back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μίκα Ιατρίδη: Ερώτηση για τις υπηρεσίες Υγείας σε Λέρο – Κάλυμνο – Κω

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΜίκα Ιατρίδη: Ερώτηση για τις υπηρεσίες Υγείας σε Λέρο - Κάλυμνο - Κω

Μίκα Ιατρίδη: «Σταματήστε τη λυσσαλέα επίθεση σας στον τομέα της υγείας. Θέτετε σε κίνδυνο τους ακρίτες νησιώτες».


Να μην προχωρήσει ο Υπουργός Υγείας σε απολύσεις ή διαθεσιμότητες γιατρών στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου ζητά με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Αναφερόμενη σε επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι οι νησιώτες κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μείνουν στον τόπο τους, ενώ, παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας, τόσο ο ΕΟΠΥΥ Καλύμνου, όσο και της Λέρου, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους νησιώτες.

Όμως, τονίζει η Μίκα Ιατρίδη, τυχόν απολύσεις, ή διαθεσιμότητες, θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των ακριτικών νησιών και, κατά συνέπεια, καλείται ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες ιατρών στην Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω, όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, αν αναμένονται απολύσεις και στα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και του Αιγαίου γενικότερα και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενισχυθεί στα ακριτικά νησιά η δημόσια φροντίδα υγείας για τους κατοίκους τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας                                       

ΘΕΜΑ: «Υπηρεσίες υγείας στην Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω».

Από την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο πριν τριάμισι χρόνια, έως και σήμερα, η περιοχή που υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την αλλοπρόσαλλη πολιτική των δανειστών μας είναι η νησιωτική Ελλάδα και οι κάτοικοι της.

Η απογύμνωση των νησιών από καίριες δημόσιες υπηρεσίες, ο σημαντικός περιορισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και, γενικά, το υψηλό κόστος μετακινήσεων, η υψηλή ανεργία και το κύμα μετανάστευσης που έχει προκύψει πρόσφατα στα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθιστά ηρωικές τις προσπάθειες των ακριτών νησιωτών να μείνουν στον τόπο τους.

Παρά την εγκατάλειψη των νησιωτών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οι ίδιοι οι νησιώτες σε πολλούς τομείς προσπαθούν για το καλύτερο. Σύμφωνα με επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου, «τόσο ο ΕΟΠΥΥ Καλύμνου, όσο και ο ΕΟΠΥΥ Λέρου, που ανήκουν διοικητικά στην ΤΜΥ Κω, αν και υποστελεχομένοι, λειτουργούν πολύ ικανοποιητικά, προσφέροντας πολύ καλή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ακριτική και ευαίσθητη εθνικά αυτή περιοχή της πατρίδας μας».

Επειδή η λυσσαλέα επίθεση των δανειστών και της συγκυβέρνησης στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει απολύσεις και διαθεσιμότητες γιατρών. Επειδή κατά τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, ειδικά όταν είναι απαραίτητες μετακινήσεις ασθενών. Επειδή, οποιαδήποτε απόλυση ή διαθεσιμότητα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία Ελλήνων πολιτών, κατοίκων των ελληνικών νησιών;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες ιατρών στην Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω, όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή;

2.    Επιπλέον, αναμένονται απολύσεις και στα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και του Αιγαίου, γενικότερα;

3.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενισχυθεί στα ακριτικά νησιά η δημόσια φροντίδα υγείας για τους κατοίκους τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ