back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Νταλλαρή

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣυνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Νταλλαρή

Αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο LEROS NEWS ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δήμου Λέρου (και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Λέρου “Άρτεμις”), κ. Αντώνης Νταλλαρής.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Νταλλαρής αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα της Λέρου με την ειλικρίνεια που τον διακατέχει, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λίγους δημοτικούς συμβούλους που απάντησε σε ιδιαίτερα δύσκολες ερωτήσεις που του θέσαμε. Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερώτηση: κ. Νταλλαρή, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Λέρου «η Άρτεμη», έχετε αποδείξει ότι η συλλογική δουλειά έχει σπουδαία αποτελέσματα. Όμως δυστυχώς, όπως βλέπουμε όλοι μας αυτό δεν συμβαίνει στο Δ.Σ. Λέρου. Τι φταίει;

Δυστυχώς και το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου διακατέχεται από τις παθογένειες της Ελληνικής κεντρικής πολιτικής σκηνής και της Ελληνικής κοινωνίας όπου σημασία δεν έχει τι προτείνεις αλλά που πολιτικά ανήκεις εσύ που το προτείνεις. Για παράδειγμα σε μια τοποθέτηση μου στο δημοτικό συμβούλιο είπα ότι θα έπρεπε να κατατεθεί ένα μορατόριουμ το οποίο θα είχαν την υποχρέωση να υποστηρίξουν όλοι μιας και θα ήταν  αποτέλεσμα συμφωνίας όλων των παρατάξεων με τα δέκα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Λεριακή κοινωνία και που δεν έχουν ούτε κομματικό  χρώμα ούτε παραταξιακή απόχρωση και για τα οποία θα έπρεπε να δουλέψουμε όλοι ανεξάρτητα από τη θέση που θα είχαμε στο δημοτικό συμβούλιο τα επόμενα 10 χρόνια. Αμφιβάλω αν την θυμάται κανένας. 

 

Ερώτηση:  Πριν από 2 χρόνια αποφασίσατε να στηρίξετε εμπράκτως την υποψηφιότητα της κας Σιφουνιού. Νιώθετε δικαιωμένος με την επιλογή σας; 

Εάν πάρουμε ως αξίωμα ότι η κάθε απόφαση θα πρέπει να αξιολογείται και να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της χρονικής στιγμής στην οποία πάρθηκε, θα πρέπει να σας πω ότι ένας άνθρωπος σαν και εμένα δεν θα μπορούσε να είναι σε κανένα από τους δυο άλλους συνδυασμούς εκείνη την περίοδο.

Αν όμως το ερώτημα σας τίθεται προκειμένου να γνωρίζετε την θέση μου αναφορικά με την απουσία της κύριας Σιφουνιού από το νησί, θα σας έλεγα ότι η απουσία του επικεφαλής οποιουδήποτε φορέα από τον χώρο δράσης του φορέα αυτού, μόνο δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλεί στο φορέα και σε καμία περίπτωση την όποια δημιουργική του δράση και ως εκ τούτου, δεν νιώθω δικαιωμένος ιδιαίτερα όταν πρέπει να απολογούμαι για αυτό στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του συνδυασμού μας.

Βεβαίως, η κυρία Σιφουνιού έχει τους δικούς της λόγους που βρίσκετε εκτός Λέρου και θεωρώ ότι έχει ζυγίσει και το πολιτικό κόστος  μιας τέτοιας κίνησης. 

 

Ερώτηση: Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχωρήσατε στον Νίκο Ιγνατίδη δηλώσατε ότι δεν θα θέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η αποχώρηση αυτή αποτελεί για πολλούς σημαντική απώλεια για το  Δ.Σ. και την κοινωνία της Λέρου. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Πείτε μας έναν λόγο που θα μπορούσε να σας αλλάξει γνώμη.

Η απόφαση μου αυτή είναι  μια στάση αντίδρασης στο τοπικό πολιτικό σύστημα το οποίο υποθάλπει με τη θέληση του τις περισσότερες φόρες η πλειοψηφία του Λεριακού λαού και που  με τα κριτήρια αυτής της πλειοψηφίας τη χρονική στιγμή για την οποία μιλάμε διαφωνώ και θέλω να το δείξω με πράξεις και όχι με λόγια. Την απόφαση αυτή την παίρνω σε μια στιγμή που νομίζω ότι εγώ προσωπικά χαίρω της εκτίμησης των περισσότερων συμπατριωτών μας ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης. Άλλωστε και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών δεν μου δίνουν το δικαίωμα να έχω προσωπικό παράπονο, μιας και έλαβα το 50% σχεδόν των ψήφων που έλαβε ο συνδυασμός μας ολόκληρος.

Άρα δεν πρόκειται για προσωπική πικρία. Με την πράξη μου αυτή θέλω να δηλώσω ότι ήρθε η ώρα να δούμε τις τοπικές εκλογές πέρα από τις δικές μας στρατηγικές φιλοδοξίες και συμφέροντα, είτε είμαστε υποψήφιο, είτε ψηφοφόροι και να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, ανεξάρτητα από το αν αυτό ανατρέπει τα δικά μας σχεδία η συμφέροντα. Αυτά τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε δεν δηλώνονται με λόγια όπως σας προανέφερα αλλά με πράξεις. Δεν θέλω να καλύπτω με την παρουσία μου πολιτικές και λογικές με τις οποίες διαφωνώ. Βεβαίως την ίδια στιγμή θέλω να δηλώσω ότι όποτε μου ζητηθεί να συμβάλω σε οτιδήποτε για το καλό της Λέρου, θα το κάνω με τον ίδιο ζήλο που το έκανα και έως τώρα και από οποιαδήποτε θέση. 

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας θα είμαι ξεκάθαρος. Εάν προέκυπτε ένας υπερκομματικός ενωτικός συνδυασμός. Η εποχή που ζούμε μας επιβάλει να αφήσουμε προς στιγμήν ίσως τις όποιες προσωπικές βλέψεις και να στρατευθούμε όλοι σε ένα κοινό στόχο το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας. 

 

Ερώτηση: Πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν εσάς και τους υπόλοιπους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας ότι δεν ασκείτε αντιπολίτευση, υποβοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον Δήμαρχο Λέρου. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Όσοι έχουν αυτή την άποψη πρέπει να ξέρουν  ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι μερικές φορές. Θέλω να πω ότι στα δυο χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής σε ποσοστό 90% έχω πάρει θέση όμοια με αυτήν της ομάδας (μέχρι πρότινος) του κυρίου Κοντραφούρη. Ενώ διαφώνησα μαζί τους σε θέματα όπως στην τοποθέτηση ιχθυοκαλλιέργειας στην Πηγανούσα (ήμουν αντίθετος) στο θέμα των συμβάσεων ενοικίασης δημοτικών ακινήτων (όπου εγώ σε αντίθεση και με τις τρεις παρατάξεις πρότεινα μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης για όλους τους ενοικιαστές και όχι την κατά περίπτωση αντιμετώπιση με ότι αυτό συνεπάγεται…). Άλλωστε έχω αποδείξει ότι δεν αποφεύγω την διαφοροποίηση ακόμα και από την ίδια μου την ομάδα προκειμένου να υποστηρίξω τις αρχές και τις θέσεις μου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι δυστυχώς τα περισσότερα από τα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου στη συντριπτική τους πλειοψηφία περνούν ομόφωνα. Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω επίσης ότι είμαι ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που έχει εισηγηθεί θέματα στο δημ. συμβούλιο προκειμένου να υποδείξω τυχόν αδράνειες της δημοτικής αρχής. 

 

Ερώτηση: Πως κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα;  

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι η χώρα ζει μια πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση που όμοια της η δική μου η γενιά δεν έχει γνωρίσει γεγονός το οποίο δικαιολογεί ενδεχομένως μια κάποια αναποτελεσματικότητα.

Όμως νομίζω ότι το βασικό  πρόβλημα της Δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο αυτό. Το πρόβλημα τους είναι η αδυναμία της ίδιας της Δημοτικής ομάδας, γεγονός που είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους σώφρονες ανθρώπους αυτού του τόπου και γεγονός επίσης που δένει τα χέρια του Δημάρχου μιας και είναι υποχρεωμένος να τρέχει για τα πιο απλά πράγματα τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχολείται με θέματα στρατηγικής. Όμως ήταν δικές του επιλογές και έχει την ευθύνη για αυτό, κάτι που νομίζω ότι το γνώριζε και πήρε το ρίσκο.

Κατά δεύτερον η ανομοιογένεια της ομάδας και η έλλειψη  κοινών στόχων κατά το πλείστον μεταξύ των μελών της, οδήγησε πολύ νωρίς στη ρήξη, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπέρ της αποτελεσματικότητας. Αλλά και αυτά νομίζω ότι ήταν εν γνώση του κυρίου Δημάρχου προεκλογικά.

Πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εικόνα της παράταξης του.

Όσον αφορά  τον ίδιο τον Δήμαρχο  η μη αξιοποίηση αξιόλογων ανθρώπων ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης  εκτός δημοτικού συμβουλίου που θα βοηθούσαν τον ίδιο και τον τόπο,  νομίζω ότι  είναι στα αρνητικά του και κοστίζει και σήμερα ακόμα, στον ίδιο και στον  Λέρο. Καθώς και η ανοικτή σύγκρουση του με την αντιπολίτευση σε θέματα παρελθοντολογίας σε κάθε ευκαιρία (ακόμα και με την κυρία Σιφουνιού το πρώτο διάστημα) έχει κουράσει τον κόσμο και δεν βοηθάει το νησί να ηρεμήσει και να κουβεντιάσει επί της ουσίας των θεμάτων που μας απασχολούν,  κάτι το οποίο έχω πει και στον ίδιο προσωπικά, αν και τώρα τελευταία νομίζω ότι έχει αλλάξει κάπως τη στάση του στο Δημοτικό συμβούλιο. Στα θετικά θα μπορούσα να πω την εξέλιξη της υπόθεσης Δ.Ε.Υ.Α.Λ. αν και την αξιοποίηση των μελών της δεν την είδαμε ακόμα κάτι το οποίο επισήμανα και στο Δήμαρχο σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά συμβούλια.

Με βάση τα δικά μου τα στάνταρ αυτό που λείπει είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα έπρεπε να έχει συζητηθεί πρωτίστως με τους κοινωνικούς εταίρους που δυστυχώς και από αυτή την δημοτική αρχή όπως και από τις προηγούμενες είναι αρκετά παραγκωνισμένοι κάτι το οποίο δεν βοηθάει στις μικρές κοινωνίες όπως τη δική μας.

Όμως επειδή γνωρίζω από παιδί τον Μιχάλη Κόλια ξέρω ότι με βάση τα δικά του τα στάνταρ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του . Τώρα εάν αυτό ήταν που περίμενε η Λερακή κοινωνία που τον οδήγησε στο Δημοτικό θώκο,  θα το μάθουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Ερώτηση: Ο πρώην δήμαρχος Λέρου κ. Κωττάκης παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη τύπου, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για συνολική «αδράνεια» του Δ.Σ. Λέρου. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;

Η δραστηριότητα ενός Δημοτικού συμβουλίου εξαρτάτε κατά κύριο λόγο από την ομάδα της συμπολίτευσης η οποία έχει και την πλειοψηφία οπότε δεν μπορεί να τεθεί θέμα συλλογικής ευθύνης. Από κει και πέρα βεβαίως είναι και θέμα στρατηγικής της κάθε ομάδας σε σχέση  με το χρόνο και τα δεδομένα αλλά και το προφίλ που θέλει να περάσει.

Όμως όλα αυτά είναι και θέματα υποκειμενικά που ο καθένας μπορεί να τα βλέπει με βάση το δικό του πρίσμα. Εν τέλει θα έλεγα ότι η στρατηγική και η πορεία της κάθε συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης  κρίνεται καλύτερα στο τέλος της τετραετίας όπου έχεις όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και μπορείς να κρίνεις με περισσότερη αντικειμενικότητα. Αυτό που θα δεχόμουν βεβαίως είναι ότι η αντιπολίτευση γίνεται με έναν τρόπο διαφορετικό από ότι στο παρελθόν.

 

Ερώτηση: Στο Δ.Σ. Λέρου υπάρχουν 4 ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ αναμένεται η ανεξαρτητοποίηση και πέμπτου δημοτικού συμβούλου. Ανάμεσα στις ανεξαρτητοποιήσεις αυτές, αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του κ. Κοντραφούρη. Εσείς, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη τακτική των ανεξαρτητοποιήσεων; Πώς σχολιάζετε την κίνηση Κοντραφούρη σε πολιτικό επίπεδο;

Εάν η ανεξαρτητοποίηση ενός Δημοτικού συμβούλου έχει πολιτικά και όχι κομματικά ή προσωπικά κίνητρα νομίζω ότι μπορεί να είναι αποδεκτή.

Όσον αφορά την ερώτηση σας σχετικά με την κίνηση Κοντραφούρη θέλω να σας πω τα εξής. Η όλη πολιτεία του τέως Δημάρχου Μιχάλη Κοντραφούρη σε καμιά περίπτωση δεν υποδηλώνει έναν πολιτικό άντρα ο οποίος ακροβατεί ή τον χαρακτηρίζουν ακραίες πολιτικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Και ως εκ τούτου πιστεύω (χωρίς να γνωρίζω τα εσωτερικά της παράταξης τους) ότι αυτό που τον οδήγησε σε αυτή του την πράξη ήταν πέρα από τις πολιτικές του αντοχές αυτήν την περίοδο.

 

Ερώτηση: Ο Δήμαρχος Λέρου έχει ως στόχο τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη του τουρισμού. Εσείς, ως γνώστης του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, ποιες παρατηρήσεις και προτάσεις έχετε προς αυτή την κατεύθυνση; 

Το γεγονός ότι η Λέρος τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ακολούθησε τους ρυθμούς εξέλιξης των άλλων νησιών του Αιγαίου στον τουρισμό λόγο της ύπαρξης του Κ.Θ.Λ. και του ότι το Θεραπευτήριο εξασφάλιζε τα προς το ζην στους κατοίκους, δίνει σήμερα την ευκαιρία σε εμάς να παρακολουθήσουμε την πορεία των νησιών αυτών και να αποφύγουμε τα όποια λάθη έκαναν.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει στον τόπο μας. Αντί αυτού βλέπουμε το σύνολο των ενεργειών να κατευθύνεται μόνο στο πως θα φέρουμε τουρίστες στο νησί χωρίς να έχει προηγηθεί μια οργανωμένη κίνηση εκπαίδευσης των κατοίκων (επαγγελματιών και μη) πάνω στο τι σημαίνει τουρισμός και τουριστική ανάπτυξη καθώς και στην αναζήτηση του τι είδους μοντέλο ταιριάζει στον τόπο μας να αναπτύξει.

Ένας τόπος που θέλει να είναι ανταγωνιστικός δεν μπορεί να ανέχεται  να είναι αιχμάλωτος 50 οδηγών μοτοσικλέτας ή αυτοκίνητου που διασύρουν το νησί σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να στηρίζεται σε επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα. Δεν μπορεί να ανέχεται την μετριότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Τώρα πλέον ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και δεν μπορείς να σταθείς στην αρένα αυτή εάν δεν είσαι πραγματικός επαγγελματίας του είδους.

Με πρακτικές  της δεκαετίας του 70-και του 80 δεν γίνεται να  κερδίσεις τις μάχες τις δεκαετίας του 2020.

Άρα αυτό που θα πρέπει να γίνει έστω και αυτή τη στιγμή είναι το να έχουμε εμείς ξεκαθαρίσει τι θέλουμε να διεκδικήσουμε από την τουριστική βιομηχανία πάντα βεβαίως με την καθοδήγηση των ειδικών και μόνον αυτών.

Παράλληλα  πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν θα πρέπει να αλλάξουμε τον χαρακτήρα του νησιού και το ύφος των ανθρώπων. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοτριωθούμε, ενώ θα πρέπει να συνδέσουμε τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή και τις τοπικές ιδιαιτερότητες γεγονός που θα μας φέρει καλύτερα αποτελέσματα και  περισσότερες θέσεις εργασίας.

Λόγω της ιδιότητας μου είχα την τύχη να ταξιδέψω σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι αυτοί που πέτυχαν στον τουρισμό ήταν αυτοί που είχαν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, ήταν αυτές οι πόλεις που δεν έμοιαζαν με κάποιες άλλες πόλεις, είχαν πετύχει γιατί ήταν διαφορετικές, γιατί ήταν μοναδικές, εκτός των άλλων.

 

Ερώτηση: Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Λέρο και τη νεολαία; 

Το όραμα μου για τη Λέρο δεν μπορεί να περιγράφει στην απάντηση μιας ερώτησης όμως πολύ γενικά θα μπορούσα να πω ότι ακουμπά πάνω στο τρίπτυχο ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ και τέλος, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡθΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ.

Όσον άφορα τους νέους ανθρώπους θέλω να σας πω τα εξής:  

Εάν ένας τόπος που δεν επενδύσει στη νεολαία του δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Και τι σημαίνει να επενδύσει στη νεολαία; Σημαίνει παιδεία, καλλιέργεια πνευματική, ευκαιρίες για εμπειρίες…

Εάν δεν εξασφαλίσουμε στους νέους ανθρώπους του τόπου αυτού τα παραπάνω ή και περισσότερα δεν θα μπορούμε να πούμε ότι εμείς από την μεριά μας κάναμε σωστά τη δουλειά μας.

Ονειρεύομαι ένα τόπο που θα υπάρχει και τόπος για να πατούν και να ονειρεύονται οι νέοι.

Ονειρεύομαι ένα τόπο που οι νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούσουν τις εντολές των μεγαλύτερων.

Ονειρεύομαι  έναν τόπο που θα μπορούν να καινοτομούν και να οδηγούν την πατρίδα μας τη Λέρο και εμάς, σε καινούργια μονοπάτια που ενδεχομένως εμείς ούτε που τα έχουμε φανταστεί.

Όμως πριν από όλα, εμείς θα πρέπει να τους έχουμε αφήσει τόπο και εκείνοι να είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά… 

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ