back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ερώτηση για το αεροδρόμιο κατέθεσε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ερώτηση για το αεροδρόμιο κατέθεσε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη

Μίκα Ιατρίδη από το αεροδρόμιο της Λέρου: «Τα ακριτικά αεροδρόμια χρειάζονται ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό, εκτός αν στόχος της κυβέρνησης είναι η απαξίωση τους»


Συνάντηση εργασίας είχε στο Δημοτικό Αερολιμένα Λέρου, η Μίκα Ιατρίδη, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί. Στη συνάντηση η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την αερολιμενάρχη κα Ελένη Σφέτσου, η οποία βρίσκεται στο αεροδρόμιο με απόσπαση, και τον υπάλληλο του αεροδρομίου με ειδικότητα οδηγού-πυροσβέστη κ. Θωμά Χαρινό για τα ζητήματα του αεροδρομίου και τη λειτουργία του.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:


«Τον Οκτώβριο του 2013 είχα καταθέσει στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο, μεταξύ άλλων, των έξι ακριτικών αεροδρομίων Καρπάθου, Καλύμνου, Κάσου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Υπουργός είχε πει ότι τα αεροδρόμια αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ότι είναι απαραίτητα για την ακριτική Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η συγκυβέρνηση έχει αφήσει τα ακριτικά αεροδρόμια με ελάχιστο προσωπικό, ενώ προσπαθεί να καλύψει τα κενά με αποσπάσεις, όπως συμβαίνει και εδώ στο αεροδρόμιο της Λέρου. Όμως, η σωστή λειτουργία ενός αεροδρομίου προϋποθέτει τη σωστή στελέχωση του. Δεν αρκεί οι λιγοστοί, ένας ή δύο υπάλληλοι, να λειτουργούν στα όρια της αντοχής τους.

Εκτός, αν η συγκυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για τα αεροδρόμια μας. Αν έχει, οφείλει να το πει. Για το λόγο αυτό, καταθέτω ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων                                       

ΘΕΜΑ: «Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό στο αεροδρόμιο της Λέρου και των άλλων ακριτικών νησιών του Αιγαίου».

Τον Οκτώβριο του 2013 συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση μου με θέμα τη λειτουργία των ακριτικών νησιωτικών αεροδρομίων, Καρπάθου, Καλύμνου, Κάσου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου και το ενδεχόμενο κλεισίματος τους.

Ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα και ότι το Υπουργείο μεριμνά για την ομαλή λειτουργία τους, μια και τα αεροδρόμια αυτά είναι σημαντικά για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, τα ακριτικά αεροδρόμια, όπως της Λέρου και του Καστελόριζου, δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα και καλούνται να λειτουργήσουν με έναν ή δυο υπαλλήλους, ενώ οι αποσπάσεις επιλέγονται ως μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επειδή είναι αδύνατον ένα υπάλληλος να εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα. Επειδή οι αποσπάσεις δεν δίνουν σταθερή λύση. Επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτά δουλεύουν εξαντλητικά, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς άδεια ή ρεπό. Επειδή η γραφειοκρατική διαδικασία είναι ίδια, είτε το αεροδρόμιο είναι μεγάλο, είτε μικρό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να στελεχωθούν τα αεροδρόμια της Λέρου και του Καστελόριζου με επαρκές προσωπικό σε μόνιμη βάση;

2.    Ποιος ο σχεδιασμός για την κάλυψη των θέσεων και στα άλλα ακριτικά νησιωτικά αεροδρόμια που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα;

3.    Οι περιστασιακές λύσεις που δίνονται από την κυβέρνηση αποσκοπούν στην απαξίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, ώστε να δικαιολογηθούν άλλες επιλογές;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ