back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠαράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2019 του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 74 του Ν.4509/2017, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Η παράταση ζητείται διότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους μέχρι 30/6/2018, καθώς οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά έχουν αυξηθεί (περίπου 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018).

Επίσης, το ΟΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση τη μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που προβλέπονται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ως μέτρο για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, που είναι «ευάλωτες» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όπως σημειώνεται, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από 1/7/2018 θα οδηγήσει:

  • Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών). Η μείωση του εισοδήματος των νησιωτών με δεδομένη την εφαρμογή της μείωσης του ετήσιου αφορολόγητου ποσού θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, στα οποία τα συγκεκριμένα νησιά διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός.
  • Στη μη είσπραξη των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που παρατηρείται σε κάθε αύξηση φορολογικών συντελεστών.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ