back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Θεαματικές ιστιοπλοϊκές διαδρομές στη διάρκεια του 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΩΝΑ «Goran Schildt Regatta»

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Θεαματικές ιστιοπλοϊκές διαδρομές στη διάρκεια του 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΩΝΑ «Goran Schildt Regatta»

Γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου


26 σκάφη από 6 διαφορετικές χώρες «άνοιξαν πανιά» με ελαφρύ βορειοδυτικό άνεμο από το Λακκί της Λέρου την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 αλλά στον τερματισμό τους, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ κατά  την πρίμα πορεία των σκαφών, έδωσαν ένα γρήγορο τέμπο με πολλές και θεαματικές πλαγιοδρομίες.

Όλα αυτά, στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανοικτής Θάλασσας «Goran Schildt Regatta» που κατατάσσεται πλέον ωςδεύτερος μεγαλύτερος σε διεθνείς συμμετοχές, ιστιοπλοϊκός αγώνας στην Ελλάδα.  Διοργανώνεται πό το Ναυτικό Όμιλο Λέρου σε συνεργασία με την επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το Ίδρυμα Cristine and Goran Schildt, τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο «Άρτεμις», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Λέρου. Τελείται στη μνήμη του Φιλανδού ταξιδευτή και συγγραφέα GoranSchildtπου με το σκάφος του «Δάφνη» γνώρισε και αποτύπωσε στα βιβλία του, τις ομορφιές της θαλασσινής Ελλάδας. Πρώτη φορά φέτος θεσπίστηκε και ειδικό βραβείο προς το πλήρωμα του σκάφους που αγωνίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα της υγιούς άμιλλας, με τρόπαιο την ξύλινη μινιατούρα του σκάφους «Δάφνη».

Η προσεκτικά σχεδιασμένη αγωνιστική διαδρομή προς Λειψούς, Αγαθονήσι και Λέρο έκρυβε αρκετές δυσκολίες σε σημεία-περάσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των ανέμων προσέδωσε στον διεθνή αυτό αγώνα, έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ιδιαίτερα προκλητικό για τους έμπειρους κυβερνήτες και τα πληρώματα, που αποδεικνύοντας τις ικανότητές τους οδήγησαν με ασφάλεια τα σκάφη στον τερματισμό.

Σημειώνεται ότι σε κάθε τόπο προορισμό η άφιξη των σκαφών έτυχε φιλόξενης υποδοχής από την τοπική κοινωνία και διοργανώθηκαν με επιτυχία ειδικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα αλλά και νησιώτικα πανηγύρια.

Την τελετή έναρξης, με  αξιόλογο Ελληνικό και Φιλανδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Φιλανδός πρέσβης Pauli Makela, o διευθυντής του Μουσείου Ναυτικής Τέχνης της Φιλανδίας Jaako Tikka και η πρόεδρος του Ιδρύματος Goran Schildt, Cristine. Τις εντυπώσεις κατά την εκκίνηση των σκαφών, έκλεψε το Φιλανδικό χορευτικό με μια μαγευτική θαλασσινή χορογραφία.

Στην γενική κατάταξη και στην κατηγορία IRC, την πρώτη θέση πήρε το σκάφος AQUAVITμε κυβερνήτη τον OmerKaracalar. Στη δεύτερη θέση, το σκάφος BONADEAμε κυβερνήτη τον YacupIggorenκαι στην τρίτη, το Safinazμε κυβερνήτη ΑyseKoraltan.

Στην OPENCLASSΑ η σειρά κατάταξης των σκαφών είναι: 1. Justineμε κυβερνήτη IngridJohansson 2.Garfieldμε κυβερνήτη τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Λέρου, Βασίλη Χατζητάκη και 3. Jokerμε κυβερνήτη τον LeifOlsson

Στην OPENCLASSΒ η σειρά κατάταξης των σκαφών είναι: 1. ΤamariskIIμε κυβερνήτη τον Αλέξη Χαραλαμπίδη 2. Limniμε κυβερνήτη τον Φρέντυ Ταχλιαμπούρη και 3. SVEAμε κυβερνήτη τον ΑkeHjort.

Σημειώνεται πως ο ετήσιος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας «Goran Schildt Regatta» διέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς ιστιοδρομιών της ISAF (RSS 2013-2016). Ως επιτροπή αγώνων είχαν οριστεί ο Γιάννης Κλείδονας, ο Αρτέμης Καρράς και η Παρθενόπη Αρμενάκη.

(επίσημος φωτογράφος αγώνα: Νίκος Αγγελής)

GORAN SCHILDT REGGATA

GORAN SCHILDT REGGATA

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ