back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Η επιστολή διαμαρτυρίας του Δ.Σ. του Νοσοκομείου προς τον Υπουργό Υγείας και την Εισαγγελία για τον Αναισθησιολόγο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Η επιστολή διαμαρτυρίας του Δ.Σ. του Νοσοκομείου προς τον Υπουργό Υγείας και την Εισαγγελία για τον Αναισθησιολόγο

Τo Δ.Σ. του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Λέρου και γενικότερα η Διοίκηση του άνω Ιδρύματος έχει κατ’ επανάληψη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη της θέσης ιατρού Αναισθησιολόγου, που είναι κενή στο Ίδρυμα μας από τον Αύγουστο του έτους 2015.

Με έγγραφα, που έχει στείλει στην Διεύθυνση της 2ης ΥΠΕ από τον Ιούλιο του έτους 2015, ζητά την κάλυψη της θέσης του ιατρού αναισθησιολόγου, αίτημα το οποίο ικανοποιείται ευκαιριακά με τις μετακινήσεις ιατρών αναισθησιολόγων από άλλα Νοσοκομεία της Χώρας.

Με τις παραπάνω ενέργειες και τα προαναφερόμενα έγγραφα η Διοίκηση του Κ.Θ. Γ.Ν. Κ.Υ. Λέρου έχει καλέσει την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή του Υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για την έγκαιρη μετακίνηση αναισθησιολόγου προς το Ιδρυμά μας, παράλληλα δε να επισπεύσει τις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού ειδικότητας αναισθησιολογίας, προκειμένου η Λέρος και τα γύρω νησιά που εξυπηρετούνται [Πάτμος, Λειψοί, Αρκιοί] να μην βρεθούν εκτεθειμένα σε κινδύνους που εγκυμονεί η απουσία της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Δυστυχώς από το διάστημα της απουσίας μόνιμου ιατρού αναισθησιολογίας και παρά τις κατά καιρούς μετακινήσεις ιατρών από άλλα Νοσοκομεία, δημιουργούνται χρονικά διαστήματα που το Ιδρυμά μας στερείται της άνω ειδικότητας, με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν μονάδες Υγείας, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και οι κλινικές του χειρουργικού τομέα [Χειρουργική, Μαιευτική, Ορδοπεδική]. Εχουν κατ’ επανάληψη σημειωθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών πολιτών της Λέρου, αλλά και εκτάκτων περιστατικών, που χρήζουν της συγκεκριμένης ειδικότητας της αναισθησιολογίας.

Μετά το εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό του τραυματισμού τριών συμπολιτών μας, που έλαβε χώρα στο νησί μας στις 25-3-2016 και στις 27-3- 2016, με αποτέλεσμα οι άνω τραυματισμένοι πολίτες, ελλείψει αναισθησιολόγου, να διασωληνωθούν από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου και να διακομισθούν στο Νοσοκομείο της Ρόδου, το Δ.Σ του Κ.Θ. Γ.Ν. Κ.Υ. συνήλθε στις 29-3-2016 σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσει για το σοβαρότατο θέμα της έλλειψης ιατρού αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, γεγονός που οδηγεί σε άμεσο κίνδυνο της ίδιας της ζωής των κατοίκων του νησιού μας.

Επειδή παρ’ όλες τις οχλήσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος εδώ και ένα χρόνο [αποφάσεις του Δ.Σ.., έγγραφα του Διοικητή προς τις προϊστάμενες Αρχές του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω] δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης και συνεχής κάλυψη της θέσης ιατρού αναισθησιολόγου είτε σε μόνιμη βάση, είτε με μετακίνηση ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας από άλλα Νοσοκομεία της Χώρας. 

Το Δ/κό Σ/λιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω, μετά από διαλογική συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Την άμεση προκήρυξη των θέσεων των 2 ιατρών αναισθησιολόγων που προβλέπεται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

2. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προκήρυξης των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων , την άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου από Επικουρικό ιατρό αναισθησιολόγο ή με απόσπαση από άλλο Νοσοκομείο της Χώρας.

3. Την αποστολή επιστολής – διαμαρτυρίας, με το παρακάτω κείμενο: 


ΠΡΟΣ:

1) Τον κ Υπουργό Υγείας

2) Τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νοτίου Αιγαίου

3) Τον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω

Κοινοποίηση: α] Δήμο Λέρου, με έδρα τον Πλάτανο της Λέρου, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Δήμαρχο κ . Μιχαήλ Κόλια, β] Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και γ] Ιατρικό Σύλλογο Επαρχίας Καλύμνου. 

“Το Νοσοκομείο στενάζει, ρημάζει και διαλύεται λόγω της υποστελέχωσης. Αφότου αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ο ιατρός Αναισθησιολόγος που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο μέχρι και την 25.8.2015, έκτοτε η θέση ιατρού – αναισθησιολόγου χηρεύει. Το Νοσοκομείο είναι αντικειμενικά αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου ιατρού, η παρέμβαση του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη για την απρόσκοπτη λειτουργία όλως ανεξαιρέτως των κλινικών του Νοσοκομείου και κυρίως για την στοιχειώδη αντιμετώπιση των περισσοτέρων περιστατικών (τακτικών και εκτάκτων). Ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, εξαντλώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν στις εκάστοτε προκύπτουσες ανάγκες, δρώντες εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους, στην προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών και των αδυναμιών του συστήματος υγείας, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προς όφελος της προστασίας της δημοσίας υγείας.  

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου με επανειλημμένες έντονες διαμαρτυρίες αιτείται επίμονα την κάλυψη της κενής θέσης «ιατρού αναισθησιολόγου», χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, εφόσον το γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου ιατρού αναισθησιολόγου αντιμετωπίζεται ευκαιριακά με μετακινήσεις ιατρών από άλλα Νοσοκομεία, λύση εφήμερη πρόσκαιρη και ως εκ τούτου μη λυσιτελής. Οι εν λόγω μετακινήσεις είναι βραχύβιες, με αποτέλεσμα για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα το Νοσοκομείο να στερείται ιατρού της εν λόγω ειδικότητας, με τα όσα αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών. Δεν υπάρχει ορθός προγραμματισμός και έγκαιρη πρόβλεψη, με αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των μετακινήσεων των ιατρών από άλλα νοσοκομεία να εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα αρκετών μηνών, διάστημα κατά το οποίο στο Νοσοκομείο ελλείπει παντελώς η παρουσία ιατρού αναισθησιολόγου!!! Κατ αυτόν τον τρόπο το Νοσοκομείο είναι αδύνατον να λειτουργήσει, εφόσον επέρχεται παράλυση και αδρανοποίηση των λοιπών δομών του Νοσοκομείου, ιδίως των κλινικών του χειρουργικού τομέα [χειρουργική, ορθοπεδική, μαιευτική], με αυτονόητο και αυταπόδεικτο δυσμενή αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών.

Το Νοσοκομείο υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς που συνιστούν τον μόνιμο πληθυσμό, καθώς και κατοίκους των γύρω νησιών (Πάτμου, Λειψών, Αρκιών), ενώ δεν είναι αμελητέος ο πληθυσμός των προσφύγων που διαμένουν στο νησί και έχουν υφιστάμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης 

Για τους προεκτεθέντες λόγους, το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου ιατρού αναισθησιολόγου, που να εξυπηρετεί παγίως σε μόνιμη και διαρκή βάση τις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών, χρήζει άμεσης επίλυσης. Είναι αδήριτη ανάγκη να ληφθούν χωρίς καμία χρονοτριβή τα δέοντα για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου -τουλάχιστον κατά τα στοιχειώδη πρότυπα – αυτά που επιβάλλουν οι κρατούσες δυσμενείς συνθήκες της Χώρας αλλά και η ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Θα πρέπει η προπεριγραφείσα κατάσταση να αντιμετωπισθεί, προκειμένου το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου να επιτελεί με τον πρέποντα τρόπο και την ανάλογη ποιότητα το έργο του, σε μία απομακρυσμένη περιοχή της παραμεθορίου, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να αντιμετωπισθούν ισότιμα με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Χώρας μας και να τύχουν ενός ικανοποιητικού επιπέδου πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας”.

TO ΔIOIKHTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ ΦΡΟΣΥΝΗ

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΜΟΝΟΚΑΝΔΗΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΙΦΟΥΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΑΧΟΥΡΓΙΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ