Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολοκληρώθηκε με την απόδοση της εορτής, το Σάββατο 23 Αυγούστου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια για τον εορτασμό της Παναγίας Πορταϊτίσσης, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Κάστρο της Λέρου, την παραμονή το εσπέρας της Παρασκευής 22 Αυγούστου.
Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 23 Αυγούστου, εψάλη ο Όρθρος και τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και πλειάδος Ιερέων. Πριν την Θ.Λειτουργία ο Μητροπολίτης χειροθέτησε πνευματικό τον αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Ταχλιαμπούρη, εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης Λέρου.
Πριν την Θ.Λειτουργία ο Μητροπολίτης χειροθέτησε πνευματικό τον αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Ταχλιαμπούρη, εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης Λέρου.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταπείνωση, έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Κάστρου, ο Μητροπολίτης μας την παρεκάλεσε «να πρεσβεύει για την ειρήνη στην Πατρίδα μας, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς γαλήνη στην ψυχή μας».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.
Τέλος, ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά του χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε όλους τους ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τους καλλίφωνους ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, καθώς και το εθελοντικό βοηθητικό προσωπικό, γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν την Παναγία μας και φροντίζουν πάντοτε να είναι ο Ναός ευπρεπής.
Στις Ι. Ακολουθίες παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου Τιμ.Κωττάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μ.Κόλιας, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί παράγοντες, ενώ πολυπληθής ήταν η προσέλευση των πιστών.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ
Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,
τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.
Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,
τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.
Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,
καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.
Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,
δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες: Πέτρος Κουτούζος
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης στα Δωδεκάνησα
Λέρος: Παραδοσιακό Πανηγύρι στον Δρυμώνα στις 16 Αυγούστου
Λέρος: Παροχή συνδρομής σε 27χρονο τραυματία στο Παντέλι από το Λιμενικό
Τρεις διακομιδές ασθενών από Λέρο και Λειψούς
Κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης στα Δωδεκάνησα