήνης, με τη συναυλία του διάσημου Τούρκου καλλιτέχνη κ. Volkan Konak.

Κατά την έναρξη της συναυλίας συγκίνηση προκάλεσαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι Δήμαρχοι Didim – Λέρου στο κατάμεστο στάδιο του αδελφοποιημένου Δήμου, παρουσία 60.000 – 70.000 κόσμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του Δήμου Didim.



Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής (1.9.2017) η αποστολή από τη Λέρο ξεναγήθηκε στο ναό του Απόλλωνα ένα μεγαλειώδες αρχαίο Ιερό Μαντείο στα Δίδυμα, στις ακτές της Μικράς Ασίας, λίγα χιλιόμετρα νότια από την αρχαία Ελληνική πόλη της Μιλήτου.


 


Λίγα μέτρα πιο κάτω από τον συγκεκριμένο ναό, ο Δήμαρχος Λέρου επισκέφτηκε το σπίτι των προγόνων του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση.



Αργότερα, η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στην αρχαία Ιωνική πόλη της Μιλήτου και στο αρχαίο θέατρο.



Ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία τον Δήμαρχο Didim κ. Ahmet Deniz Atabay και τους δημοτικούς σύμβουλους κ.κ. Hikmet Atilla, Mustafa Senturk, Ali Çağlar, Sinan Ceyhan. 

Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Σ. Παϊζάνογλου μεταφραστή και εκπρόσωπο τουριστικής προβολής του νησιού μας στην Τουρκία, τον κ. Ali Çamurcu Επιχειρηματία, τον κ. Atilla Kilinc εκπρόσωπο της εταιρείας CINE TOUR, καθώς και στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και οργάνωσης του δήμου Didim κα. Senap Uslu. 

Τέλος ευχαριστούμε τον κ. Mustafa Senturk ιδιοκτήτη του υπέροχου ξενοδοχείου MEDUSA HOUSE.