back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ξεκινάει η δημοπράτηση του πρώτου “πράσινου” σχολείου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ξεκινάει η δημοπράτηση του πρώτου "πράσινου" σχολείου

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης εφαρμογής για την κατασκευή του νέου πρότυπου βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στο Λακκί.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου Νηπιαγωγείου, το οποίο όπως φαίνεται και στα φωτορεαλιστικά σχεδιαγράμματα, σε λίγο καιρό θα αποτελεί ένα κόσμημα για τη Λέρο και τους μικρούς μαθητές.Ο κ. Κόλιας σημείωσε ότι ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου είναι υψηλότατου επιπέδου, αφού μαζί με την ενσωμάτωση των πρότυπων βιοκλιματικών χαρακτηριστικών στον σχεδιασμό του και την επιλογή να περιλάβει πολλές καινοτόμες ενεργειακές λύσεις, το κτίριο συγκαταλέγεται στα λιγοστά «πράσινα» σχολεία της Ελλάδας, ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά το δομημένο περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Λακκίου. Τέλος ο Δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο και τους πρώην και νυν συνεργάτες του, οι οποίοι συντέλεσαν ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη καθώς και να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου και αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε σε video wall τους χώρους του Νηπιαγωγείου, σημειώνοντας ότι με την έννοια του βιοκλιματικού σχεδιασμού ορίζεται ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός κτιρίου που λαμβάνει υπόψη τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά και τα τοπικά κλιματικά δεδομένα (ανάγλυφο του εδάφους, προσανατολισμό, ηλιακή ακτινοβολία, άνεμο, θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχή κτλ.) κατά τέτοιο τρόπο, που αφενός να περιορίζει τις επιπτώσεις από την επίδρασή τους στο κέλυφος του κτιρίου και αφετέρου να τα αξιοποιεί στην επίτευξη συνθηκών θερμικής άνεσης και υγιεινής διαβίωσης στο εσωτερικό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Νηπιαγωγείο είναι ένα «πράσινο» σχολείο που θα κατασκευαστεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας της Λέρου, το οποίο εκτός των άλλων θα διαθέτει ειδικούς χώρους ψυχαγωγίας των νηπίων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος, ενώ το κτίριο θα ακολουθεί την Ιταλική αρχιτεκτονική που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή Λακκίου.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 690.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Μαρία Παπαφώτη, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Νεκτάριος Μπίλλης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κ. Ευάγγελος Μπαλαμπάνης καθώς και ο Φρούραρχος και Διοικητής της ΥΝΤΕΛ Πλοίαρχος κ. Αντώνιος Καραουλάνης ΠΝ.

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ