back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Παγανιά» στα νησιά κάνει το ΣΔΟΕ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ«Παγανιά» στα νησιά κάνει το ΣΔΟΕ

«Κομάντος» του υπουργείου των Οικονομικών και του Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, εξακολουθούν να σαρώνουν το τελευταίο δεκαήμερο επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα Δωδεκάνησα, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Μετά τα πρόστιμα της Παλιάς Πόλης στη Ρόδο που σε δύο περιπτώσεις έφθασαν ακόμα και στο σφράγισμα καταστημάτων για 48 ώρες και τις συλλήψεις των μικροπωλητών στις παραλίες το κλιμάκιο του πρώην ΣΔΟΕ, προχώρησε σε εξειδικευμένους ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε άλλα νησιά του νομού μας. 

Ειδικότερα, το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, μετέβη το Σαββατοκύριακο με το ειδικό σκάφος του λιμενικού σώματος στο νησί της Τήλου όπου και διενήργησε μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ωρών, εξειδικευμένους ελέγχους, σε τουριστικά καταστήματα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ! 

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 

Οι «καταδρομικές» αυτές επιχειρήσεις, εντάσσονται στο σχέδιο «κεραυνός» που έχει καθιερώσει η ειδική υπηρεσία οικονομικών ελέγχων του Υπουργείου των Οικονομικών για την διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές της χώρας. 
Τα κλιμάκια των ελεγκτών, που ήρθαν στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού μας, λειτούργησαν μεθοδικά και συστηματικά, κλειδώνοντας έτσι δεκάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο στόχαστρό τους. 

Από τις περιπτώσεις αυτές πάντως δεν έλειψαν και οι υπερβολές σε ότι αφορά τον καταλογισμό συγκεκριμένων προστίμων, όπως στην περίπτωση ενός επαγγελματία εμπόρου που μετέφερε με το αυτοκίνητό του εμπορεύματα χιλιάδων ευρώ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που σταμάτησαν το αυτοκίνητο, το πέρασαν από ψιλό κόσκινο. 

Έλεγξαν μία – μία τις κούτες των εμπορευμάτων και το μόνο που κατάφεραν να βρουν ήταν ότι σε μια από αυτές, (αξίας 27 μόλις ευρώ) δεν είχε εκδοθεί σχετικό παραστατικό, όπως προβλέπονταν, πιθανόν από παράλειψη της εταιρίας. Το πρόστιμο που επέβαλε επιτόπου το ΣΔΟΕ των Αθηνών για την παράβαση αυτή των 27 ευρώ άγγιξε τα 900 ευρώ!!!

Το ροζ χαρτί που πήρε στα χέρια του ο επαγγελματίας, αντιστοιχούσε το παραπάνω ποσό, το οποίο αν πληρώνονταν βέβαια εντός του χρονικού ορίου που προβλέπονταν στη Δημόσια Οικονομική Εφοριά της Ρόδου θα μειώνονταν σε ποσοστό της τάξης του 60% περίπου. Τέτοιου είδους «ακραίες» παραβάσεις, φαίνεται να επιβλήθηκαν σε δεκάδες μικροεπαγγελματίες οι οποίοι τώρα «τρέχουν και δεν φθάνουν» προκειμένου να ρυθμίσουν και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΦΟΡΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελέγχων που γίνονται στο νησί μας σε επαγγελματίες και φορολογούμενους, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ που ήρθαν από την Αθήνα, δεν έχουν καμία μα καμία απολύτως επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου των Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν προφανώς να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι θα γίνουν κάτω από άκρα μυστικότητα αφετέρου να μην γνωστοποιηθεί η άφιξή τους και διαρρεύσει ο χρόνος που θα διενεργήσουν τους ελέγχους αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ» το μόνο που ζήτησαν τα στελέχη της ΥΠΕΕ που ήρθαν από την Αθήνα, ήταν εξειδικευμένα στοιχεία (Ε9 και διάφορα άλλα) για συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους προφανώς είτε είχαν ελέγξει είτε ετοιμάζονταν να ελέγξουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι «κομάντος» του υπουργείου των οικονομικών, αναμένεται να έχουν και συνέχεια στους ελέγχους τους αφού οι εντολές που έχουν πάρει από το Υπουργείο των Οικονομικών είναι να κλιμακώσουν τους εξειδικευμένους αυτούς ελέγχους πατάσσοντας κυρίως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Γράφει : Μιχάλης Μαστής

Εφημερίδα Ροδιακή

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ