back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Ι.Ναϋδρίου Αγίας Κυριακής

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Ι.Ναϋδρίου Αγίας Κυριακής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τάξη και μεγαλοπρέπεια εκκλησιαστική και με την συμμετοχή αρκετών πιστών, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ι. Ναϋδρίου της Αγίας Κυριακής, στο ομώνυμο νησάκι της Λέρου.

Ο Ναός με το κελί του, πραγματικό κόσμημα και σημείο αναφοράς σε όσους ατενίζουν το γαλάζιο πέλαγος από το Κάστρο, το Παντέλι, το Βρωμόλιθο. 

Ο μικρός αυτός Ναός αποτελεί καρπό πίστεως, καρπό ενότητας και έμπνευσης των δεκάδων επωνύμων και ανωνύμων κτητόρων του. Μία πενταετία, μέσα από αντίξοες συνθήκες, διερχόμενοι δια πυρός και θαλάσσης, κλήρος και λαός έζησε την «αναψυχή» της μεγάλης τούτης μέρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και η εναπόθεση των τιμίων Λειψάνων των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Παρασκευής της Παρθενομάρτυρος και Αικατερίνης της Πανσόφου, τα οποία μετέφερε δια θαλάσσης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές και τους πιστούς. Ακολούθησε ο Εσπερινός, στο τέλος του οποίου, μετά την σύντομη ερμηνεία δια την τελετή των εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος καθαγίασε τα Ιερά Σκεύη, το Ιερό Ευαγγέλιο και τις Άγιες Εικόνες.

Το πρωί του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα η Ακολουθία των Εγκαινίων, που είναι ο συμβολισμός της νίκης του καλού κατά του κακού, του φωτός κατά του σκότους, άρχισε με την γονυκλισία και την ανάγνωση των προκαταρκτικών ευχών εντός του Ναού, την εκκένωση της Εκκλησίας από τον κόσμο, και την τριπλή περιφορά των Ιερών Λειψάνων από τον Μητροπολίτη πέριξ του Ναού. Την λιτανευτική πομπή ακολούθησαν όλοι οι πιστοί, και μετά την ανάγνωση των σχετικών Αποστολικών και Ευαγγελικών περικοπών και των αναλόγων ευχών, εισήλθαν και πάλι στον Ι. Ναό, αφού προηγήθηκε το «δρώμενο».

Ο επίσκοπός μας παριστάνοντας τον Χριστό, «ενώπιον των πυλών της κολάσεως», ανέγνωσε τους στίχους του Δαυίδ «Άρατε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης». Μέσα από το Ναό, ένας ιερέας παριστάνοντας «τις δυνάμεις του κακού», σύμφωνα πάντα με το δρώμενο, προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο και ερωτά: «Τις εστίν ο Βασιλεύς της δόξης;», για να λάβει την απάντηση: «Κύριος κραταιός και δυνατός».

Ο διάλογος επαναλήφθηκε τρεις φορές, και την τρίτη ο επίσκοπος έσπρωξε ορμητικά την εξώθυρα του Ναού και εισέβαλε στο Ναό, κατά το πρότυπο του Χριστού, «ως ο λυτρωτής των αμαρτωλών» και τον ακολούθησαν οι πιστοί «ως ο στρατός του Κυρίου». Η τελετή συνεχίστηκε μέσα στο Άγιο Βήμα, με τον Μητροπολίτη να τοποθετεί εντός μικράς λειψανοθήκης τα μαρτυρικά λείψανα, επιχέοντάς τα με Άγιο Μύρο και εναποθέτοντάς τα εντός της οπής του «φυτού», στον στύλο της Αγίας Τραπέζης. Στη συνέχεια σφραγίσθηκε το άνοιγμα με την έκχυση ευωδών αρωματικών υλών και υγρού κηρού.

Ο Αρχιερέας στη συνέχεια ντύθηκε λευκό άραφο χιτώνα – σάβανα, και έπλυνε επιμελώς την πλάκα της Αγίας Τραπέζης που τοποθετήθηκε πάνω στον στύλο, και αρωματίσθηκε με αρώματα, μυρώθηκε με το Άγιο Μύρο και σφουγγίσθηκε με τα Ιερά Αντιμήνσια. Τοποθετήθηκαν ακολούθως, οι τέσσερις ευαγγελιστές, το κατασάρκιο και τα ιερά καλύμματα. Ακολούθως μυρώθηκε ο Ναός στις τέσσερις πλευρές τους με σπόγγο και κάλαμο με το μονόγραμμα του Χριστού. Ψάλλοντας το «δόξα εν υψίστοις θεώ» άναψαν τα καντήλια, τα κεριά και τα φώτα. Μετά το πέρας της ακολουθίας των εγκαινίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Μετά την απόλυση, ο Αρχ. Επίτροπος πρωτ. Ν.Φωκάς, στην προσφώνησή του, ευχαρίστησε το Θεό για όσα επιτελέσθησαν και ανεφέρθη στο «θαύμα» της εκ βάθρων ανοικοδομήσεως του Ι. Ναϋδρίου, στις δυσκολίες και αντιξοότητες, λόγω του δυσπρόσιτου του τόπου. Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας κ. Παΐσιο, για την ηθική και υλική βοήθειά του στην ανοικοδόμηση του Ι.Ναού, καθόσον παρέδωσε στην Επιτροπή Ανέγερσης τις δωρεές του «Αγγελείου» Ιδρύματος που έλαβε προς διάθεση κατά τη βούλησή του καθ’ όλη την τετραετία.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους εν μέσω οικονομικής κρίσεως βοήθησαν με κάθε τρόπο, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης μας, ευχαριστώντας όλους τους επωνύμους και ανωνύμους κτήτορες, ενώ ιδιαιτέρως ανεφέρθη στην πλούσια προσφορά του προσφιλούς και ευγενούς συμπατριώτου μας κ. Γεωργίου Παυλή, εξ’ Αυστραλίας, του και αναδόχου των εγκαινίων, με δαπάνη του οποίου κατασκευάσθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος του όλου συγκροτήματος, καθώς επίσης περιεκλείσθη και ανεδείχθη ο τόπος του ιερού βήματος του παλαιού Ναού.

Για την προσφορά του αυτή η Ιερά Μητρόπολις του απένειμε «ευνοίας ένεκεν» τον χρυσούν σταυρόν Της προς ευλογίαν αυτού και της κατ’ οίκον εκκλησίας του. Τέλος, σε όλους τους πιστούς μοιράστηκαν, ως ευλογία, τεμάχια του λευκού Σαβάνου που έφερε ο Αρχιερέας κατά τα εγκαίνια, εμποτισμένα με κηρομαστίχη, εντός καλλιτεχνικής θήκης με την εικόνα της Αγίας.

Στο αρχονταρίκι του Ναού, η επιτροπή ανέγερσης, δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τον Ι. Κλήρο, τους ιεροψάλτες και τους πιστούς. Την όλη τελετή των εγκαινίων τίμησαν δια της παρουσίας των οι κ.κ. ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος Λερίων, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και μέλη του, η Ειρηνοδίκης Λέρου, ο πρόεδρος του «Αγγελείου» Ιδρύματος και διοικητής του Κ.Θ.Λ., κ.α.

Η εορτή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Σχολή Σοφίας» στα Άλιντα, με την εκδήλωση ευχαριστιών προς τους κτήτορες του Ι. Ναού και την απονομή ευχαριστηρίων επαίνων.

Οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέσα από μία πλειάδα 200 φωτογραφιών, την ιστορική πορεία της ανέγερσης του πρώτου (1957) και του δευτέρου (2010) Ναού. Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Ν.Φωκάς, αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των εγκαινίων από την Σκηνή του Μαρτυρίου μέχρι σήμερα και εν συνεχεία στην ιστορική διαδρομή της ανέγερσης, δεδομένου ότι η ευσέβεια των Λερίων από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους είχε ανεγείρει βασιλική στο ομώνυμο νησί, προς τιμήν της Αγίας Κυριακής.

Εν συνεχεία ευχαρίστησε επωνύμους και ανωνύμους ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες, τους παντοιοτρόπως συνδράμοντες «εκ των ενταύθα και εν τη ξένη διαβιούντων Λερίων», καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Ανέγερσης. Καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας, γινόταν προβολή βίντεο, με την ιστορική διαδρομή του Ναού (ανοικοδόμηση 1957, κατεδάφιση 2010, ανοικοδόμηση, πανηγύρεις, εγκαίνια 2014), που είχε επιμεληθεί ο γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη την Επιτροπή Ανέγερσης, τους κτήτορες και όσους κοπίασαν στο έργο, και ενεχείρησε στον καθένα έπαινο ευχαριστιών εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

ag kyriaki

ag kyriaki

ag kyriaki

ag kyriaki

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ