Τον Νοέμβριο αναμένεται να απασχολήσει το Α’ Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η υπόθεση που αφορά τον πρώην δήμαρχο Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλια, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος φέρεται να παρέβη τις υποχρεώσεις του ως αιρετός και εκπρόσωπος του Δήμου, μη εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως ορίζεται από τον Νόμο 4830/2021.
Η πράξη που του αποδίδεται φέρεται να τελέστηκε την 1η Ιανουαρίου 2023, όταν είχε ήδη λήξει η προθεσμία εκτέλεσης έργου που αφορούσε στην κατασκευή και στον εξοπλισμό καταφυγίου ζώων στη Λέρο.
Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 351.000 ευρώ.
Παρά την οικονομική ενίσχυση και τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου να δημιουργήσει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, το έργο δεν υλοποιήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Η υπόθεση φωτίζει τις αυστηρές υποχρεώσεις που επιβάλλει η νομοθεσία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 2, του Ν. 4830/2021, κάθε Δήμος οφείλει να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την προστασία, περίθαλψη και προσωρινή φιλοξενία ζώων συντροφιάς, καθώς και να ιδρύει ή να συνεργάζεται για τη λειτουργία καταφυγίων και δημοτικών κτηνιατρείων.
Η παράλειψη αυτών των ενεργειών, ιδιαίτερα όταν έχει διατεθεί δημόσια χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό, μπορεί να θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος, εφόσον αποδειχθεί πρόθεση βλάβης του Δημοσίου συμφέροντος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Λέρος: Ξεχείλισε το ποτήρι στο Νοσοκομείο – Προσβλητική ανάρτηση εργαζομένου οδηγεί σε νομικές ενέργειες