ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
kroupia leros
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
11 °c
Alinda
11 ° Πα
11 ° Σα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ » ΛΕΡΟΣ: Την άμεση παύση λειτουργίας του hotspot ζητάει ο δήμαρχος από τον Πρωθυπουργό

ΛΕΡΟΣ: Την άμεση παύση λειτουργίας του hotspot ζητάει ο δήμαρχος από τον Πρωθυπουργό

Άκης Γρεκός Συντάκτης: Άκης Γρεκός
13/07/2016
- ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Χρόνος ανάγνωσης: 2 Λεπτά
0
4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
137
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε χθες 12-7-2016 ο Δήμαρχος Λέρου ζητώντας την άμεση παύση λειτουργίας του hotspot και την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλη περιοχή.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:


 

Προς:

Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Υπουργό Εσωτερικών

Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αν. Υπουργό Προστασίας Πολίτη 

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

Με την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την κατασκευή του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέρο, μας είχατε διαβεβαιώσει ρητά ότι  το εν λόγω κέντρο θα λειτουργεί ως κέντρο καταγραφής, διαπίστευσης και ταυτοποίησης προσφύγων, με μέγιστη παραμονή των προσφύγων στη Λέρο τις 48 ώρες.  Αφού δείξαμε ιδιαίτερη διάθεση για συνεργασία στο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά κυρίως τα νησιά μας αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να συναινέσουμε στην δημιουργία του κέντρου υποδοχής, καταγραφής, διαπίστευσης και ταυτοποίησης προσφύγων μετά την οδυνηρή εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού όπου δεν υπήρχε καμία δομή φιλοξενίας των προσφύγων, καμία πρόβλεψη για την ικανοποίηση των βιολογικών τους αναγκών (νερό, τροφή, προσωπική υγιεινή), με συνέπειες τραγικές για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της Λέρου.

Πλην όμως καμία από τις διαβεβαιώσεις σας δεν υλοποιήθηκε, αντιθέτως ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε εξαρχής ως Κέντρο κράτησης κλειστού τύπου μεταναστών και ως δομή φιλοξενίας προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο. Ένα κέντρο μεικτού τύπου, μια δομή φιλοξενίας, στη λειτουργία του οποίου είμαστε κάθετα αντίθετοι, διότι  με την πολύμηνη πλέον κράτηση ανθρώπων σε μη ανεκτές συνθήκες διαβίωσης λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, είναι εύλογο να επακολουθήσουν δυσάρεστες καταστάσεις και γεγονότα όπως συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τις προηγούμενες μέρες τα προβλήματα οξύνθηκαν με αντιδράσεις βίαιες των κρατουμένων – φιλοξενούμενων  όπως αποκλεισμό του οδικού δικτύου στην περιοχή των λεπίδων προς ξηρόκαμπο από μετανάστες, διαπληκτισμούς με κατοίκους των περιοχών αυτών, μικροκλοπές και φθορές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία.

Τελευταία επεισόδια των δυσάρεστων εξελίξεων ήταν, την Πέμπτη 7-7-2016, η εξέγερση των κρατουμένων – φιλοξενούμενων προσφύγων εντός του χώρου του Κέντρου και η καταστροφή του χώρου και των υλικοτεχνικών υποδομών των υπηρεσιών της πρώτης υποδοχής ενώ ακολούθησε το Σάββατο 9-7-2016 μαζική αποχώρηση 150 ατόμων, στην πλειοψηφία τους οικογένειες Ιρακινής καταγωγής,  από το Κέντρο και αυθαίρετη εγκατάστασή τους σε κεντρικό σημείο της παραλίας του Λακκίου  Λέρου. Στη συνέχεια ακολούθησε επίθεση των προσφύγων κατά της Αστυνομίας αλλά και κατοίκων οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνση των προσφύγων και την επιστροφή τους στο Κέντρο. Δυστυχώς για πολλές ώρες υπήρξε αποκλεισμός του κεντρικότερου σημείου της παραλίας του Λακκίου, κατάληψη του ημιτελούς δημοτικού ξενοδοχείου «ΛΕΡΟΣ»  και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας και του Δήμου εκκενώθηκε το κτίριο.

Το αίσθημα ανασφάλειας κυριαρχεί πλέον στην κοινωνία της Λέρου, η ζημιά στην ήδη πληγωμένη τουριστική κίνηση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται με συνέπεια η κοινωνική εξέγερση από τους πολίτες της Λέρου κατά πάντων (προσφύγων, ΜΚΟ, Ύπατης Αρμοστείας και Αρχών), φοβούμαστε ότι θα είναι το επόμενο δυσάρεστο επεισόδιο.

Σας ενημερώνουμε ήδη ότι μέλη της Ύπατης αρμοστείας και ΜΚΟ αποχώρησαν από το νησί κατόπιν αντιπαράθεσης που είχαν με πολίτες που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση αναρχίας και ανομίας που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΣΑΟΝΗΣΟΣ: Αναβάλλεται το δρομολόγιο της Παρασκευής 19/9/2025 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

25.02.2026
897
Δήμαρχος Λέρου: Ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στον Δρυμώνα, συνεχίζονται στη Μερικιά

Δήμαρχος Λέρου: Ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στον Δρυμώνα, συνεχίζονται στη Μερικιά

25.02.2026
698

Η λειτουργία του Κέντρου κατά τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο θα γιγαντώσει τα ήδη πολλά και αξεπέραστα προβλήματα της κοινωνίας της Λέρου. Με αφορμή την ολοσχερή καταστροφή των γραφείων των υπηρεσιών εντός του Κέντρου, μοναδική λύση πλέον είναι η άμεση παύση λειτουργίας του και η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλη περιοχή, διότι το πολύπαθο νησί μας, δεν μπορεί να ξαναστηγματιστεί για ακόμη μια φορά. 

Ο Δήμαρχος Λέρου 

Κόλιας Μιχαήλ

Tags: LEROSΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΚΟΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣΛΕΡΟΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Share2Tweet1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται…

    23.02.2026
    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται τον Σεπτέμβριο 2K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Άγρια καταδίωξη ταχύπλοου, σύλληψη 27χρονου διακινητή στα Βουρλίδια μετά από επικίνδυνους ελιγμούς

    21.02.2026
    Λέρος: Άγρια καταδίωξη ταχύπλοου, σύλληψη 27χρονου διακινητή στα Βουρλίδια μετά από επικίνδυνους ελιγμούς 1.3K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Διακομιδή 12χρονου στην Κω με Ναυαγοσωστικό του Λιμενικού

    23.02.2026
    Λέρος: Διακομιδή 12χρονου στην Κω με Ναυαγοσωστικό του Λιμενικού 1.2K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Θέσεις εργασίας σε Αρχαιολογικούς χώρους για Λέρο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου

    22.02.2026
    Θέσεις εργασίας σε Αρχαιολογικούς χώρους για Λέρο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου 1.2K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των διακομιδών από ενώσεις Ιατρών –…

    20.02.2026
    Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των διακομιδών από ενώσεις Ιατρών – Εργαζομένων 1.2K
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα αμυντικά συστήματα στο Αιγαίο: Πώς θα δουλεύει η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ολιστικό σύστημα αποτροπής σε πέντε επίπεδα
  • Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για τη Μεγάλη Εβδομάδα
  • Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο κατά της Διαφθοράς
  • Νικητιάδης : Ικανοποίηση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τη συνεργασία Ελληνοαμερικανικών και Εβραϊκών Οργανώσεων

Νεότερα Video

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

378 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
23 Φεβρουαρίου 2026
Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

906 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
20 Φεβρουαρίου 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.