back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λέβιθα: Απερρίφθη η αγωγή της Ιεράς Μονής Πάτμου κατά του Δήμου Λέρου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέβιθα: Απερρίφθη η αγωγή της Ιεράς Μονής Πάτμου κατά του Δήμου Λέρου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Προ ολίγων ημερών ο Δήμος Λέρου έλαβε στα χέρια του καθαρογραμμένη την υπ’ αρ. 73/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω, με την οποία απερρίφθη η αγωγή της Ιεράς Μονής Πάτμου κατά του Δήμου Λέρου και του Ελληνικού Δημοσίου, αναφορικώς με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νησίδας «Λέβιθα».

Στο δικαστικό αγώνα έλαβε επίσης μέρος και η εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ Α.Ε.» υποστηρίζοντας το Δήμο Λέρου, έχοντας εύλογο έννομο συμφέρον ως μισθώτρια εκτάσεως στην εν λόγω νησίδα.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Λέρου κ. Αθανάσιος Παραπονιάρης, ερωτηθείς σχετικά, έκανε το εξής σύντομο σχόλιο:

«Η απόφαση όπως είναι φυσικό μας ικανοποιεί απολύτως, μια και δέχεται μια σειρά από επιχειρήματα τα οποία ήδη από την έναρξη του δικαστικού αγώνα υποστηρίζαμε, τόσο σε επίπεδο νομικό, όσο και σε επίπεδο ουσίας. Παρά ταύτα, έχουμε ασφαλώς επίγνωση ότι η υπόθεση δεν σταματά εδώ και κατά πάσα πιθανότητα θα εξαντλήσει όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που αναφύονται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς συναδέλφους με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ στην υπόθεση και οι οποίοι εκπροσωπούν τους λοιπούς – πλην της ενάγουσας – παράγοντες της δίκης, δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο και την ‘ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΜΙΑ Α.Ε.’, η συνδρομή των οποίων υπήρξε πολύτιμη για την ανάπτυξη και ανάδειξη της νομικής μας θέσης. Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι τόσον ο εντολέας μου Δήμος Λέρου, όσο και εγώ προσωπικώς, τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό προς την Ιερά Μονή Πάτμου, την μακραίωνη πνευματική ακτινοβολία της και την πολυεπίπεδη προσφορά της στις τοπικές κοινωνίες, της Λέρου μη εξαιρουμένης. Ίσως για αυτό να δοκιμάσαμε τόσο μεγάλη απογοήτευση, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η Ιερά Μονή επιθυμούσε να ανακινήσει ένα θέμα το οποίο θεωρείται λήξαν με νομοθετική πρωτοβουλία ήδη από του έτους 1957. Εξάλλου, μία συνολική αμφισβήτηση των εννόμων αποτελεσμάτων του άρ. 18 Ν. 3800/1957, θα έθετε εν αμφιβόλω το ιδιοκτησιακό καθεστώς και άλλων νησίδων, η κυριότητα των οποίων έχει ρυθμιστεί με την ίδια διάταξη, μεταξύ των οποίων είναι και οι δεκαέξι (16) νησίδες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο Δήμο Πάτμου. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όσοι εισηγήθηκαν στο Φανάρι τη δικαστική ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος – και προφανώς δεν αναφέρομαι σε συναδέλφους – προσέφεραν πολύ κακές υπηρεσίες προς τον Οικουμενικό Θρόνο».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ