back to top
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΛΕΡΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Μια σημαντική είδηση που αφορά πολλούς συμπολίτες μας, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Λέρου με πρόσφατη απόφασή του, έκανε δεκτή αγωγή συμπολίτη μας επιχειρηματία ο οποίος το 2022 είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, με άγνωστους επιτήδειους να κατορθώνουν να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικής τραπεζικής και να του αποσπάσουν έτσι το ποσόν των 14.553 € από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το θύμα με αγωγή του κατά της τράπεζας, ισχυρίστηκε ότι η τελευταία δεν είχε λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει μία κακόβουλη/μη εξουσιοδοτημένη τραπεζική συναλλαγή και απαίτησε έτσι να του επιστραφεί το ποσόν που έχασε, με το νόμιμο τόκο.

Το δικαστήριο έκανε στο μεγαλύτερο μέρος δεκτή την αγωγή του, επιδικάζοντας το ποσόν των 12.127,50 € (που αντιστοιχεί στα 5/6 της απαίτησης) και επιπλέον 500 € ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο ενάγων, συν τη νόμιμη δικαστική του δαπάνη.

Όπως μας τόνισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενάγοντος επιχειρηματία, κ. Θανάσης Παραπονιάρης:

«Πρόκειται για απόφαση που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένο ενωσιακό δίκαιο και να παρέχουν ουσιαστική προστασία στους πελάτες τους και κυρίως στους πλέον ευάλωτους λόγω του επαγγελματικού, κοινωνικού και ηλικιακού προφίλ τους. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή και στην Ελλάδα τα πιστωτικά ιδρύματα θα εφαρμόσουν επιτέλους τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να εγγυώνται πραγματικά την ασφάλεια των συναλλαγών των πελατών τους, παύοντας έτσι την απαράδεκτη τακτική αποποίησης των (δεδομένων) ευθυνών τους ως πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό βεβαίως επ’ ουδενί σημαίνει ότι οι χρήστες των υπηρεσιών πληρωμών δύνανται να εφησυχάζουν, αφού η εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της παραβατικότητας αυτού του είδους, όπως με τη μέθοδο του phishing, που είναι η απόκτηση πληροφοριών προσωπικού και οικονομικού χαρακτήρα με δόλια μέσα». 

Θερμά συγχαρητήρια στον δικηγόρο (και Νομικό Σύμβουλο του Δήμου Λέρου), κ. Θανάση Παραπονιάρη, για την επιτυχή έκβαση και τον άψογο χειρισμό της υπόθεσης.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ