back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κοντά στους 247 μετανάστες σε Λέρο, Σύμη και Σάμο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κοντά στους 247 μετανάστες σε Λέρο, Σύμη και Σάμο

Σε συνέχεια των αναφορών για αυξημένες αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από υγειονομικό προσωπικό, διοικητικό και διερμηνέα επισκέφτηκε τα νησιά της Σάμου, Λέρου και Σύμης στο διάστημα από 30 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2012 για να εκτιμήσει τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες τους.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, η ομάδα μας παρείχε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια (είδη προσωπικής υγιεινής) σε σύνολο 247 μεταναστών, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Αφγανοί. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαμε πόσιμο νερό και τροφή σε μικρά παιδιά όπου υπήρχε ανάγκη.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσθετοι πόροι απαιτούνται για τη διασφάλιση της έγκαιρης παραπομπής περιστατικών σε δομές υγείας. Επιπλέον, όλες οι ευάλωτες ομάδες (παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αρχική ιατρική εκτίμηση και περαιτέρω έλεγχο και ιατρική φροντίδα όταν αυτό απαιτείται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους που επισκεφτήκαμε, προκαλούν προβληματισμό. Η πρόσβαση σε βασικά είδη όπως πόσιμο νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε φαγητό, είναι περιορισμένη ενώ δεν διατίθενται είδη προσωπικής υγιεινής. Ακόμη, άνδρες, γυναίκες και οικογένειες αναγκάζονται να διαμένουν στους ίδιους χώρους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2008 προσφέρουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

verena.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ