back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα μονοπάτια των βιβλίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΤα μονοπάτια των βιβλίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι 4 εκδηλώσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου με τίτλο: «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», με την υποστήριξη του κοινωνικού δικτύου «FutureLibrary» και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στόχος των εκδηλώσεων αποτέλεσε η εξοικείωση των μικρών παιδιών με τα βιβλία της βιβλιοθήκης, και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης τους με την βιβλιοθήκη και το καλό λογοτεχνικό βιβλίο.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Λέρου θέλησε μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Future Library να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά, αλλά και συσχετισμούς ανάμεσα στα παιδιά στο παιχνίδι και την απόλαυση του διαβάσματος.

Την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2012, στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου  τα 17παιδιά, που συμμετείχαν στο 1ο εκπαιδευτικό παιχνίδι «Τα μονοπάτια των βιβλίων», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καινούργια βιβλία παίζοντας παντομίμα, αναζητώντας τους τίτλους στα ράφια και απαντώντας σε πρωτότυπες ερωτήσεις.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από τον εμψυχωτή – βιβλιοθηκονόμο Δημήτρη Σταματέλο και με την βοήθεια των δύο εθελοντριών (Κλέα Αράπη – Αυγή Δεληγιαννάκη) τα καινούρια βιβλία τοποθετήθηκαν στα τραπέζια της βιβλιοθήκης και οι δύο ομάδες είχαν περίπου είκοσι λεπτά στη διάθεση τους να τα ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν την περίληψη. Στη συνέχεια ξεκίνησε το παιχνίδι με τη χρήση των εκπαιδευτικών καρτών του Future Library, και ο ενθουσιασμός και η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο! Η κάθε ομάδα έβρισκε τη σωστή απάντηση για το κάθε βιβλίο παίζοντας παντομίμα και δουλεύοντας συνεργατικά.

Στο τέλος, νικητές και ηττημένοι αποχώρησαν χαμογελαστοί, έχοντας όλοι δανειστεί από τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης.

Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Αυγούστου του 2012 οι μικροί φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Λέρου  έπαιξαν το εκπαιδευτικό παιχνίδι « Story Cubes  –  Τα ζάρια των ιστοριών» ταξίδεψαν με την φαντασία τους και έφτιαξαν ο καθένας τη δικιά του ιστορία, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκαν σε ομάδες  δημιουργώντας  αστείες ιστορίες για ταξίδια και φανταστικούς μακρινούς κόσμους.  Η εκδήλωση έκλεισε με τα παιδιά να διαβάζουν τις  φανταστικές ιστορίες που έγραψαν ενώ στο τέλος χειροκροτήθηκαν και βραβεύτηκαν όλες οι ιστορίες και των δύο ομάδων..

 Η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική από την αρχή μέχρι το τέλος, και τα παιδιά φεύγοντας από την βιβλιοθήκη μας ρωτούσαν συνέχεια πότε θα ξαναπαίξουμε !

Ευχαριστούμε τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έφεραν τα παιδιά τους στα εκπαιδευτικά παιχνίδια που διοργάνωσε η βιβλιοθήκη.

Κλείνοντας  θυμάμαι αυτό που είχε πει ο Σαράντος Καργάκος «Κανένα παιδί δε γεννιέται έχοντας αγκαλιά ένα βιβλίο. Χρέος της οικογένειας είναι να βάζει στην αγκαλιά του παιδιού το βιβλίο.

 

Δημήτρης Σταματέλος

Βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ