back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λέρος: Η ιδρυτική διακήρυξη της νεοσύστατης συνδικαλιστικής παράταξης ΔΡΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Η ιδρυτική διακήρυξη της νεοσύστατης συνδικαλιστικής παράταξης ΔΡΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ
Συναδέλφισσες-οι, καθημερινά βιώνουμε τα οδυνηρά αποτελέσματα μιας βαθιάς, και συνεχιζόμενης κρίσης. Μιας κρίσης υγειονομικής, περιβαλλοντικής, ενεργειακής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής. Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της, εφαρμόζοντας τις πολιτικές επιλογές της, επένδυσαν στο ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ της κοινωνίας και των χώρων εργασίας μας και καθημερινά εξαγγέλλονται μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων και μέτρα καταπάτησης των βασικών εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταλύοντας κεκτημένα αιώνων (8ωρο, συνταξιοδότηση κ.α), καθώς και δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης (νόμος για τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, κ.α.).

Οι πολιτικές επιλογές που αφορούν το ΕΣΥ στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με παραχώρηση σημαντικών τομέων στους επιχειρηματίες της υγείας (πρωτοβάθμια περίθαλψη, νοσοκομειακές μονάδες κλπ), δείγμα της πολιτικής αυτής είδαμε να εφαρμόζεται περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι επιλογές αυτές δεν έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν καλύπτουν τις νέες ανάγκες, αντιθέτως εντείνουν τις στρεβλώσεις και γιγαντώνουν τις υγειονομικές ανισότητες που αναδείχτηκαν ακόμα πιο έντονα στην πανδημία. Με ένα διαλυμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας και μοιράζοντας Δημόσιο χρήμα στους εργολάβους, φίλους και ημέτερους η πρόθεση της Κυβέρνησης & του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσουν τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας και να φτιάξουν ένα σύστημα υπηρεσιών μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.
Συναδέλφισσες-οι, την Παρασκευή 6/5/2022 θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές για την ανάδειξη των εκπρόσωπων στο Σωματείο εργαζομένων του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου καθώς και για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στην ΠΟΕΔΗΝ.
Σαν εργαζόμενοι βιώσαμε, δυστυχώς, την αδράνεια και την αποχή από τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου, ενός Σωματείου ευθυγραμμισμένου με τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές και πρακτικές χειραγώγησης των εργαζομένων και απουσίας από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων χωρίς ικανότητα έκφρασης θέσεων που να προωθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενός σωματείου που σύρθηκε πίσω από τα θλιβερά γεγονότα της υγειονομικής κρίσης σε καθυστερημένες και μεταχρονολογημένες αποφάσεις, παντελώς ανίκανο και απρόθυμο να προστατεύσει και να διεκδικήσει τα Εργασιακά Συμφέροντα ΟΛΩΝ των εργαζομένων του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου.
Η απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου επέλεξε με μεθοδεύσεις μικροσυνδικαλισμού να τρέχουν τα πάντα στον αυτόματο πιλότο χωρίς να μπαίνει και να εμβαθύνει στην ουσία και στα καυτά προβλήματα του χώρου μας.
Εδώ και χρόνια βιώνουμε μια κατάσταση ασυμβίβαστου κατά την οποία ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου διετέλεσε ταυτόχρονα και Διοικητικός Διευθυντής αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε ρόλο ελεγκτού και ελεγχόμενου ταυτόχρονα κάτι το οποίο είναι αντιδεοντολογικό και είναι στην κρίση σας το αν είναι ηθικό. Ο δε τρόπος άσκησης των καθηκόντων αυτών επαφίεται στην ευσυνειδησία του ατόμου. Αποφασίζει κανείς με ποια πλευρά τάσσεται. Ή είναι με τους εργαζόμενους ή με τους διορισμένους από την κυβέρνηση Διοικητές;. Αλλά αυτά τα ηθικά διλήμματα και φράγματα στην πράξη δυστυχώς έχουν …ξεπεραστεί.
Και επειδή καλό είναι να μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν στο χώρο του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου, να υπενθυμίσουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εργασιακού bulling και εκφοβισμού αλλά και τις μηνύσεις προς εργαζόμενους όταν έθεσαν δημοσίως ερωτήματα για την τύχη δικαστικών υποθέσεων με οικονομικό όφελος για τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίες δεν εκδικάστηκαν διότι δεν παρέστη στη δίκη ο δικηγόρος του σωματείου.
Θυμίζουμε ακόμη την απροκάλυπτη και απαράδεκτη αναφορά εναντίον εργαζόμενου ΑΜΕΑ που εργάζεται με συνέπεια επί σειρά ετών, για το κατά πόσο είναι ικανός να εκπληρώνει τα καθήκοντά του επειδή δεν άρεσε σε κάποιους η δράση του!
Συναδέλφισσες-οι, ζήσαμε και ζούμε την κακώς εννοημένη συνδικαλιστική νοοτροπία και πρακτική του παρελθόντος, την ρουσφετολογία, τις κρυφές και ύποπτες συμμαχίες, την απαξίωση και χειραγώγηση του σώματος των εργαζομένων, την απομόνωση συναδέλφων που δεν μας ψηφίζουν, του μονοδιάστατου καταγγελτικού συνδικαλισμού.
Συναδέλφισσες-οι, στόχος της παράταξης μας είναι η ενότητα ΟΛΩΝ των εργαζομένων και η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή ΟΛΩΝ των συναδέλφων στην καθημερινή λειτουργία του σωματείου και στα συλλογικά όργανα και τις δράσεις τους απέναντι στη λαίλαπα των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών και στους συνδικαλιστές του βολέματος, του ρουσφετιού των 5 λεπτών δημοσιότητας και των προσωπικών πολιτικών, που εξωθεί τους εργαζόμενους στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την απόσυρση τους από τη συμμετοχή στα κοινά. Στόχος μας ακόμα τόσο μέσα από τη λειτουργία του σωματείου, αλλά και του εκπροσώπου των εργαζομένων στη Διοίκηση του Κ.ΘΛ., είναι η διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και αποφάσεις των οργάνων διοίκησης και του ΔΣ του Νοσοκομείου, σε θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και στη λειτουργία του νοσοκομείου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Τη διαφύλαξη του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και του Ε.Σ.Υ.
• Άμεσα επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με ένα μακρόπνοο σχέδιο, που να μην αφήνει κανένα περιθώριο, ούτε τώρα ούτε μελλοντικά, να παραδοθούν οι υπηρεσίες της Ψυχικής Υγείας & Απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα και την ολοκλήρωση της Ψ.Μ., μιας Μεταρρύθμισης που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εμπέδωση της κοινοτικής μορφής παροχής υπηρεσιών και της αποϊδρυματοποίησης, την καθολική/ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες καθώς και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.
• Την επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων μας που βρίσκονται σε αναστολή. Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα. Πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός/μιας μας η επιλογή του εμβολιασμού. Κυρίως όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην φασιστική απόφαση της κυβέρνησης να θέσει δεκάδες συναδέλφους/ισσες μας σε αναστολή εργασίας, στερώντας τους τον μισθό τους και τη δυνατότητα να συντηρούν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους, ενώ ταυτόχρονα σπέρνει τη διχόνοια, καλλιεργεί το ρατσισμό, ώστε να μας χειραγωγεί με το διαίρει και βασίλευε με απώτερο σκοπό τη διάλυση του Ε.Σ.Υ.
• Την κάλυψη των υπαρκτών κενών [οργανικών θέσεων] στο Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου με Προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
• Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
• Την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλου του υγειονομικού προσωπικού
• Την αύξηση μισθών, την ανάκτηση των απωλειών του 13ου – 14ου μισθού, το υγειονομικό επίδομα
• Την θέσπιση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών/τριων
Συναδέλφισσες-οι, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς όλους τους εργαζόμενους του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων μας ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης ούτως ώστε να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ τα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα μας, να αντιδράσουμε στον φόβο, την συνδικαλιστική χειραγώγηση που θέλουν να μας υποβάλλουν και να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στη επερχόμενη λαίλαπα, να ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για ένα Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό και Καθολικό Σύστημα Υγείας με αξιοπρεπείς και ασφαλείς εργασιακές σχέσεις, που να σέβεται τον πολίτη και που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
ΔΡΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ
Αυτόνομη-Αγωνιστική-Ενωτική-Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ