back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Παρουσίαση εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Παρουσίαση εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη!

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΗ

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ταξίδι στην Τέχνη της Ζωής» δημιουργήθηκε με αντικείμενο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα γενικού, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως η εγκατάλειψη των αναβαθμίδων καλλιέργειας (ξερολιθιές, πεζούλες, δαμάκια, αιμασιές) και των ξερολιθικών κατασκευών, η οποία πληγώνει και υποβαθμίζει σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο το αγροτικό τοπίο πολλών νησιών του Αιγαίου, όπως και η Λέρος.

Με αφορμή μία περιπετειώδη διαδρομή στους πέτρινους αναλημματικούς τοίχους των αναβαθμίδων, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία ολότητα/αλυσίδα, η οποία επηρεάζεται όταν σπάσει ένας κρίκος, ενθαρρύνονται στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ηθικών στάσεων και αξιών και στην εφαρμογή καλών πρακτικών.

Παίζοντας, συνειδητοποιούν, ότι οι αναβαθμίδες, χτισμένες με τον παραδοσιακό τρόπο, έστω και εγκαταλειμμένες, προσθέτουν στην αισθητική του τοπίου και ενσωματώνονται αρμονικά σε αυτό. Αντιλαμβάνονται, επίσης, τη σημασία της ίδιας της Τέχνης της Ζωής και της ανάδειξής της ως αντικείμενου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς «Ταξίδι στην Τέχνη της Ζωής» είναι το ταξίδι στην τέχνη της ξερολιθιάς!

Το σημαντικότερο όφελος, όμως, είναι η παροχή κινήτρων για τη διεκδίκηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους αλλά και του περιβάλλοντος της Λέρου, στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς στόχους, το παιχνίδι αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία προσφέροντας ελκυστική γνώση, ευχάριστο περιβάλλον μάθησης και διασκέδασης.

Είναι  κατασκευασμένο με αισθητική αρτιότητα, φωτεινά, έντονα και χαρούμενα χρώματα, εξάπτοντας το ενδιαφέρον των παιδιών και μεταφέροντας τις απαραίτητες πληροφορίες με βιωματικό τρόπο. Αποτελεί ιδανικό παιδαγωγικό εργαλείο για τις τελευταίες δύο τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, για όλες τις τάξεις Γυμνασίου/Λυκείου, σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, την Ειδική Αγωγή, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Προσκόπους κλπ, καθώς και για κάθε οικογένεια με παιδιά από 10 ετών και άνω.

Την παρουσίαση θα προλογίσει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου κ. Δημήτρης Σταματέλος.

Αμέσως μετά τη λήξη της θα ακολουθήσει παίξιμο του παιχνιδιού. Σας περιμένουμε με χαρά!!! 

Χαρά Χρυσανθάκη. Ζωγράφος, Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών Μαθημάτων σε σχολεία της Λέρου, απόφοιτη Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Χώρος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, Πλάτανος, Λέρος.

Ημέρα: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018.

Ώρα: 18.00 μ.μ.

Ηλικίες παικτών: Από 10 ετών και άνω.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ