back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Τριήμερη συνάντηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Τριήμερη συνάντηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο!

Το 1989 εκατοντάδες άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, ηλικιών, ειδικοτήτων και κουλτούρας, έγιναν συνταξιδιώτες για το εγχείρημα της αποασυλοποίησης στη Λέρο, που σηματοδότησε την αρχή της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα.

25 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου με τη στήριξη του Ελληνο-Ιταλικού Συλλόγου Λέρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, συνδιοργανώνουν ένα τριήμερο αποτίμησης αυτής της διαδρομής και καλούν όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή τη ανεπανάληπτη εμπειρία ψυχής να ξανά-ανταμώσουν στη Λέρο 19-20-21 Ιουνίου 2015.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει (Αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί προσεχώς): 

  • Ημερίδα με θέμα: «Αποτίμηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και ανάπτυξη προβληματισμού – αποτύπωση προτάσεων για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας» με ομιλητές στελέχη και επαγγελματίες από το χώρο της Ψυχικής Υγείας από την Ελλάδα και την Ευρώπη. 
  • Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Λέρος. Ακόμα και το τίποτα έχει ένα όνομα…» “Leros. Anche il nulla ha un nome” της Ιταλίδας φωτογράφου Antonella Pizzamiglio. Σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιταλικού Συλλόγου Λέρου.
  • Οδοιπορικό στα κτίρια του Παλιού Ψυχιατρείου των Λεπίδων.
  • Συνάντηση επαγγελματιών ψυχικής υγείας με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης-Προτάσεις-Συμπεράσματα».
  • Συνάντηση εκπροσώπων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών με θέμα «ΚΟΙΣΠΕ: 15 χρόνια δράσης επανένταξης. Το μοντέλο ΚΟΙΣΠΕ στο πλαίσιο του ελληνικού οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας. Σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο».

Η «επιστροφή στη Λέρο», στην «Ιθάκη της Ψυχιατρικής», ίσως αποτελέσει μια νέα αφετηρία (όπως το 1989) προκειμένου να οικοδομηθούν οι νέες βάσεις για υπηρεσίες ψυχικής υγείας που θα είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών και θα έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του.

19-20-21 Ιουνίου ραντεβού στη Λέρο της ψυχής μας… για να ξανανταμώσουμε, να θυμηθούμε, να αποτιμήσουμε, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να προτείνουμε για να αλλάξουμε όλα όσα υπονομεύουν το μέλλον και απειλούν με επιστροφή στο παρελθόν.

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ