20-06-2019 Τελευταία ενημέρωση: 18:49, στις 19-06-2019

ΛΕΡΟΣ: Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 75ης επετείου βυθίσεως του Α/Τ Βασίλισσα Όλγα

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Τα νέα της Λέρου
Εμφανίσεις: 4425 φορές

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, εορτάσθηκε στη Λέρο, με ιδιαίτερη επισημότητα, η 75η  επέτειος (26.9.1943 – 26.9.2018) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την παραμονή της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, του στρατιωτικού ιερέως του Πολεμικού Ναυτικού αρχιμ. Ιουστίνου και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Παρόντες κατά τον Εσπερινό ήταν ο Δήμαρχος κ. Μιχ.Κόλιας, ο βουλευτής Δωδ/σου κ. Δ. Γάκης, ο βουλευτής Δωδ/σου κ. Μ.Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ι.Φλεβάρης, ο δημ.σύμβουλος κ.Ι.Σοροκάκης, και αρκετοί πιστοί.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ 75Η ΕΠΕΤΕΙΩ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΕΩΣ Α/Τ «Β/ΟΛΓΑ»

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, και την συμμετοχή του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ετελέσθη επίσημος Δοξολογία παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ι.Παυλόπουλου ΠΝ, του Διοικητού ΔΜΝ Αντιναυάρχου Ν.Καφέτση ΠΝ, του εκπροσώπου της Ιταλικής Κυβερνήσεως Ακόλουθου Άμυνας της Πρεσβείας Σμηνάρχου Enrico Frasson, του επιζώντος του πληρώματος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.Βασιλείου Μαγκασιάνου, του επιζώντος του αγγλικού “Intrepid” Albert Polder, του βουλευτού Δωδ/σου κ. Μ.Κόνσολα, του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Διοικητού 80 ΑΔΤΕ, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Δωδ/σου Δ.Καπανδρίτη, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ, του Διοικητού 588ΤΕ, του Λιμενάρχου Λέρου, του Διοικητού Α.Τ.Λέρου, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, κλπ.

 

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ι.Παυλόπουλος ΠΝ, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», ενώ τόνισε το υψηλό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης, ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος,  μετά των Αρχών, των εκπροσώπων των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα» και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΣΠΕΤΣΑΙ» και της Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ», που έλαβαν μέρος τις τελετές της 75ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook