back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρουσία του Πάνου Καμμένου οι εκδηλώσεις για την 72η επέτειο βύθισης του Α/Τ Β. Όλγα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠαρουσία του Πάνου Καμμένου οι εκδηλώσεις για την 72η επέτειο βύθισης του Α/Τ Β. Όλγα

Παρών και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αντιναύαρχου Χ. Καραθανάση.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, παρέστη στη Λέρο στις εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη βύθιση του αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ.

Στον χαιρετισμό του κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναύαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Σεβασμιότατε,

Κύριε Βουλευτά,

Κύριε Αρχηγέ του Πολεμικού Ναυτικού,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κύριε Έπαρχε,

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πολύ μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε σήμερα εδώ, στο όμορφο ακριτικό νησί της Λέρου, για την τέλεση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα του Πολεμικού μας Ναυτικού, Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, που μαζί με τους Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό έπεσαν στο βωμό της πατρίδας και έδωσαν το υψηλότερο τίμημα, την ίδια τους τη ζωή, εκείνη τη βραδιά της κρίσης του 1996, στις βραχονησίδες Ίμια.

Τη μνήμη του γενναίου αυτού Αξιωματικού καλούμαστε σήμερα να τιμήσουμε, με συγκίνηση και τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στους ήρωες. Άλλωστε τους ίδιους τους ήρωες, τους έχει τιμήσει η ιστορία και έχουν τη δόξα ότι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Αντιναύαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και το ηρωικό πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 εκείνη τη βραδιά της κρίσης στα Ίμια εμφορούμενοι από την αίσθηση του καθήκοντος και από τη μεγάλη τους αγάπη για την πατρίδα, εκτέλεσαν την αποστολή τους κάτω από δυσχερείς καιρικές συνθήκες.

Είναι αλήθεια ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την πραγματική διερεύνηση του συγκεκριμένου γεγονότος και να αποδειχθεί εάν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες ή εάν ήταν πολεμική πράξη και η πτώση του ελικοπτέρου ήταν κατάρριψη.

Η αυτοθυσία τους, είναι και δικός μας οδηγός και ηθική παρακαταθήκη, γιατί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες έχω την τιμή να προΐσταμαι, πιστεύουμε ότι υπάρχουν αξίες για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή.

Είμαστε εδώ για το έθνος, είμαστε εδώ για τον ελληνικό λαό, για τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά πρέπει να φυλάμε. Θέλουμε μια πατρίδα ελεύθερη, ένα λαό όρθιο, υπερήφανο και ένα σύστημα αξιών της πίστεως, της ψυχής και της φιλοπατρίας. Εμείς δεν θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες ούτε τα λάβαρα τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωες μας και τις θυσίες τους.

Τα λόγια που ακούστηκαν στο παρελθόν ότι «τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας» θα πρέπει να εγγραφούν στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας και να μην ειπωθούν ποτέ ξανά από κανέναν σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Με όλα αυτά σαν πυξίδα που μας προσανατολίζει σε έννοιες όπως το καθήκον, τον πρέπον, το εθνικό συμφέρον πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μία προσπάθεια που θα καταλήξει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Στη χαλύβδωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Για αυτό αγωνίστηκαν και έπεσαν οι ήρωες Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός, για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι αυτές τις αξίες μπορούν να τις διαπραγματεύονται. Τιμή και δόξα λοιπόν, σε αυτούς που δεν γύρισαν πίσω, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μην μικρύνει η πατρίδα μας.

Τιμή και δόξα, όμως, και σε όλους εσάς που εν ζωή διαφυλάττετε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και εκτελείτε την υπηρεσία σας με υψηλό ηθικό και πατριωτικό καθήκον, από τον Αρχηγό μέχρι το νεοσύλλεκτο οπλίτη και τον Εθνοφύλακα.

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, Ναυτικό και Αεροπόρο, τον ήρωα Χριστόδουλο Καραθανάση. Είναι λοιπόν μία ημέρα αναφοράς, τιμής και αναγνώρισης συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφοσιωμένες στο καθήκον τους είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας για να μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς.

Στο όνομα αυτής της μεγάλης τιμής, στο σπουδαίο αυτό Αξιωματικό, θα ήθελα να σας καλέσω να αναφωνήσουμε

Αθάνατος,

Ζήτω το Έθνος,

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό».

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ