back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συλλυπητήρια Επιστολή Γιάννη Σοροκάκη για τον θάνατο του σπουδαίου Επιστήμονα Δημήτρη Κρεμαστινού

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣυλλυπητήρια Επιστολή Γιάννη Σοροκάκη για τον θάνατο του σπουδαίου Επιστήμονα Δημήτρη Κρεμαστινού

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας γιατρό, καθηγητή μα πάνω απ’όλα άνθρωπο με απερίγραπτο ήθος, γνώσεις και αξίες. Αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού με κοινωνικές ευαισθησίες, διορατικότητα, προοδευτική σκέψη και υπευθυνότητα. Έναν άνθρωπο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και «φάρο προσφοράς» στα Δωδεκάνησα μας μα και σε ολόκληρη την χώρα μέσα από το συνεχές και ανιδιοτελές διδακτικό και ερευνητικό έργο του.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας. Διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ. Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και  διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με απρόσκοπτους αγώνες στον τομέα της έρευνας επί 35 έτη. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», Β’ Καρδιολογική Κλινική «Ωνασείου») ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

 

  • Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
  • Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
  • Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
  • Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
  • Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Από το 2009 εξελέγη συνεχώς Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019.

 

Φτωχότερη από την απώλεια του σπουδαίου αυτού επιστήμονα και ανθρώπου η Δωδεκάνησος μας καθώς και η Επιστημονική και Πολιτική Κοινότητα της Χώρας μας.

Οι άνθρωποι που έχουν αφήσει ανεξίτηλα  την σφραγίδα τους στην κοινωνική συνείδηση, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι και θα είναι πάντα κοντά μας και η μορφή τους χαράσσεται στο διάβα του χρόνου μας, ποτισμένη με το μελάνι τους γράφεται και η ιστορία μας. Είχα την χαρά και τη τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά τον φίλο και καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό και να συνεργαστώ μαζί του επί σειρά ετών. Μέσα από την πολύτιμη και σημαντική συνεργασία του, με βοήθησε στο να έχουμε θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια υπηρεσίας μου στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και ιδιαίτερα στην πορεία της θητείας μου ως Διοικητής που με την ουσιαστική αρωγή του, κάποια από αυτά που επιτύχαμε είναι τα εξής:

  • Στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ του «Ιπποκράτειον Νοσοκομείου» της Κω.
  • Την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας αιμοδοσίας καθώς και την στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του Νοσοκομείου «Βουβάλειο» της Καλύμνου.

 

Νιώθω βαθύτατη προσωπική πικρία και θλίψη καθώς σήμερα έχασα έναν δικό μου άνθρωπο που μας συνέδεσαν πολλοί αγώνες για τα νησία μας και για τον χώρο της υγείας.

Θερμά Συλλυπητήρια στην Σύζυγο και τους Οικείους του.

Καλό ταξίδι κ. Καθηγητά,

Σε ευχαριστούμε για όλα.

Γιάννης Σοροκάκης- Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

«Λέρος-Το Μέλλον Σου Ανήκει» .

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ