back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Εγκαινιάστηκε το νέο σύγχρονο νηπιαγωγείο στο Λακκί της Λέρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠεριφέρεια Ν. Αιγαίου: Εγκαινιάστηκε το νέο σύγχρονο νηπιαγωγείο στο Λακκί της Λέρου

Γιώργος Χατζημάρκος: “Για μας η κύρια στόχευση όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, είναι ο άνθρωπος”

Ένα νέο σύγχρονο νηπιαγωγείο, κατασκευασμένο με όλες τις περιβαλλοντικές και βιοκλιματικές προδιαγραφές, εγκαινιάστηκε προχθές, Τρίτη, στο Λακκί της Λέρου, ένα ακόμα απτό αποτέλεσμα της καλής και παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων της περιοχής ευθύνης της.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, παρουσία του Επάρχου , Μανώλη Μουσελλή , του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χρήστου Ευστρατίου, του περιφερειακού συμβούλου και Προέδρου της «Ενεργειακή ΑΕ» Γιάννη Θεμέλαρου, του Αντιδημάρχου  Οικονομικών  και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Λέρου, Δημήτρη Καστή, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου – Αγαθονησίου Νεκτάριου Κοκκώνη, του Προέδρου  του Δημοτικού Οργανισμού Παιδικών Σταθμών – Αθλητισμού – Πολιτισμού Κυριάκου Γρεκού, εκπροσώπων των φορέων του νησιού, των μικρών μαθητών , εκπαιδευτικών και πλήθους κόσμου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.κ. Στέφανος.

Το νέο νηπιαγωγείο μελετήθηκε από τον Δήμο Λέρου που ήταν και ο φορέας υλοποίησησης. Με προϋπολογισμό 662.840,64 ευρώ, βρήκε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, με την ένταξή του, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το νηπιαγωγείο, δυναμικότητας 25 νηπίων, κατασκευάστηκε σε δημοτικό οικόπεδο στο Λακκί και θα καλύψει τις ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείου που μέχρι τώρα στεγαζόταν σε μισθωμένο κτίριο.   Ενταγμένο στο αστικό περιβάλλον της μεσογειακής ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής, υπακούοντας στην υβριδική μορφή αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Μεσοπόλεμο στο Λακκί της Λέρου, κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και ψύξης. 

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια και τους συνεργάτες του για το υπέροχο αποτέλεσμα που έφερε η συνεργασία και το οποίο αποτυπώνεται στο νέο κτίριο. Παράλληλα, προέταξε την ηθική ευθύνη  – και δευτερευόντως τη νομική, όπως σημείωσε – να δώσει έμφαση στη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων και το οξυγόνο που δίνουν στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και του Νοτίου Αιγαίου ειδικότερα, κυρίως τα τελευταία χρόνια των διαδοχικών κρίσεων. Μεταξύ των άλλων, δήλωσε: 

«Για μας η κύρια στόχευση όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, είναι ο άνθρωπος. Σήμερα βρισκόμαστε  μπροστά σε ένα υπέροχο παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου. Αν σε αυτή την γωνιά της Ελλάδας έχουμε καταφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε επιτύχει τον μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και των κοινωνικών εταίρων. Το χαμόγελο των παιδιών είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων μας, όσο σκληρή κι αν είναι η δουλειά που έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας. Είναι πολύ μεγάλη η δέσμευση να παραδώσουμε στη γενιά που έρχεται, μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που βρήκαμε. Μια πατρίδα που να πατάει σε πιο γερές βάσεις, που να μην κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στην κατάσταση που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια». 

Ο Περιφερειάρχης κατά την παραμονή του στη Λέρο είχε επίσης συνεργασία με τον Δήμαρχο Μιχάλη Κόλια και τους συνεργάτες του, όπου εξέτασαν την πορεία των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια στο νησί, όπως η μεγάλη περιβαλλοντική παρέμβαση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που περιλαμβάνει την Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Μονάδα Επεξεργασίας και Λοιπών έργων Διαχείρισης Αποβλήτων, έργο το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023. Συζήτηση έγινε για τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, με τα 8 χλμ νέου ασφαλτοτάπητα να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ακολουθούν άλλα 8 χλμ επιπλέον, μέχρι τέλος Απριλίου, για το Καταφύγιο Σκαφών στα Άλιντα, που επίσης έχει δημοπρατηθεί, όπως και για τα έργα συντήρησης των σχολικών μονάδων του νησιού μέσα από το ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ