back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Η θεομηνία έφερε στο φως τμήμα του αρχαίου ναού της Παρθένου Ιοκαλλίδος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Η θεομηνία έφερε στο φως τμήμα του αρχαίου ναού της Παρθένου Ιοκαλλίδος

Τμήματα του αρχαίου ναού της Παρθένου Ιοκαλλίδος (θεά Άρτεμις) έφερε στο φως η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη σφοδρή νεροποντή της περασμένης Παρασκευής, το φράγμα της Λέρου στο Παρθένι γέμισε με νερό, με αποτέλεσμα το έδαφος πέριξ του φράγματος να υποστεί καθίζηση.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό από πιλότο της Ολυμπιακής, ο οποίος εντόπισε από αέρος ότι ευθύς αντίκρυ της ΒΔ εισόδου του κόλπου του Παρθενίου και έναντι της ανατολικής πλευράς της νησίδος Αρχαγγέλου (ακριβώς παράπλευρα του αεροδιαδρόμου) υπάρχει καθίζηση του εδάφους η οποία είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Έτσι, ειδοποιήθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λέρου, οι υπάλληλοι της οποίας αντίκρισαν τα λείψανα μεγάλου ναού, με πανέμορφο ψηφιδωτό δάπεδο. Στον περίβολο του ναού βρέθηκαν πολλά και ποικίλου μεγέθους και σχήματος λευκά μάρμαρα. Επίσης σε αυτό τον περίβολο βρέθηκε ενεπίγραφος στήλη, η οποία αναγράφει ότι στήθηκε «στο ναό της Παρθένου».

Την παραπάνω είδηση επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Μέσα στην απελπισία και την οδύνη που προκάλεσε σε όλους η θεομηνία, υπάρχει και μια χαρμόσυνη είδηση: το αεροδρόμιο της Λέρου κλείνει επ’ αορίστον τις επόμενες ημέρες, διότι βρέθηκε μεγάλο τμήμα αρχαίου ναού. Θέλω να είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου. Εικάζουμε ότι βρέθηκε ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδος. Αύριο θα έρθει στο νησί μας επιτροπή της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων προκειμένου να εξακριβώσουμε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο περί τίνος πρόκειται. Η καθίζηση έφερε στο φως μια τρύπα με διάμετρο 20 μέτρων περίπου. Εντός αυτής ανακαλύφθηκαν τα λείψανα αρχαίου ναού, μάρμαρα, επιγραφές, καθώς και πολλά χρυσά νομίσματα και σκεύη. Οι επόμενες κινήσεις είναι να γκρεμίσουμε τον αεροδιάδρομο, διότι κάτω από τον ασφάλτινο τάπητα είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται αρχαία που ανήκουν στο ναό της θεάς Άρτεμις».

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό: 


 

 

 

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

{widget:social-share-button}

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ