ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
Dodekanisos Seaways
kiporama-leros
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
14 °c
Alinda
15 ° Τε
13 ° Πε
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ » Ρετρό φωτογραφίες από καλοκαίρια στη Λέρο: Τουρίστες, ντόπιοι, παιχνίδια στα σοκάκια -Το Leros Project αρχίζει

Ρετρό φωτογραφίες από καλοκαίρια στη Λέρο: Τουρίστες, ντόπιοι, παιχνίδια στα σοκάκια -Το Leros Project αρχίζει

Συντακτική ομάδα Leros News Συντάκτης: Συντακτική ομάδα Leros News
16/06/2025
- ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 Λεπτά
0
53
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1.7k
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Κάθε χρόνο, το Leros Project προσκαλεί καλλιτέχνες να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις γύρω από την ιστορία, τη φύση και το γεωγραφικό πλαίσιο του νησιού.

Με τίτλο «Διπλώνοντας τη Θάλασσα σε Φορέματα που Διαλύονται σαν Αλάτι», η ομαδική έκθεση της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Perasma επιστρέφει στη Λέρο, για να συνομιλήσει με τοπόσημα του νησιού και την ιστορική του υφή, φέρνοντας κοντά λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο.

Kαλλιτέχνες συνομιλούν με τοπόσημα στη Λέρο

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 23 Αυγούστου, εξερευνώντας τη στενή και διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση του νησιού με τη θάλασσα, με τη συμμετοχή 28 καλλιτεχνών από την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Αρχοντικό Καντιόγλου και το Δημοτικό Σχολείο Λακκίου.

Διπλώνοντας τη Θάλασσα σε Φορέματα που Διαλύονται σαν Αλάτι

Η φετινή έκθεση εστιάζει στις δυνατότητες της συνύπαρξης, την ισορροπία ανάμεσα στη σύνδεση και την ελευθερία, και στα άπειρα σημεία συνάντησης.

Το νόημα δε «ρίχνει άγκυρα» σε συγκεκριμένους προορισμούς, αλλά αναδύεται μέσα από σχέσεις, κινήσεις και κοινούς ρυθμούς. Ειδικές παραστάσεις, συναντήσεις και εκδηλώσεις θα συνοδεύουν την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εμπνευσμένη από τη μεταφορά της πυξίδας στο ποίημα “A Valediction: Forbidding Mourning” του John Donne, η φετινή έκθεση περιγράφει μια εξωστρεφή κίνηση, την ίδια στιγμή που η βελόνα παραμένει σταθερή στο κέντρο της. Στο ποίημα, η πυξίδα συμβολίζει δύο εραστές δεμένους παρά την απόσταση – περιγράφοντας και εδώ μια σχέση όπου το ένα μέρος παραμένει ριζωμένο, ενώ το άλλο εξερευνά τον κόσμο. Δεν αναζητείται κατεύθυνση, αλλά ρυθμός. Όπως το αόρατο και άρρηκτο δέσιμο δύο ανθρώπων, η κίνηση στην έκθεση παραμένει κοντά στον πυρήνα της ακόμα και όταν κατευθύνεται προς τα έξω.

Αυτή η προσέγγιση αντανακλά την ίδια τη Λέρο. Ένα νησί που είναι ταυτόχρονα στερεά γη και ρευστός ρυθμός. Οι άκρες του επεκτείνονται με τη θάλασσα, τον άνεμο και τη μνήμη, συνθέτοντας μια κατακερματισμένη, αλλά στέρεη αφήγηση.

Απορρίπτοντας τη γραμμική αφήγηση, η έκθεση κατοικεί σε έναν χώρο όπου η κίνηση, η ρήξη και η μεταμόρφωση λειτουργούν ως ενεργές δυνάμεις. Επηρεασμένη από την έννοια της ψυχομαγείας του Alejandro Jodorowsky (Αλεχάντρο Χοδορόφσκι), η μεταμόρφωση δεν προκύπτει μόνο μέσω της σκέψης, αλλά μέσω της πράξης, του συμβόλου και της διαίσθησης. Τα έργα δεν δημιουργούνται για να εξηγήσουν· υπάρχουν για να αντηχήσουν, όπως το πουλί που δεν τραγουδά θέλει να δώσει μία απάντηση, αλλά επειδή το τραγούδι του θέλει να ακουστεί.

Η σχέση στεριάς και θάλασσας ενσαρκώνει αυτή την ένταση. Νησί και νερό δεν μπορούν να νοηθούν χωριστά. Είναι συμπληρωματικές αλλά διαρκώς μεταβαλλόμενες δυνάμεις. Κάποιες φορές η θάλασσα αποτελεί όριο, άλλες, ανοίγει δρόμο. Άλλοτε το νησί προστατεύεται, κι άλλοτε μένει εκτεθειμένο.
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες και Χώροι Έκθεσης

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Ανακοίνωση για διακοπή υδροδότησης την Παρασκευή 29 Αυγούστου -Δείτε περιοχές

Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας

24.02.2026
303
Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»

Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»

24.02.2026
428

Η έκθεση «Διπλώνοντας τη Θάλασσα σε Φορέματα που Διαλύονται σαν Αλάτι» παρουσιάζει έργα —κάποια από τα οποία αναθέσεις— των καλλιτεχνών: Deniz Aktaş Hüseyin Aksoy, Kent Andreasen, Korakrit Arunanondchai, Mirna Bamieh, The Centre for the Less Good Idea, Margherita Chiarva, Giorgio de Chirico, TM Davy, Brian Eno, Laura Footes, Lucio Fontana, Alice Guittard, Ali Kazma, Gülsün Karamustafa, William Kentridge, Joline Kwakkenbos, Dora Maar, Lola Montes Schnabel, Neo Muyanga, Marcus Neustetter, Ömer Pekin, Takis, Athina Rachel Tsangari, Rinus van de Velde, Ευγενία Βερελή και Κωστής Βελώνης.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 23 Αυγούστου, εξερευνώντας τη στενή και διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση του νησιού με τη θάλασσα

Τα έργα εκτίθενται στο Αρχοντικό Καντιόγλου και το Δημοτικό Σχολείο Λακκίου. Το Αρχοντικό Καντιόγλου, ένας εκθεσιακός χώρος στεγασμένος σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό που χτίστηκε το 1886 στην Αγία Μαρίνα και έχει παραχωρηθεί στο Perasma. Το Δημοτικό Σχολείο Λακκίου είναι ένα εμβληματικό κτήριο του ορθολογιστικού μοντερνισμού, που ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1930, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας πόλης Portolago κατά την Ιταλική κατοχή του νησιού.

Προηγούμενες Χρονιές του Leros Project

Με τις πρωτοβουλίες του το Leros Project συνεχίζει να διαμορφώνει μια διακριτή παρουσία στη διεθνή εικαστική σκηνή.
Τα προηγούμενα 2 χρόνια συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως οι William Kentridge, Goshka Macuga, Cevdet Erek, Martin Creed, Alice Guittard, Maria Joannou, Lindsey Mendick, Pawel Althamer, Necla Rüzgar και Nermin Er. Ο διάλογος ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους τόπους του νησιού έχει προσφέρει στο κοινό μια πολυεπίπεδη και δυναμική εμπειρία.
The PERASMA Shop

Εμπνευσμένο από το φετινή θεματική θέμα, το Perasma θα παρουσιάσει στο Perasma Shop, μία επιλογή έργων και αντικειμένων, καλλιτεχνών και σχεδιαστών, που συνομιλεί με το νησί και το εννοιολογικό πλαίσιο της φετινής έκδοσης. Το κατάστημα δε λειτουργεί ως εμπορικό σημείο αλλά ως ένα πέρασμα, σε μία άλλη αισθητική πρόταση της ομάδας. Τα ονόματα των σχεδιαστών και τεχνιτών θα ανακοινωθούν σύντομα

Σχετικά με το Perasma και το Leros Project

Το Perasma είναι μια καλλιτεχνική πλατφόρμα με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που ιδρύθηκε από την Burcu Fikretoğlu και την Gizem Naz Kudunoğlu που εξερευνά τη σύγχρονη τέχνη διοργανώνοντας εκθέσεις με καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.

Το Leros Project αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης. Φέρνει κοντά καλλιτέχνες, ερευνητές και τοπικές κοινότητες, προσκαλώντας τους να στοχαστούν πάνω στο πολυεπίπεδο παρελθόν, παρόν και μέλλον του νησιού. Το επόμενο διάστημα, το Perasma σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα και σε νέα σημεία.

Η Λέρος θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα της πλατφόρμας, φιλοξενώντας έργα που εξετάζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών και του περιβάλλοντός τους.


Πηγή: iefimerida.gr

Tags: LEROSΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΛΕΡΟΣ
Share22Tweet13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο

    17.02.2026
    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται…

    23.02.2026
    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται τον Σεπτέμβριο 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές

    17.02.2026
    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο…

    18.02.2026
    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο δρόμος στο Δρυμώνα 1.6K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια

    18.02.2026
    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια 1.5K
kroupia leros
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας
  • Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»
  • Healing Kos | 1η Μαρτίου ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας, για το Γενικό Νοσοκομείο Κω
  • Οργή στη Γαλλία προκάλεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι

Νεότερα Video

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

360 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
23 Φεβρουαρίου 2026
Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

904 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
20 Φεβρουαρίου 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.