Στον χερσαίο χώρο του νέου αγκυροβολίου Αλίντων μεταφέρεται ο Διαβατηριακός Έλεγχος Σένγκεν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική διυπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 66/30-3-2026, ενώ παράλληλα καταργούνται οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας.
Στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στη Ζώνη Σένγκεν και εξέρχονται από αυτήν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελέγχων και της προσαρμογής των συνοριακών σημείων στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας και καταγραφής.
Το νέο σύστημα ελέγχου έχει εισαχθεί στα εξωτερικά σύνορα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, σταδιακά από την 12η Οκτωβρίου 2025 και η εφαρμογή του στο σύνολο των επιβατών της κατηγορίας αυτής είχε καταληκτική ημερομηνία την 30η Μαρτίου 2026.
Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, στα νέο σημεία ελέγχου προβλέπεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος βιομετρικής ταυτοποίησης μέσω ίριδας, ειδική λωρίδα ταχείας διέλευσης για επιβάτες ημερήσιων εκδρομών, καθώς και ξεχωριστός χώρος δευτεροβάθμιου ελέγχου για περιπτώσεις ασυμφωνίας στοιχείων ή υπερβολικά “μαυρισμένων” διαβατηρίων λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Ήδη, στον χερσαίο χώρο του τουριστικού Αγκυροβολίου στα Άλιντα, έχει εγκατασταθεί από την ανάδοχο εταιρεία το κοντέινερ, το οποίο θα φιλοξενεί την υπηρεσία Διαβατηριακού ελέγχου, με μεταλλικά κιγκλιδώματα, φορητό οικίσκο, σκίαστρα και ειδική πινακίδα στα ελληνικά και αγγλικά με την ένδειξη «Shengen Area Passport Control – Alinda Port Entry Point».
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Μάϊου 2026.
Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης δήλωσε:
«Από χθες το πρωί βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, διότι ο Δήμος Λέρου δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για μια τόσο σοβαρή εξέλιξη. Πρόκειται για μια απόφαση που δημιουργεί εύλογες απορίες και πρακτικά ζητήματα, καθώς το αγκυροβόλιο Αλίντων δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποστηρίξει πλήρως μια τέτοια λειτουργία. Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι προχώρησαν σε αυτή την επιλογή χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Δήμο Λέρου και χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και με επάρκεια. Δεν μπορεί να προβλέπεται μεταφορά του διαβατηριακού ελέγχου σε μία εγκατάσταση που θα παραδοθεί ως έργο μετά τον Σεπτέμβριο! Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να εξεταστεί η μεταφορά των νέων εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Λακκίου, όπου υπάρχουν ήδη πολύ πιο ώριμες υποδομές και καλύτερες δυνατότητες εξυπηρέτησης.
Ζητήσαμε διευκρινίσεις και αναμένουμε νέα απόφαση ή διορθωτική παρέμβαση από το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Λέρου δεν πρόκειται να δεχθεί σχεδιασμούς που γίνονται ερήμην του και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες του νησιού».
Σχόλια αναγνωστών
Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης.