back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ψήφισμα – έκκληση για πρόσληψη Ψυχιάτρων από εργαζόμενους του ΚΘΛ και πολίτες της Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΨήφισμα – έκκληση για πρόσληψη Ψυχιάτρων από εργαζόμενους του ΚΘΛ και πολίτες της Λέρου

Με ψήφισμα – έκκληση που αποστάλθηκε προς το Υπ. Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και το Διοικητή του ΚΘΛ, εργαζόμενοι του ΚΘΛ και πολίτες της Λέρου εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΛ όσον αφορά τη στελέχωση του από Ψυχιάτρους.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνυπογράφουν 200 και πλέον πολίτες, «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΛ είναι πολύ σοβαρή και ελλοχεύουν κίνδυνοι οπισθοδρόμησης» και είναι αναγκαίο άμεσα να καλυφθούν οι κενές θέσεις των Ψυχιάτρων. Ας ελπίσουμε το εν λόγω «ψήφισμα» να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους και να βρεθεί άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Αναλυτικά:


 

ΠΡΟΣ:

 – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 – 2Η ΥΠΕ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 – ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΘ-ΚΥ ΛΕΡΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

– ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ

 – Μ.Μ.Ε.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Επειδή θέλουμε  να πιστεύουμε ότι οι εποχές του ασύλου, της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, θεωρούμε υποχρέωση όλων µας να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου όσον αφορά τη στελέχωση του από Ψυχιάτρους.

Σήμερα στο  ΚΘΛ υπηρετούν τρεις Ψυχίατροι  και πολύ σύντομα (σύμφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν) θα μείνουν μόλις  δύο, και ενδεχομένως ένας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΛ είναι πολύ σοβαρή και ελλοχεύουν κίνδυνοι οπισθοδρόμησης, σε εποχές που όλοι θέλουμε να τις θυμόμαστε µόνο για να βγάζουμε διδάγματα. Εποχές όπου η Λέρος και η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων και του πλήρους διασυρμού… Τότε λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν είχαν ξεσπάσει οι καταγγελίες για την τότε επικρατούσα τραγική κατάσταση και για την αθλιότητα των συνθηκών του ασύλου, στο ΚΘΛ υπηρετούσαν δύο Ψυχίατροι.

Βεβαίως από  τότε μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με πολύ προσπάθεια και κόπο των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας του νησιού, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, αφού στο ΚΘΛ έχουν αναπτυχθεί πολλές επιμέρους δομές Ψυχικής υγείας. Εξωνοσοκομειακά διαμερίσματα, μικρές ενδονοσοκομειακές δομές, ΚοιΣΠΕ, ελεύθερες δράσεις, Κινητή Μονάδα, και 2 τμήματα οξέων, όπου καλύπτονται όλες οι ανάγκες του νομού καθ’ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά άλλη Ψυχιατρική δομή στα Δωδεκάνησα. Σήμερα, όσο ποτέ, µε δεδομένες τις συνθήκες και τα κοινωνικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Ψυχιάτρων είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Καλούμε την  κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιληφθούν του προβλήματος, ούτως ώστε άμεσα να καλυφθούν οι κενές θέσεις Ψυχιάτρων στο ΚΘΛ.

Μέχρι σήμερα το ψήφισμα αυτό στηρίζεται με 200 και πλέον υπογραφές η συλλογή των οποίων συνεχίζεται.

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ