back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λέρος: Ποιος είναι ο «παράδεισος» των Δωδεκανήσων

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Ποιος είναι ο «παράδεισος» των Δωδεκανήσων

Ένας μοναδικός προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες

Ένας εξαιρετικός προορισμός για διακοπές, που κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες και συνδυάζει υπέροχα τη φυσική ομορφιά, τη γαστρονομία και την πλούσια ιστορία, είναι η Λέρος, το νησί της θεάς Αρτέμιδας. Πρόκειται για έναν προορισμό εντυπωσιακών αντιθέσεων, που ανταποκρίνεται σε κάθε γούστο και τρόπο διακοπών.

Στη Λέρο η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, είτε μεταβείτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο. Τα φυσικά λιμάνια και οι όρμοι του νησιού, είναι προφυλαγμένα από τον άνεμο, φιλοξενούν γραφικούς οικισμούς, αλλά και απαράμιλλες βοτσαλωτές και αμμουδερές παραλίες. Ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος είναι το Λακκί ή Porto Lago, όπως ονομάστηκε από τους Ιταλούς δημιουργούς του: Στον οικισμό, θα εντυπωσιαστείτε τόσο από τα κτίρια, όσο και από το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους της Μεσογείου.

Στους περισσότερους οικισμούς, όπως είναι μεταξύ άλλων η Αγία Μαρίνα, η πρωτεύουσα της Λέρου, τα Λέπιδα και το Λακκί, θα συναντήσετε όμορφα νεοκλασικά σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς ως κατοικίες ευκατάστατων Λερίων ή ως δημόσια κτίρια. Τα Πυργόσπιτα στη Γούρνα, στο Λακκί και στη Βαγιά, αποτελούν εκπληκτικά αξιοθέατα του νησιού, καθρεφτίζοντας τις παλαιότερες εποχές, όπου ο κίνδυνος από τις επιδρομές πειρατών, ήταν δεδομένος. Εκτός από τα όμορφα πυργόσπιτα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μύλοι της Λέρου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην Αγία Μαρίνα και στο Παντέλι.

Παραλίες

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του νησιού, είναι οι παραλίες του: Η Λέρος προσφέρει αφειδώς πανέμορφες αμμουδιές με λαχταριστές ψαροταβέρνες και εστιατόρια που ικανοποιούν κάθε σας επιθυμία. Στην αμφιθεατρικά κτισμένη Αγία Μαρίνα, τα ρηχά νερά είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Λίγο πιο κάτω, στον όρμο του Βρομόλιθου, η παραλία ανοίγει τη θέα της ειδυλλιακά, στο νησάκι της Αγίας Κυριακής με το γραφικό εκκλησάκι του στην πλαγιά του λόφου.

Μία ακόμη όμορφη παραλία βρίσκεται στα Άλιντα, λίγο μετά την Αγία Μαρίνα. Τα αρμυρίκια και τα πεύκα δημιουργούν ιδανικές σκιάσεις στην αμμουδιά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ενώ εδώ μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσια σπορ, δροσιστικά ποτά και καλοκαιρινές γεύσεις στα γραφικά μαγαζάκια.

Οι επιλογές σας σε παραλίες, είναι πραγματικά ατέλειωτες: Αγιά Κιουρά, Παναγιές, Γούρνα, Δύο Λισκάρια, Κουλούκι, Κριθώνι, Μπλεφούτης, Μερίκια, Δρυμώνας, Βουρλίδια και Ξηρόκαμπος, είναι μερικές μόνο από τις αμμουδιές στις οποίες αξίζει να αφιερώσετε από μία ημέρα μπάνιου, φυσιολατρικών εμπειριών και χαλάρωσης. Μάλιστα, στον Ξηρόκαμπο γίνονται ελεύθερες καταδύσεις και για εσάς που θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το θαυμάσιο σπορ, λειτουργεί σχολή εκπαίδευσης αυτοδυτών. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο ορμίσκος της Παναγιάς της Καβουράδενας με το μικροσκοπικό, μοναδικό εξωκκλήσι, το οποίο είναι χτισμένο στο βράχο. Η ιδιαιτερότητά του είναι η εικόνα ενός κάβουρα, με την Παναγία ζωγραφισμένη στο κέντρο του.

Αξιοθέατα

Μετά τις θαλασσινές απολαύσεις, καθώς γέρνει ο ήλιος και η Λέρος ξεδιπλώνει τη μακραίωνη ιστορία της, μπορείτε να ξεκινήσετε μία ανεπανάληπτη περιήγηση στα μνημεία, τα μουσεία και τα κάστρα της. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, ο Πύργος του Μπελλένη στα Άλιντα όπου στεγάζεται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, αλλά και το εντυπωσιακό Πολεμικό Μουσείο, είναι τα πρώτα αξιοθέατα που θα πρέπει να σημειωθούν στον περιηγητικό σας χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Μουσείο στο Τούνελ της Μερικιάς, είναι μοναδικό στο είδος του, δεδομένου ότι στεγάζεται σε αναστηλωμένο πρώην στρατιωτικό τούνελ, όπου στον περιβάλλοντα χώρο του εκτίθενται στρατιωτικά αυτοκίνητα, αεροπλάνα, όπλα και άλλα αντικείμενα της εποχής.

Στη συνέχεια, η περιήγηση σας οδηγεί πάνω από τον Ξηρόκαμπο, στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, το παλαιότερο κάστρο της Λέρου. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία της Παναγίας, ενώ τα τείχη στη βορειοανατολική πλευρά του λόφου είναι Κυκλώπεια, δεδομένου ότι οι τετράγωνες πέτρες τους ζυγίζουν περίπου μισό τόνο η κάθε μία.

Εξερευνήσεις με σκάφος

Μία εκπληκτική εμπειρία που είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει και θα μείνει ανεξίτηλη στο άλμπουμ των διακοπών σας, είναι η περίπλους της Λέρου με σκάφος. Το σχήμα του νησιού με τους άπειρους κόλπους, όρμους και ορμίσκους, καθώς και τα πολλά μικρά νησάκια και βραχονησίδες, ενδείκνυνται για εξερεύνηση, καταδύσεις ή ξέγνοιαστες βουτιές. Εδώ βρίσκονται και τα υποθαλάσσια αξιοθέατα του νησιού, όπως είναι οι υποβρύχιες σπηλιές και τα ναυάγια. Τη Λέρο στεφανώνουν δεκάδες όμορφα νησάκια, όπως τα Λέβιθα, η Κίναρος, ο Γλάρος, ο Αρχάγγελος, το Μικρό και Μεγάλο Λιβάδι, το Φαρμακονήσι, η Τρυπητή και η Στρογγυλή. Στα δύο τελευταία νησάκια, υπάρχουν ξέρες και το ναυάγιο ενός γερμανικού σκάφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, για τις ανάγκες των σκαφών, υπάρχουν δύο μαρίνες στο Λακκί και αραξοβόλια στα Άλιντα, στο Παρθένι, στο Παντέλι και στη Γούρνα. Στα νότια, μεταξύ Λέρου και Καλύμνου, μπορείτε να εξερευνήσετε τις βραχονησίδες Βελόνα, Μικρό και Μεγάλο Γλαρονήσι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα νησιά Αρχάγγελος, Φαραδονήσια, Λέρικο, Μικρό και Μεγάλο Γλαρονήσι είναι προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000.

Γαστρονομία

Ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των διακοπών, είναι η γνωριμία με τη γαστρονομία κάθε περιοχής- και η Λέρος έχει πλούσιες επιλογές για εσάς, σε αγνές, παραδοσιακές και θαλασσινές γεύσεις.

Τα φρέσκα ψαρικά όπως η αχινοσαλάτα με λαδολέμονο, τα αλίπαστα, η μυζήθρα, η τυρόπιτα, το ντόπιο κρασί, η αρωματική γκαβάφα ή γκουάβα, φρέσκια ή σε μαρμελάδα, το θυμαρίσιο μέλι, τα αμυγδαλωτά, τα ξεροτήγανα, οι σβίγκοι, αλλά και γλυκά του κουταλιού όπως το ντοματάκι, το μελιτζανάκι, το κυδώνι και το νεραντζάκι, είναι μερικά μόνο από τα γαστρονομικά θαύματα του νησιού.

Τέλος, η ζεστή φιλοξενία της Λέρου, θα σας προσφέρει επιπλέον αυθεντικές εμπειρίες, που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Πηγή: greek4foryou.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ