back to top
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Λέρος: Μνήμη και Τιμή στη Μαρία Κούβδου Γουρνιά

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Μνήμη και Τιμή στη Μαρία Κούβδου Γουρνιά

Με βαθιά οδύνη, αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Μαρία Κούβδου Γουρνιά, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση, την κοινωνική προσφορά και την προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών. Η απώλειά της στις 29 Ιουλίου 2024 αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στην οικογένειά της, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε.

Η Μαρία Κούβδου Γουρνιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέρο. Από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για την ακαδημαϊκή της πορεία, αποφοιτώντας με άριστα από το Μπουλαφέντειο Λύκειο Λέρου. Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 1982 αρίστευσε και εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με άριστα, κερδίζοντας υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη Δωδεκανησιακή Μέλισσα και το Μπουλαφέντειο Ταμείο Χιούστον του Τέξας.

Η ακαδημαϊκή της πορεία δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίζοντας την επιδίωξή της για γνώση, η Μαρία σπούδασε Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από όπου και πάλι αρίστευσε. Η αφοσίωσή της στη δια βίου μάθηση την οδήγησε να παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια Διοικητικού Δικαίου στο Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλου και να αποκτήσει ευρεία γνώση και στην Αγγλική γλώσσα.

Η καριέρα της ξεκίνησε στη Λέρο, όπου δίδαξε στα σχολεία της Αγίας Μαρίνας και του Λακκίου για επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους συναδέλφους στη δημιουργία του πρώτου Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Αιγαίο, το Ράδιο Λέρος 102,5 FM Stereo, όπου ανέλαβε το πολιτικό ρεπορτάζ και την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για την πολιτική επικαιρότητα.

Η προσφορά της στην εκπαίδευση και την κοινωνία επεκτάθηκε όταν, το 2004, ορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας ως Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθηνών και μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, ανέλαβε τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Καταλληλότητας Οικοπέδων για την ανέγερση σχολικών κτιρίων στη Νομαρχία Αθηνών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης.

Η προσφορά της στην εκπαίδευση συνεχίστηκε αδιάλειπτα, καθώς υπηρέτησε ως επιμορφώτρια νεοδιορισμένων εκπαιδευτικών, διδάσκοντας κρίσιμες θεματικές ενότητες, όπως «Αρχές Διοίκησης και Οργάνωσης της Εκπαίδευσης» και «Διαχείριση Πολυμορφίας και Ιδιαιτεροτήτων Μαθητικού Πληθυσμού». Με τις γνώσεις και την εμπειρία της, επιμόρφωσε πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Το 2010, κατόπιν επιτυχίας σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, ορίστηκε για πρώτη φορά Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, υπεύθυνη για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της περιοχής. Η επιτυχία της σε αυτή τη θέση την κατέστησε σύμβολο ακεραιότητας και αφοσίωσης στην εκπαίδευση.

Η Μαρία συμμετείχε ενεργά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, διατελώντας μέλος σε σημαντικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και συνεργάτης σε διάφορους τομείς του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι εισηγήσεις της σε διαλέξεις, συνέδρια και ημερίδες για την οργάνωση και διοίκηση του σχολείου ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και αναγνωρίστηκαν από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πέρα από τις επαγγελματικές της επιτυχίες, η Μαρία ήταν μια γυναίκα με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Αρθρογραφούσε τακτικά σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Δωδεκανήσου, εκφράζοντας τις απόψεις της για τα τρέχοντα ζητήματα και δηλώνοντας την αδιάκοπη αγάπη της για τον τόπο της. Ήταν γνωστή για την προθυμία της να βοηθήσει οποιονδήποτε χρειαζόταν στήριξη, προσφέροντας τον χρόνο και την εμπειρία της σε κάθε κοινωνική δράση.

Η Μαρία Κούβδου Γουρνιά ήταν μια αφοσιωμένη σύζυγος του εν αποστρατεία Αντιστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικολάου Γουρνιά, και στοργική μητέρα του Θεόδωρου και της Ελευθερίας Γουρνιά. Η μνήμη της θα μείνει ζωντανή στις καρδιές όλων όσων την γνώρισαν. Ήταν μια γυναίκα με ακεραιότητα, που έζησε με ήθος, σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπό της. Η προσφορά της στην εκπαίδευση και την κοινωνία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Η κηδεία της Μαρία Κούβδου Γουρνιά τελέστηκε στις 1 Αυγούστου 2024 στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης Αττικής.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ