back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Δήμαρχος Λειψών για την κατάργηση της Εφορίας Λέρου: “Σβήστε την παράλογη αυτή σκέψη””

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟ Δήμαρχος Λειψών για την κατάργηση της Εφορίας Λέρου: "Σβήστε την παράλογη αυτή σκέψη”"

Την έντονη αντίδρασή του για το σχέδιο κατάργησης της Εφορίας Λέρου εκφράζει με επιστολή που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Λειψών κ. Σπύρου. Ο κ. Σπύρου αναρωτιέται πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες των Λειψών και του Αγαθονησίου όταν κλείσει η Εφορία, όταν μόνο για το εισιτήριο στη Ρόδο χρειάζονται 300 ευρώ.

Ο κ. Σπύρου αφού αναφέρεται στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας ζητά να επανεξετασθεί η παράλογη σκέψη. Το πλήρες κείμενο τις επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι, 

Εφτασαν πληροφορίες στην περιοχή μας και δεν έχουμε λόγο να μην δεχτούμε ότι είναι αβάσιμες, που μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα και δυστυχώς ακόμη περισσότερο μας απογοητεύουν για την πορεία αυτής της χώρας της πατρίδας μας, που δείχνει να μην “καταλαβαίνει” αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ότι το πρόβλημα της το βασικό και κύριο ήταν και παραμένει ο “υπερσυγκεντρωτικός” τρόπος διακυβέρνησης και λειτουργίας της και ιδιαίτερα όλης της Δημόσιας Διοίκησης που δεν αφήνει όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητές της να εμφανιστούν παραγωγικά και αποτελεσματικά και το Κράτος να εισπράξει την πρόσοδο αυτής της δυναμικής προς το συμφέρον των πολιτών της και του δυναμικού της. 

Εφτασαν πληροφορίες ότι την Οικονομική Εφορεία της Λέρου που τόσο έχει ανασάνει τους κατοίκους των νησιών μας (Λέρο-Πάτμο-Λειψούς-Αγαθονήσι κ.λπ.) σκέφτεστε να την καταργήσετε και να την ενσωματώσετε στην ΔΟΥ της Κω ή της Ρόδου, με κύριο σκοπό την μείωση των δαπανών του Κράτους μας. 

Φαίνεται, ότι ακόμα δεν καταλάβατε ποιο είναι το πρόβλημα!!! 

Μας θυμίζει την περίοδο της συζήτησης για τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κάποιοι από εμάς όταν ακούγανε προτάσεις “συνενώσεων” και δημιουργίας Δήμων (ενός Δήμου σε επίπεδο Επαρχείου). (7 νησιά μαζί π.χ.), μιλήσαμε για “πολιτική διαστροφή” και αργότερα για “ηλιθιότητα” ή κινήσεις “λαμόγιων”, όταν στην Βόρεια Ευρώπη βγαίνει ο δήμαρχος των 200, 300 ή 500 κατοίκων και λέει ότι: “Εγώ το μόνο που δεν ασκώ είναι εξωτερική πολιτική” και αυτοί δεν έχουν ούτε ζητήματα “υφαλοκρηπίδας”, ούτε “γκρίζων ζωνών” ούτε, ούτε… σε μια χώρα που το Αιγαίο θεωρείται ζωτικός χώρος του Ελληνισμού και της αμφισβητείται η κυριαρχία κ.λπ. κ.λπ. Σας υπενθυμίζω ότι, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάει για υπηρεσίες όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. 

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, γιατί έχω σχέση με το αντικείμενο, ότι οι εισπράξεις της ΔΟΥ Λέρου ξεπερνούν τα 10.000.000€ και όταν τα έξοδα λειτουργίας της δεν ξεπερνούν με ενοίκια και μισθοδοσία τις 150.00-170.000 ευρώ. Οταν εμείς και εγώ προσωπικά που έχω 7 τετραετίες δήμαρχος από το 1987 έως σήμερα φωνάζουμε και θα φωνάζουμε για το τεράστιο μεταφορικό κόστος που είναι ο βασικότερος παράγοντας αποτρεπτικός στην περίπτωσή μας για υγιείς επενδύσεις και για οικονομίες και κοινωνίες 365 ημερών και όχι ενός δύο ή και τριών μηνών και οχι πολίτες και κοινωνίες “εποχιακές” αλλά 365 ημερών. Γιατί ο πολίτης του 1, 2 και 3 μηνών δεν είναι πολίτης ενεργός, παραγωγικός και δημιουργικός αλλά πολίτης “μαριονέτα” που δεν μπορεί να παράξει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη ούτε πολιτισμό, αλλά μερικές φορές μπορεί να παράξει και “βαρβαρότητα”. 

Γι’ αυτό ανοίξαμε και την συζήτηση για το “Μεταφορικό Ισοδύναμο” στα νησιά εδώ και χρόνια, μέχρι απειλής στο “Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” κατά του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ο πολίτης των Λειψών και του Καστελλορίζου για παράδειγμα, που απέχουν 80 μίλια ο καθένας από το κέντρο που λέγεται Ρόδος θέλει τουλάχιστον 300 ευρώ για μια απλή διοικητική του πράξη που είναι υποχρεωμένος να ασκήσει ή και να απολαύσει σαν αγαθό από την Πολιτεία συνταγματικά κατοχυρωμένο!!!! 

Μου θυμίζει παραστατικά της 10ετίας του ‘80 καλώντας το ΕΚΑΒ για ένα περιστατικό στην Αστυπάλαια που τους είπαν από τα Υπουργεία γιατί δεν καλείται το ασθενοφόρο από την Κάλυμνο. Ετσι εξηγούνται δημοσιεύματα ότι οι Λειψοί, το Αγαθονήσι κ.λπ. είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας (10.000 μέσο εισόδημα ετησίως) όταν εγώ υπερηφανεύομαι ότι έχει ανέβει το επίπεδο ευημερίας του τόπου μου και όταν λέω ότι εγώ δεν έχω “φτωχούς” και προσπαθώ να πείσω εδώ και χρόνια τους συμπατριώτες μου και το έχω καταφέρει ότι το “Αθηναϊκό Μοντέλο” έχει χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό και μπορούμε να ζήσουμε καλά εδώ που είμαστε οργανώνοντας καλύτερα την ζωή μας και τις ανάγκες μας απομυθοποιώντας αυτά που βλέπουμε στα κανάλια των τηλεοράσεων. 
Κύριοι ειλικρινά μας τρομοκρατείται περισσότερο από αυτό που λένε οι Τροϊκανοί, που εσείς όμως φτιάξατε μέσα από τις πάνδοξες Πολιτικές σας, αλλά και τον λανθασμένο τρόπο σκέψης σας. 

– Πώς και πού θα πληρώσει ο πολίτης των Λειψών και του Αγαθονησίου για να πάρει ρεύμα για την νέα οικοδομή του; 
– Πώς θα σφραγίσει ή θα “τρυπήσει” το μπλοκ των μικρών επιχειρήσεων του; 
– Πώς θα πληρώσει τις διάφορες “δόσεις” του που πρέπει να είναι αυτοπροσώπως στηνε φορία; 
– Πώς θα εκτελέσει μεταβιβάσεις ακινήτων και τις διάφορες εργασίες που περνούν μέσα από το σύστημα ΤΑΧΙS; 

Οταν επί Δρυ υπουργού Οικονομικών, καταργήσατε το Τελωνείο των Λειψών λόγω της κατάργησης του Ειδικού Φορολογικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα σας έλεγα ότι αντί να ξεκκληρίσετε μια οικογένεια 4 ατόμων που στην κοινωνία των 400 κατοίκων, στις εσχατιές της Πατρίδας μας σημαίνει 1% ήτοι στην κοινωνία των 4.000.000 σημαίνει 40.000!!!!… γιατί δεν κάνετε το πολύ απλό να δημιουργήσετε ένα παράρτημα ΔΟΥ της Λέρου στους Λειψούς σε μια φιλοσοφία νησί-κυβερνείο ή πόλις-κράτος….; ακόμα περιμένει απάντηση… 
Ειλικρινά έχουμε πλέον αρχίσει να ανησυχούμε. 

Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε και τώρα θα κρυφτώ για να σας πω ότι επαληθεύομαι γιατί η πορεία “ανάπτυξης” που διαλέξαμε σαν νησί, έχει γίνει αντικείμενο δημοσιευμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

“Μαθήματα Οικονομίας” από ένα μικρό νησί στην καρδιά του Αιγαίου (περιδοικό GEO, Ιταλιά, Ιουλίου 2010) 

“Οι Λειψές μας ηγεσίες και το θαύμα των Λειψών” (Αρθρο Κυριακάτικης Ελληνικής Εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας κ.λπ., κ.λπ.). Ελπίζω αυτό να μην είναι αιτία για τις ξαφνικές σας εφόδους με το ΣΔΟΕ “τρομοκρατώντας” τον κόσμο και “ενοχοποιώντας” τον Δήμαρχο. 

“Μαθαίνεις την Δημοκρατία όταν την ασκείς” έλεγε ένας μεγάλος τριτοκοσμικός διανοητής, παιδεία είναι η δημοκρατία είναι πριν απ’ όλα η τήρηση των νόμων, η διαμόρφωση φορλογικής συνείδησης, και μια σειρά άλλα. Συγχωρήστε μας για την έκρηξη μας, αλλά όλα αυτά τα λέμε με πολύ αγάπη και αγωνία για το μέλον του τόπου μας και της Πατρίδας μας και ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσετε αυτήν την παράλογη σκέψη. 
Με εκτίμηση και καλή πίστη 

Ο Δήμαρχος 
Μπενέτος Σπύρου»

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ