back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη: Εγκαίνια με Μητσοτάκη, Μισέλ και 3 ακόμη πρωθυπουργούς -Η σημασία του έργου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη: Εγκαίνια με Μητσοτάκη, Μισέλ και 3 ακόμη πρωθυπουργούς -Η σημασία του έργου

Για τα εγκαίνια του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 58,5 κυβικά μέτρα δυνατότητα αεριοποίηση.

Τα εγκαίνια της συγκεκριμένης μονάδας LNG στις τρέχουσες συνθήκες, με την ΕΕ να επιχειρεί την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, λαμβάνει εξαιρετικές διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη (στις 19 Απριλίου) επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού ΥΦΑ (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.

Όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, «το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα στην τωρινή της μορφή, αλλά και στην αναβαθμισμένη της μορφή, παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούργιες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή η οποία δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη».

Τι σημαίνει η δημιουργία του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB (σ.σ.: θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα), και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και τη Βόρεια Μακεδονία, που αναμένεται να συμπράξει στο έργο, όπως και τη Σερβία.

Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται, θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα, με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς, η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια.

Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί τη σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ