20-06-2019 Τελευταία ενημέρωση: 18:49, στις 19-06-2019

ΛΕΡΟΣ: Κατηγορούνται ότι διευκόλυναν αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Τα νέα της Λέρου
Εμφανίσεις: 1266 φορές

Ένας 58χρονος Λεριός και ένας αλλοδαπός από τη Συρία εμπλέκονται στην υπόθεση διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα μας παράνομων αλλοδαπών, και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που θα εξεταστεί αύριο από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί πριν από δύο χρόνια, το φθινόπωρο, από Λιμενικούς στην Κάλυμνο και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 βραδινές ώρες ο 58χρονος μετέφερε με το ταχύπλοο σκάφος του από τη Λέρο στην Κάλυμνο τέσσερις Σομαλούς, τους οποίους και αποβίβασε στο αλιευτικό καταφύγιο «ΜΕΛΙΤΣΑΧΑ» Καλύμνου.  

Οι αλλοδαποί με δύο ταξί πήγαν στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να επιβιβαστούν με τα εισιτήρια που φέρεται να τους έδωσε ο 58χρονος Λεριός σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, όμως τελικά το ταξίδι τους … ματαιώθηκε αφού εντοπίστηκαν από Λιμενικούς και συνελήφθησαν διότι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής τους στη χώρα.

Την επόμενη μέρα το μεσημέρι συνελήφθη και ο 58χρονος, ο οποίος την ώρα εκείνη επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο σκάφος του και να επιστρέψει στο νησί του.

Σε βάρος του 58χρονου αλλά και τριών άλλων Σύριων, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους και ο τρίτος αναζητούνταν από τις διωκτικές αρχές, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη ως μέλος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων με σκοπό την κερδοσκοπία, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο με σκοπό την κερδοσκοπία και ηθική αυτουργία στην πράξη της διευκόλυνσης με σκοπό την κερδοσκοπία.

Η δίκη και οι ποινές

Το καλοκαίρι του 2017 οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ένοχους και για τις δύο κατηγορίες τον 58χρονο Λεριό και τον 39χρονο Σύριο, στους οποίους επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξης για τη διευκόλυνση εξόδου των αλλοδαπών και έξι χρόνια κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία κρίνοντας αθώο τον 29χρονο Σύριο, ενώ καταδίκασε τον AZDIN ALI του Abdulah Συριακής καταγωγής που είναι φυγόδικος και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Συγκεκριμένα ο αλλοδαπός φυγόδικος καταδικάστηκε (ωσεί παρών) σε κάθειρξη δέκα ετών για την διευκόλυνση εξόδου και δέκα έτη κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 15 χρόνια κάθειρξη με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής τόσο ο 58χρονος από τη Λέρο όσο και ο 39χρονος Σύριος άσκησαν έφεση, η οποία θα εκδικαστεί σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Πηγή: rodiaki.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook