back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: «ΙΜΒΡΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: Συνάντηση Ειρήνης και Έκθεση Φωτογραφίας Μνήμης και Ελπίδας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: «ΙΜΒΡΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: Συνάντηση Ειρήνης και Έκθεση Φωτογραφίας Μνήμης και Ελπίδας

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις 13, 14 και 15 Ιουλίου 2018, στην Λέρο, αφιερωμένες στην «Ειρήνη», και την νήσο Ίμβρο.

Η Παρασκευή 13η Ιουλίου, αποτέλεσε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου (ΚΕΠΕΑΛ) «ΑΡΤΕΜΙΣ» με την συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Χορευτικού Συλλόγου «ΚΥΚΛΟΣ» Έντμοντον Αλμπέρτα Καναδά, παρουσίασαν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με ελληνικούς χορούς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ως εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» κ. Αντώνης Νταλλαρής, ο οποίος παρουσίασε τα χορευτικά συγκροτήματα.

Το εσπέρας του Σαββάτου 14 Ιουλίου 2018, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της εκθέσεως φωτογραφίας με θέμα «ΙΜΒΡΟΣ-ΜΝΗΜΗ», στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Σχολή Σοφίας» στα Άλιντα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όλες οι Αρχές της Λέρου, πολιτικές, στρατιωτικές, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Σωματείου «Δάφνη», εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος, που κατέκλισε ασφυκτικά την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ως εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, τις Αρχές και τους προσκεκλημένους, σ’ αυτή την εκδήλωση Ειρήνης, συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε καλή ευόδωση των εργασιών για την επιτυχή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Εν συνεχεία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου π. Νικόδημος Φωκάς, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, ανέγνωσε το Σεπτόν Πατριαρχικόν Γράμμα επί τη ενάρξει των εκδηλώσεων.

Μετά τήν ανάγνωση του Σεπτού Πατριαρχικού Γράμματος, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Σωματείου «Δάφνη» τ. πρέσβυς κ.Γιαλίμ Εράλπ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας, ο οποίος καλωσόρισε με την σειρά του τους προσκεκλημένους στην τόσο σημαντική εκδήλωση με αναφορά στην Ειρήνη και την Φιλία, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ίμβρο.

Καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες που βρίσκονται στην Λέρο, το νησί της Παναγίας του Κάστρου, το νησί της θεάς Αρτέμιδος, όπως είπε, ένα νησί με μεγάλη ιστορία, πολύπαθο, αλλά μαγευτικό. Ένα νησί που διακρίνει τους κατοίκους του η πίστη στον Θεό, αλλά και η αγάπη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπό τους.
Μετά τον Δήμαρχο, τον λόγο έλαβε ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε ωριαίο μουσικό πρόγραμμα (μίνι συναυλία), που επιμελήθηκε ο μουσικολογιότατος κ. Στυλιανός Μπερμπέρης, με την συμμετοχή μουσικών του ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις».

Ο κ. Στ. Μπερμπέρης με την συνοδεία της δίδας Κατερίνας Νταλλαρή στο τραγούδι, και των μουσικών Νίκου Μήλα (βιολί), Χριστίνας Κουκή (σαντούρι) και Γιώργου Δράκου (λαγούτο), ερμήνευσαν αρκετά τραγούδια.

Κατόπιν η Ιερά Μητρόπολις δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους με παραδοσιακά γλυκίσματα, τα οποία συνδέουν την νήσο Λέρο με την νήσο Ίμβρο, εις την γλυκύτητα και εις την παρουσίαση «μέλι Ίμβρου – μέλι Λέρου».

Οι εκδηλώσεις για την Ίμβρο ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της Κυριακής 15 Ιουλίου, τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, στην πλατεία Πλατάνου, μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην αρχή παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο βίντεο, προσφορά των Ιμβρίων Αττικής, το οποίο προξένησε πατριωτική και εθνική συγκίνηση, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, ο Ίμβριος, μιλά στους συμπατριώτες του, νέους της Ίμβρου, για την περικαλλή νήσο των ονείρων τους, και τους καλεί σε μία πανστρατιά επιστροφής εις τα ίδια.

Κατόπιν προβλήθηκε ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ από τον διάσημο κινηματογραφίστα κ. Ενίς Ριζά Σακιζλί, με θέμα «η Ίμβρος στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινησιακή ήταν η στιγμή κατά την οποία με παρότρυνση του κ. Στυλιανού Μπερμπέρη, μέλους του Ελληνοτουρκικού Σωματείου «Δάφνη», οι εκατοντάδες κόσμου που βρισκόταν στην πλατεία Πλατάνου και φορούσαν στα χέρια κορδέλες στα χρώματα του Αιγαίου, πιάστηκαν χέρι με χέρι και τα ύψωσαν στο όνομα της ΕΙΡΗΝΗΣ, αναφωνώντας το μήνυμα «Ειρήνη στο Αιγαίο»!!!

Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικοχορευτική βραδιά, αφιερωμένη στην ΕΙΡΗΝΗ, που επιμελήθηκε ο κ. Στυλιανός Μπερμπέρης και το ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις», με την συμμετοχή του χορευτικού Συλλόγου «ΚΥΚΛΟΣ» Έντμοντον Αλμπέρτα Καναδά.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ