back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νοσοκομείο στη Λέρο: Κινδύνευσε η υγεία εγκύου επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΝοσοκομείο στη Λέρο: Κινδύνευσε η υγεία εγκύου επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος

Η έγκυος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Καλύμνου. Η επιστολή του δημάρχου Λέρου που αγνοήθηκε.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας στη Λέρο εκφράζουν οι κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε σοβαρό κίνδυνο τέθηκε η υγεία εγκύου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Η έγκυος χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Καλύμνου για να γεννήσει, αν και επικρατούσαν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση νοσοκομείου, ο δήμαρχος Λέρου, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου. «Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι η θέση του αναισθησιολόγου καλύφθηκε. Τελικά αποδείχθηκε, με αφορμή το περιστατικό με την έγκυο, ότι ήταν ψέμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες του νησιού ζουν στην ανασφάλεια.

Οργισμένοι οι συγγενείς της εγκύου

Την οργή του για την περιπέτεια της εγκύου, εξέφρασε ο πεθερός της, Νεκτάριος Πλατής. «Τι πρέπει να γίνει για να ευαισθητοποιηθούν όσοι κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας; Να πεθάνει κάποιος;», αναρωτήθηκε.

Η επιστολή που αγνοήθηκε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Λέρου είχε ενημερώσει για την κατάσταση με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη από τις 20 Μαρτίου. Η επιστολή είχε θέμα: «Απουσία αναισθησιολόγου ιατρού από το Γ.Ν.Κ.Θ. Λέρου».

Σε αυτή ο δήμαρχος έγραφε:

«Κύριε Υπουργέ,

με τη παρούσα επιστολή σας κάνω γνωστό ότι στο Γ.Ν.Κ.Θ-Λέρου από 20-03-2023 στερείται αναισθησιολόγου ιατρού έως 08-04-2023 που επιστρέφει η μοναδική αναισθησιολόγος που υπηρετεί σ’ αυτό, με αποτέλεσμα πολλές εγκυμονούσες καθώς και οι οικογένειες τους να είναι σε απόγνωση, αλλά κυρίως να τους κυριεύει το αίσθημα ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι .

Βέβαια καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εγκυμονούσες αλλά και τη λειτουργία του νοσοκομείου μας αφού χωρίς αναισθησιολόγο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα περιστατικό με αποτέλεσμα να απαιτούνται διακομιδές εάν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Το νοσοκομείο της Λέρου πέραν των οκτώ χιλιάδων (8.000) και πλέον κατοίκων εξυπηρετεί και κατοίκους των γειτονικών νησιών Πάτμου-Λειψών και Αγαθονησίου.

Πέραν της άμεσης μετακίνησης αναισθησιολόγου για την κάλυψη των ημερών που θα απουσιάζει η μόνιμη ιατρός, κρίνεται επιτακτική ανάγκη και η τοποθέτηση 2ου αναισθησιολόγου για την κάλυψη των αναγκών.

Επίσης, σας αναφέρω την έλλειψη νευρολόγου, οδοντιάτρου, ψυχιάτρου στο καθ΄ ύλην αρμόδιο νοσοκομείο για ψυχιατρικά νοσήματα και την επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου γιατρού στις μονήρεις θέσεις που υπηρετούν οι γιατροί».

Πηγή: in.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ