back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Την άμεση επαναλειτουργία της ΔΟΥ Λέρου ζητάει ο Δήμαρχος!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Την άμεση επαναλειτουργία της ΔΟΥ Λέρου ζητάει ο Δήμαρχος!

Επιστολή με την διαβάθμιση “εξαιρετικά επείγον” απέστειλε ο Δήμαρχος Λέρου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία της ΔΟΥ Λέρου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Από τις 13-7-2013 ανεστάλη η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Λέρου και πραγματοποιήθηκε η συγχώνευσή της με τη Δ.Ο.Υ. Κω.  Η αναστολή αυτή της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Λέρου δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία και οδήγησε στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό των ακριτικών νησιών μας.

Η Δ.Ο.Υ. Λέρου, από το έτος 1990 που λειτούργησε για πρώτη φορά, εξηπηρετούσε  επτά [7] νησιά [Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Μαράθι, Λέβιθα], τα οποία είχαν και έχουν καθημερινή επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λέρο, με 13.000 συνολικά φορολογούμενους πολίτες. 

Η αναστολή της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Λέρου και η συγχώνευσή της με τη Δ.Ο.Υ. Κω  έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες των νησιών μας, οι οποίοι αναγκάζονται, ακόμη και για τις πιο απλές φορολογικές υποθέσεις τους, να μεταβαίνουν στη Δ.Ο.Υ. Κω, ταξιδεύοντας 2 και 3 ημέρες για δουλειά μισής ώρας, κάτω από δυσμενείς και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, με ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση και με δυσβάστακτο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Παράλληλα η λειτουργία του Γραφείου εξυπηρέτησης Φορολογουμένων [Γ.Ε.Φ.], σε αντιστάθμισμα της αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., σε καμιά περίπτωση δεν κάλυψε τις ανάγκες των φορολογουμένων, αφού ο ρόλος του ΓΕΦ  είναι καθαρά διεκπεραιωτικός [παραλαβή και αποστολή εγγράφων στη Δ.Ο.Υ. Κω ταχυδρομικώς] χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες [δεν λειτουργούν τα τμήματα Κεφαλαίου, Εισοδήματος, ΚΦΑΣ, Μητρώου].   Ετσι, ακόμα και για έκδοση ενός αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, απαιτείται να προηγηθεί αλληλογραφία του ΓΕΦ με τη Δ.Ο.Υ. Κω και μετά από αρκετές ημέρες να χορηγηθεί δι’ αλληλογραφίας το αποδεικτικό αυτό.

Η αποκόμιση των δημοσιονομικών ωφελειών που η πρώην μνημονιακή Κυβέρνηση επικαλέστηκε, όταν έκλεισε τη Δ.Ο.Υ. Λέρου, ήταν  όχι μόνο μηδενική, αλλά είχε αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι οι συναλλαγές των φορολογουμένων έχουν περιοριστεί σε τεράστιο βαθμό, δεν εισπράττονται από το Κράτος έσοδα, δεν διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και γενικά όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των νησιών μας.

Ο Δήμος Λέρου και ολόκληρος ο λεριακός λαός ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης περί αναστολής της Δ.Ο.Υ. Λέρου και  την άμεση λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Λέρου.

Προς επίρρωση των παραπάνω δηλώνουμε ότι ο Δήμος Λέρου θα αναλάβει την κάλυψη  των στεγαστικών αναγκών της Δ.Ο.Υ. Λέρου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Κράτους με έξοδα για τη μίσθωση του χώρου στέγασης της Δ.Ο.Υ.  Άλλωστε το ήδη λειτουργούν ΓΕΦ  στη Λέρο στεγάζεται σε Δημοτικό Κατάστημα.

Αξ. κ. Υπουργέ των Οικονομικών,

παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε για την επαναλειτουργία της Δ.Ο.Υ. Λέρου., ή τουλάχιστον  για τη στελέχωση του ΓΕΦ  Λέρου και για τη μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων μιας Δ.Ο.Υ. στο εν λόγω ΓΕΦ [Κεφάλαιο, Εισόδημα, ΚΦΑΣ, Μητρώο].

Για να μην αποψιλωθούν τα ακριτικά νησιά μας από τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.  Για να γίνει σεβαστή η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες προστασία της νησιωτικότητας.  Για να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα της ζωής μας. Για να μην τιμωρούμαστε επειδή επιλέγουμε να κατοικούμε στα σύνορα της Ελλάδας”.

Με τιμή                             

Ο Δήμαρχος Λέρου  

Μιχαήλ Κόλιας        

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ