back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Λέρος: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα

Η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οργάνωσαν τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα – Νικήτρια του τουρνουά η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Το τουρνουά διήρκησε 2 ημέρες ,17 και 18 Ιουνίου και σε αυτό συμμετείχαν ομάδες των Προσφύγων από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή , Ομάδα Υπαλλήλων της Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου , ομάδα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας του νησιού της Λέρου και ομάδα των Υπαλλήλων της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης της κλειστής ελεγχόμενης δομής Λερου ΙCTS Hellas .

Την Κυριακή 18 Ιουνίου διεξήχθη ο μιρκός και ο μεγάλος τελικός του τουρνουά .

Οι ομάδες που έπαιξαν στον μικρό τελικό ήταν αυτή της Πρώτης Υποδοχής και της ICTS με την Πρώτη Ομάδα των προσφύγων όπου την Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ομάδα των Προσφύγων .

Στον μεγάλο τελικό είχαν προκριθεί η Ομάδα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας με την δεύτερη ομάδα των προσφύγων .
Σε ενα παιχνίδι διαφήμιση για το άθλημα, που δικαίωσε  την οργανωτική επιτροπή του τουρνουά , η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια και κατέκτησε το τρόπαιο , ενώ αντίστοιχα η ομάδα των προσφύγων κατέκτησε την Δεύτερη Θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

Οφείλουμε να πούμε ότι η Διοικήτρια της ΚΕΔ Λέρου κα Τριανταφυλλιά Κρυπρίζογλου με πρωτοβουλίες της εξασφάλισε όσα προβλέπονται για την ασφάλεια όσων συμμετείχαν στο τουρνουά και στην οργάνωση του τουρνουά  βοήθησε ο υπάλληλος της Πρώτης Υποδοχής κ. Κωνσταντίνος Σιφουνιός .

Στο τουρνουά συνέδραμαν ο Δήμος της Λέρου και ο ΔΟΠΑΙΣΑΠ με την παραχώρηση του γηπέδου 5*5 στα Τεμένια , ο γιατρός του ΚΘ/ΓΝ/ΚΥ Λέρου κ. Ευάγγελος Μαρκάκης ο οποίος είναι και υπεύθυνος γιατρός στον ΕΟΔΥ εντός της Δομής  και καθοριστική ήταν και η βοήθεια των Εθελοντών Διασωστών Λέρου .

Το μεγάλο τελικό του τουρνουά τίμησαν με την παρουσία τους η διοικήτρια της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής κα Φιλιώ Κυπρίζογλου η οποία είχε και την επιμέλεια της όλης οργάνωσης του τουρνουά , ο Υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ., ο Αντιδήμαρχος της Λέρου κ. Μπίλλης Νεκτάριος , η Αντιδήμαρχος κ. Κανάρη Μαριέττα , ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κ. Ακης Γρεκός , ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Παλαπουγιούκ , ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τραμπούλης Γεώργιος , η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της ΚΕΔ Λέρου κα Φλωρεντή Ειρήνη ,  η Υπεύθυνη της Ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης ICTS Hellas στη Λέρο κα Τσουρέκα Λουίζα , ο Γιατρός κ. Μαρκάκης Ευάγγελος και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Λέρου .

Η Διοικήτρια της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέρου κα Τριανταφυλλιά Κυπρίζογλου σε δηλώσεις της στην 12nisospress.com τόνισε τα εξής : 

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα , που μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την αξία , την ανθρωπιά και την αντοχή των ανθρώπων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την πρόκληση της προσφυγιάς .

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αποδείξουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς όλους όσους αναζητούν ασφάλεια , προστασία και μια καλύτερη ζωή.

Εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέρου , οφείλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και αποπεράτωση αυτού του τουρνουά ανθρωπιάς .

Ευχαριστώ θερμά το Δήμο της Λέρου , τον Δήμαρχο κ. Κόλια Μιχάλη , τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κ. Άκη Γρεκό για την αγαστή συνεργασία σε θέματα του προσφυγικού αλλά και για την παραχώρηση του γηπέδου προκειμένου να διεξαχθεί το τουρνουά.

Ευχαριστώ την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τα στελέχη της στα Δωδεκάνησα , τον κ. Αθανάσιο Στάμο και μέλη της στη Λέρο που μαζί οργανώσαμε αυτή την τόσο όμορφη διοργάνωση.

Ευχαριστώ θερμά την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Λέρου που συνέβαλαν για να είμαστε όλοι ασφαλείς σε όλη την διάρκεια του τουρνουά αλλά και τον Γιατρό μας κ. Ευάγγελο Μαρκάκη που ήταν κοντά μας !

Να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου για την συμμετοχή τους , τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας της Λέρου , τους υπαλλήλους της Πρώτης Υποδοχής της Δομής, τα στελέχη της ICTS Hellas και την υπεύθυνη κα Λουίζα Τσουρέκα , την διαδικτυακή εφημερίδα 12nisospress για την κάλυψη και προβολή του τουρνουά ,όλους τους πρόσφυγες της δομής που δέχτηκαν να αγωνιστούν για αυτήν την τόσο ξεχωριστή ημέρα και όλη την κοινωνία του νησιού της Λέρου που καθημερινά μας αγκαλιάζει και μας βοηθά στο έργο μας.

Είναι εύλογο ότι ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων και να τους δώσουμε ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή !

Σας ευχαριστώ όλους , είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που παραβρεθήκατε και που συμμετέχετε σε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα για την άνθρωπο !

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής του γραφείου Δωδεκανήσου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Αθανάσιος Στάμου, τόνισε:

“Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε σήμερα εδώ, δείχνοντας την αλληλεγγύη σας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους για να διαφύγουν πόλεμο, βία, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζουμε τη δύναμη της ελπίδας και της συμπερίληψης.

Στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, που γέμισε όλο τον κόσμο θλίψη και οδύνη, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια υπενθύμιση πως η διατήρηση της ελπίδας για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτείται από ένα πλήθος εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο οι οποίες διοργανώνονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, τις κοινότητες υποδοχής τους, τις αρχές, τον ιδιωτικό τομέα, οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες.

Η Ύπατη Αρμοστεία με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκε το κάλεσμα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά, τιμώντας παράλληλα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Διοικήτρια κα. Φιλιώ Κυπρίζογλου για την πρωτοβουλία, την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασύλου κα. Ψυχογιού Σοφία, καθώς και όλους τους εργαζόμενους όλων των Υπηρεσιών της Δομής Λέρου, για το ακούραστο έργο τους αλλά και για την αγαστή συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Λέρου και προσωπικά τον Δήμαρχο Μιχάλη Κόλλια για τη αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του στο δύσκολο έργο μας.

Και τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες στους αγώνες, στην ομάδα Διάσωσης και Έρευνας Λέρου καθώς και στους κατοίκους της Λέρου, για τη φιλοξενία και γενναιοδωρία που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας τα σύνορα και τις καρδιές τους ανοιχτές στους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αφιερώσουμε τον σημερινό αγώνα στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, καθώς και στα εκατοντάδες άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να βρουν την ελπίδα μακριά από τα σπίτια τους.

Σας ευχαριστώ.”

Τον Δήμο της Λέρου και τον Δήμαρχο κ. Κόλια εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Νεκτάριος Μπίλλης ο οποίος αγωνίστηκε με την ομάδα της Πρώτης Υποδοχής . Ο κ. Μπίλλης Δήλωσε : 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2000.
Τιμήσαμε αυτή την γιορτή με την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου 5Χ5 μεταξύ των ομάδων μεταναστών, τη ΕΛ.ΑΣ., των εργαζόμενων της ΥΠΥΤ αλλά και της ομάδας security της ΚΕΔ.

Είναι γεγονός ότι αν και η ανθρωπότητα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, η προσφυγιά και η αναγκαστική μετανάστευση, δυστυχώς, δεν έχει εξαλειφθεί.

Το ελάχιστο που εμείς οφείλουμε να πράξουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι η υποστήριξή τους βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν αυτές τις ευάλωτες ομάδες.

Δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κ. Άκης  Γρεκός :

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η δημοτική αρχή Λέρου δίνει το «παρών» με ισχυρή εκπροσώπηση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την σημασία της αλληλεγγύης σε όσους ανθρώπους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, τα σπίτια και τις οικογένειες τους εξαιτίας πολέμων και διώξεων, για μια καλύτερη ζωή. Θέλω να συγχαρώ τη διοικήτρια της δομής κα Φιλιώ Κυπριζόγλου καθώς και τους υπεύθυνους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που διοργάνωσαν το τουρνουά ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του Δήμου μας. Επίσης συγχαίρω όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, που απέδειξαν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και τις διαφορετικές κουλτούρες. Τέλος ευχαριστώ την ομάδα έρευνας και διάσωσης Λέρου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Μετά το πέρας των αγώνων ακολούθησαν οι απονομές των μεταλλίων στις ομάδες που κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις !

Τις απονομές έκαναν η διοικήτρια της Δομής κα Κυπρίζογλου , ο Υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ. Στάμος και ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Μπίλλης.

Να μη παραλείψουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον διαιτητή των αγώνων κ. Μανώλη Χατζηγεωργίου ! 

Πηγή: 12nissospress.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ