back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Λέρος: Ρωσικό πολεμικό πλοίο διέσωσε 68 επιβάτες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Ρωσικό πολεμικό πλοίο διέσωσε 68 επιβάτες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Το πλοίο ξηρού φορτίου Pizhma, διέσωσε 68 επιβάτες από το σκάφος Avalon που βρισκόταν σε κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ρωσικό πλοίο διέσωσε 68 μετανάστες τους οποίους εντόπισε σε σκάφος ανοιχτά της Καλύμνου και της Λέρου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η φρεγάτα Admiral Gorshkov δεν συμμετείχε στη διάσωση μεταναστών ανοιχτά της Καλύμνου και Λέρου. Βρισκόταν, ωστόσο, στην περιοχή.

Το ρωσικό πλοίο Pizhma περισυνέλεξε μετανάστες και τους παρέδωσε στο Λιμενικό.

Και τα δύο ρωσικά πλοία συνεχίζουν πλέον προς Συρία.

Η ανακοίνωση

Όπως διευκρινίζεται, «η φρεγάτα ήταν καθοδόν προς το (λιμάνι της Συρίας), Ταρτούς, όταν ο ναύαρχος Γκορσκόβ έλαβε σήμα κινδύνου στο νότιο Αιγαίο από το γιοτ Avalon, το οποίο έφερε σημαίες Γερμανίας και Ελλάδας. Τα ρωσικά πλοία άλλαξαν πορεία και αμέσως μετακινήθηκαν προς το σημείο».

«Οι επιβάτες του ξένου πλοίου επιβιβάστηκαν στο Pizhma, όπου έλαβαν ιατρική βοήθεια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον όρμο της Καλύμνου όπου παραδόθηκαν σε σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής», καταλήγει η ανακοίνωση.

H ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Στον εντοπισμό και τη διάσωση εξήντα οκτώ (68) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέρου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης ”112”, για παροχή συνδρομής σε Ι/Φ σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. , το Φ/Γ πλοίο ”ΡΙΖΗΜΑ” σημαίας Ρωσίας, καθώς και πολεμικό πλοίο ξένης σημαίας.

Το Ι/Φ σκάφος ” TEUTA ” σημαίας Γερμανίας εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ οι 68 επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το ”ΡΙΖΗΜΑ” και μεταφέρθηκαν στο αγκυροβόλιο ν. Καλύμνου. Στη συνέχεια οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ”ΛΑΚΚΙ” ν. Λέρου.

Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 37, 46 και 31 ετών ως διακινητές των υπολοίπων από την Τουρκία στην Ιταλία, εκ των οποίων δυο άνδρες και μια γυναίκα η οποία προφασιζόμενη τη σύντροφο ενός εκ των υπολοίπων διακινητών, προσπαθούσαν να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Οι συλληφθέντες διώκονται, για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/14 (διακίνηση), καθώς και των άρθρων 306 (έκθεση) και 187 (εγκληματική οργάνωση) του Π.Κ.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λέρου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ