back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λέρος: Συμμετοχή Δημάρχου Λέρου στη σύσκεψη για τις κλειστές δομές

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Συμμετοχή Δημάρχου Λέρου στη σύσκεψη για τις κλειστές δομές

Στη διευρυμένη σύσκεψη για την κατασκευή νέων δομών αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας.

Η εν λόγω σύσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, καθώς και βουλευτές – εκπρόσωποι της Τ.Α. Α’ και Β΄ βαθμού από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασε το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, το οποίο για τη Λέρο, προβλέπει την κατασκευή νέας δομής κλειστού τύπου, στον γεωγραφικό χώρο των Λεπίδων, ενώ έγινε λόγος και για ανακατασκευή παλαιών ιταλικών κτιρίων, με έναρξη λειτουργίας της νέας δομής από τα τέλη Ιουλίου 2020.

Από τη πλευρά του, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, καταθέτοντας παράλληλα το παρακάτω υπόμνημα:

1. Ο Δήμος Λέρου διαμαρτύρεται σε σχέση με τον αιφνιδιαστικό, αποσπασματικό και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά μας, χωρίς να έχει προηγηθεί μάλιστα καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Τονίζουμε δε ότι εμείς προσωπικώς δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, είτε επίσημη, είτε άτυπη.

2. Επί της ουσίας, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε κάθε προωθούμενο σχέδιο κατασκευής κλειστών δομών στα νησιά μας, αφού με τον τρόπο αυτό αφενός μεν δεν επιτυγχάνεται καμία ουσιαστική ανακούφιση των νησιών, αφετέρου δε, δημιουργούνται οι συνθήκες για μελλοντικά σοβαρά επεισόδια και άνευ προηγουμένου εντάσεις και συγκρούσεις με επίκεντρο και αφορμή αυτά ακριβώς τα κλειστά κέντρα, που θα λειτουργούν μάλιστα κατά τα φαινόμενα υπό αμφίβολο καθεστώς συνταγματικής νομιμότητας.

3. Αξιώνουμε την άμεση ανακούφιση των νησιών μας, με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που δεν μπορεί να είναι άλλες από την άμεση και μαζική μεταφορά των ανθρώπων σε αντίστοιχες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

4. Δεχόμαστε τη λειτουργία μόνο των δομών που είναι απαραίτητες αποκλειστικώς για την πρώτη υποδοχή και ταυτοποίηση, και σε καμία περίπτωση δομών που θα εξυπηρετούν μακροπρόθεσμη διαμονή των αιτουμένων άσυλο, ενώ απαιτούμε να εφαρμοστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια του 10% ανά νησί (800 άτομα για τη Λέρο).

5. Ζητούμε τον επανασχεδιασμό του συστήματος πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, με διάχυση των αιτουμένων άσυλο και σε άλλα νησιά «πρώτης γραμμής» που θα δύνανται να φιλοξενήσουν αντίστοιχες δομές, με κριτήρια που θα εξαρτώνται από το μέγεθος και τον πληθυσμό τους.

6. Ζητούμε προσωπική ακρόαση από τον κ. Πρωθυπουργό, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας δια ζώσης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λέρου πρόκειται να ενημερώσει αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο σε προσεχή συνεδρίαση.

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ