back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Η κυβέρνηση φορολογεί άγρια τους Έλληνες πολίτες και, ταυτόχρονα, μοιράζει δωράκια από εδώ και από εκεί»

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Η κυβέρνηση φορολογεί άγρια τους Έλληνες πολίτες και, ταυτόχρονα, μοιράζει δωράκια από εδώ και από εκεί»

«Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν, για να λέμε και την αλήθεια. Έκανε αυτό που κάνει πάντα. Άγρια φορολόγηση στον ελληνικό λαό, την ελληνική οικογένεια και δωράκια από εδώ και από εκεί, στους πιστωτές μας, τις τράπεζες και γενικά σε όσους την στηρίζουν», σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες φορολογικές διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι πρόκειται για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι υπολογισμοί για την καταβολή του φόρου γίνονται με δεδομένα που ίσχυαν πριν την κρίση.

Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να δώσει ασυλία από αστικές και ποινικές ευθύνες στους ειδικούς διαχειριστές που έχουν αναλάβει τη, δήθεν, εξυγίανση δημόσιων εταιριών όπως η ΕΡΤ και ρώτησε τον Υπουργό ποιους προσπαθεί να καλύψει.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στις πρωτοφανείς διατάξεις του άρθρου 48, σύμφωνα με το οποίο η εφορία μπορεί να κατασχέσει προληπτικά περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο φορολογούμενος ενδεχομένως να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός των προθεσμιών. «Η κυβέρνηση μετατρέπει τον εαυτό της σε Πυθία ή Κασσάνδρα» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση συνεχίζει να εκδικείται με μανία όσους την στήριξαν και την πίστεψαν στις εκλογές του 2012, για αυτό και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψηφίζουν.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταργήσει αυτό που οι Έλληνες αποκαλούμε «φιλότιμο» και «μπέσα».

Αυτό συμβαίνει για πολλοστή φορά. Είναι κατανοητό ότι θέλετε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των δανειστών και της Τρόικας, αλλά εσείς εδώ καταθέσατε ένα επιπλέον φορολογικό νομοσχέδιο με την πρόφαση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Αυτή η τακτική σας, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι δεν μπορείτε και δεν θέλετε να είστε ειλικρινής ούτε απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά, λυπάμαι που το λέω, ούτε απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς σας.

Έχουμε ένα νομοσχέδιο 55 άρθρων, εκ των οποίων μόνο τα 13 αφορούν στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Τα υπόλοιπα είναι ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο, όταν το ζητούμενο είναι, όλα αυτά τα χρόνια, να έχουμε ένα απλό και, όσο είναι αυτό δυνατόν, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Εσείς εδώ, φέρνετε τη μια διάταξη πίσω από την άλλη, σε σημείο που όλοι οι σοβαροί φοροτεχνικοί να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών καταδίκασαν το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για σειρά άλλων διατάξεων, που περιέχονται σε αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν, για να λέμε και την αλήθεια. Έκανε αυτό που κάνει πάντα. Άγρια φορολόγηση στον ελληνικό λαό, την ελληνική οικογένεια και δωράκια από εδώ και από εκεί, στους πιστωτές μας, τις τράπεζες και γενικά σε όσους την στηρίζουν.

Και τα δωράκια αυτά υπάρχουν τόσο μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, όσο και στις τροπολογίες που κατέθεσε το Υπουργείο.

Είναι πάντως προκλητικό η Κυβέρνηση να μιλά για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τελικά να την πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Αυτό που διευρύνει η Κυβέρνηση είναι η φτώχεια, η ανέχεια και η αναπόφευκτη αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να ανταπεξέλθουν στην παράλογη φορολογία που επιβάλλετε.

Είναι πλέον ορατό, ακόμα και στους βουλευτές που σας στηρίζουν ότι απώτερος στόχος σας είναι η δήμευση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Γιατί, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο οικονομικών για να αντιληφθείς ότι κάθε χρόνο που περνά, το εισόδημα των Ελλήνων μειώνεται επικίνδυνα, η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, και θα είναι πρακτικά αδύνατον να καταβληθούν οι φόροι που ζητάτε.

Σας το λέει, χωρίς να κρατά και τα προσχήματα, ακόμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φορολογείτε άγρια τους πολίτες, την ίδια στιγμή που κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μειώνετε ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα τους.

Καλό είναι να προσέχετε, γιατί ήδη έχετε σπείρει τους ανέμους και οι θύελλες σχηματίζονται σιγά, σιγά. Μην υποτιμάτε την υπομονή του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία η μονιμοποίηση του χαρατσιού που επέβαλλε μέσω της ΔΕΗ ο κ. Βενιζέλος. Επιτίθεστε με μανία στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Δεν ενδιαφέρεστε καν να ξεγελάσετε τις εντυπώσεις και επιφυλάσσετε τη χειρότερη μεταχείριση για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αγνοείτε τις ανάγκες τους σε τετραγωνικά μέτρα, όπως αγνοείτε και τους αναπήρους, μια και δέχεστε την αναπηρία στο 80% και όχι στο 67%.

Την ίδια στιγμή, προχωρείτε σε απαλλαγές από το φόρο τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς για να εξυπηρετήσετε τους δανειστές, ενώ όσοι αγοράσουν ακίνητα του Δημοσίου, για ένα κομμάτι ψωμί, θα απαλλάσσονται και από το φόρο. Όλα αυτά, όταν ο απλός Έλληνας πολίτης θα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.

Υπολογίζετε το φόρο με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν αυτές οι αντικειμενικές αξίες, τα ακίνητα έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την αξία τους, ακριβώς γιατί έχετε ισοπεδώσει την αγορά.

Δεν μετακυλύετε κανένα φόρο στις τράπεζες, οι οποίες παρακρατούν την κυριότητα σε ακίνητα που έχουν δανειοδοτήσει, ενώ προβλέπετε και συμπληρωματικό φόρο στο κάθε ακίνητο (άρθρα 3 και 5). Και βέβαια, φορολογείτε τα πάντα, είτε δημιουργούν κάποιο εισόδημα είτε όχι.

Αυτή είναι η πολιτική σας και αυτή η πολιτική καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, ο ΕΝΦΙΑ ήταν τελικά απλώς η αφορμή για να καταθέσει η κυβέρνηση ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο.

Λίγα λόγια για τη φορολογία των πλοίων. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της φορολογικής ελκυστικότητας για τα πλοία και τις εφοπλιστικές εταιρείες, αλλά πιστεύω ότι υπήρχαν τα περιθώρια οι φορολογικοί συντελεστές να αυξηθούν και να μην μιλάμε αυτή τη στιγμή μόνο για «παροχή» της εφοπλιστικής κοινότητας.

Πιστεύω ότι οι και οι Έλληνες εφοπλιστές αντιλαμβάνονται ότι πέρα από αυτήν την «παροχή», πρέπει να υπόκεινται και σε φορολόγηση ανταγωνιστική με τα άλλα κράτη – όχι βέβαια με τα κράτη των σημαιών ευκαιρίας – αλλά και δίκαιη σε σχέση με αυτά που καταβάλλουν οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες.

Τα άρθρα που περιλαμβάνουν διατάξεις για τον ΟΔΔΗΧ (άρθρα 27-29) είναι απαράδεκτα κατά τη γνώμη μας, ενώ και τα δικαιώματα της χρήσης του αιγιαλού (άρθρα 31-33) συνιστούν απροκάλυπτες φωτογραφικές διατάξεις για τα ξένα συμφέροντα που έχουν δει φως και μπήκαν.

Απαράδεκτο ακόμη είναι και το άρθρο 38 το οποίο επιφυλάσσει την πλήρη απαλλαγή των ειδικών διαχειριστών από κάθε αστική και ποινική ευθύνη.

Είναι πρόκληση η διάταξη αυτή, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικός διαχειριστής έχει μπει στην ΕΡΤ, αλλά και άλλοι τέτοιοι θα μπουν και σε άλλες επιχειρήσεις που θέλετε, δήθεν, να εξυγιάνετε. Γιατί αυτή η αμνηστία; Τι έχει συμβεί ακριβώς και ποιους θέλετε να καλύψετε;

Τέλος, επειδή η νοσηρή φαντασία σας στο Υπουργείο Οικονομικών είναι αχαλίνωτη, καταφέρνετε με το άρθρο 48 να μετατραπείτε σε Πυθίες ή Κασσάνδρες.

Και αυτό γιατί δίνετε το δικαίωμα να γίνει συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου βασιζόμενοι σε εκτίμηση ή μαντεία ότι ο φορολογούμενος μπορεί και να μην καταβάλλει τους φόρους του εμπρόθεσμα.

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Εκτός, αν έχετε στο μυαλό σας τους χιλιάδες υπαλλήλους που θέλετε να απολύσετε και εκτιμάτε ότι δεν θα είναι, ως άνεργοι, ικανοί να πληρώνουν τους φόρους τους και άρα πάτε να τους δεσμεύσετε την περιουσία τους εκ των προτέρων!!!

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο υπακούει σε μια και μόνο λογική. Της ικανοποίησης των δανειστών και των ντόπιων υποστηρικτών τους. Δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, της ελληνικής οικογένειας, των ελληνικών επιχειρήσεων, της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν έχει καμία σχέση με την κοινή λογική. Αυτή, δηλαδή, που θέλει το κράτος να αντιλαμβάνεται τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να πράττει αναλόγως.

Εσείς για κάποιο ακατανόητο λόγο εκδικείστε με μανία τους πολίτες που σας στήριξαν και σας πίστεψαν στις εκλογές του 2012 και μαζί με αυτούς όλον τον ελληνικό λαό.

Σε αυτήν σας την πορεία εμείς δεν μπορούμε να σας ακολουθήσουμε και καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ. 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ