back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Από το Λακκί η έναρξη της Aegean Regatta

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Από το Λακκί η έναρξη της Aegean Regatta

Ρύθμιση τελευταίων λεπτομερειών σήμερα και την αύριο, κι απόπλους σκαφών από το Λακκί της Λέρου Δευτέρα το πρωί με πρώτο προορισμό την Κω.


Το Σάββατο και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες οι εγγραφές και οι επιθεωρήσεις σκαφών της Aegean Regatta στο Λακκί της Λέρου, πριν τον απόπλου και την πρώτη ιστιοδρομία προς την Κω τη Δευτέρα το πρωί στις 10.00.

Τα συμμετέχοντα σκάφη έχουν φτάσει τα 95 με εκατοντάδες ιστιοπλόους συνολικά πλήρωμα ως τόνωση της τουριστικής αγοράς όσων νησιών επισκεφθούν. Μετά την Κω, τα σκάφη θα βάλουν ρότα για Τήλο κι εν συνεχεία για Ρόδο, όπου θα γίνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τελετή λήξης το Σάββατο 23 Αυγούστου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Ήδη από τους διοργανωτές ανακοινώθηκαν οι οδηγίες πλου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις «κατεβάσουν» από την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Ως διοργανωτής της ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης και φέτος ορίζεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας  και Αιγαίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής  Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους Ομίλους: Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Χίου, Ν.Ο.  Σάμου, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Α.Ο. Αιγαίου και  Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου. Ο τελευταίος μάλιστα, θα είναι και ο συντονιστής.

Για τη διοργάνωση:


Η Aegean regatta είναι μία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001 έχοντας δύο βασικούς στόχους: αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών να γνωρίσουν νησιά και προορισμούς που δύσκολα θα έπαιρναν απόφαση να επισκεφθούν και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν τους επισκέπτες τους.

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το τότε Υπουργείο Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. της Λέσβου, τον Ναυτικό Όμιλο Καρλοβασίου, το Ναυτικό Όμιλο Σάμου και το Ναυτικό Όμιλο Χίου.

Όλοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη Aegean Regatta και φρόντισαν να τη μετατρέψουν σε θεσμό.

Από το 2001 μέχρι και το 2013 η Aegean Regatta πέρασε από: Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άνδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς.

Κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονταν και σταθεροποιήθηκαν περίπου στις 70 – 90, πλησιάζοντας κάποιες χρονιές και τις 100. Άμεση συνέπεια αυτής της συμμετοχής ήταν μία ετήσια μεταφορά περισσότερων από 1200 ιστιοπλόων από νησί σε νησί και κυρίως από ‘κείνα που πολλές φορές ήταν ξεχασμένα απ’ όλους.

Η Aegean Regatta κατάφερε αυτά τα χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό.

Τη συγκεκριμένη δεκαετία μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα το Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες, αλλά πάνω απ’ όλα κατάφερε να αναδείξει την ιστιοπλοΐα όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά και ως μέσο προσφοράς και τρόπου ζωής.

Το επίσημο, οριστικό πρόγραμμα του αγώνα:


16/08/2014 (Σάββατο)
09:00 Εγγραφές και Επιθεωρήσεις-Λακκί, Λέρος
Καλωσόρισμα σκαφών (θα προσφέρονται αναψυκτικά, νερά, γλυκά)-Λακκί, Λέρος

17/08/2014 (Κυριακή)
09:00 Εγγραφές και Επιθεωρήσεις-Λακκί, Λέρος
 Καλωσόρισμα σκαφών (θα προσφέρονται αναψυκτικά, νερά, γλυκά κτλ)-Λακκί, Λέρος

18:30 Κατάθεση στεφάνου στο σημείο που βρίσκεται βυθισμένο το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα»-Κόλπος Λακκί, Λέρος

20:00 Skippers meeting στον Ν.Ο. Λέρου

21:00 Τελετή Έναρξης. Θα δοθούν αναμνηστικά στους κυβερνήτες, πλακέτες στις αρχές. Μπουφές, ζωντανή μουσική και χορευτικό πρόγραμμα από τοπική ορχήστρα. Οργάνωση Σύλλογος «Παναγιά του Κάστρου»-Λακκί, Λέρος

18/08/2014 (Δευτέρα)
10:00 Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης από Λέρο προς Κω, 32 Ν.Μ.

19/08/2014 (Τρίτη)
21:00 Απονομές Επάθλων 1ης ιστιοδρομίας-Κως – Μαρίνα Κω

20/08/2014 (Τετάρτη)
10:00 Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης από Κω προς Τήλο, 32 Ν.Μ.
 Καλωσόρισμα σκαφών (Θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα και θα υπάρχει παιδικό χορευτικό συγκρότημα)-Τήλος, Λιμάνι Λιβαδιών Τήλου

21/08/2014 (Πέμπτη)
21:00 Απονομές Επάθλων 2ης ιστιοδρομίας
(Θα προσφερθούν εδέσματα, ούζο. Διεξαγωγή του Διαγωνισμού «Γαστρονομίας – Ζαχαροπλαστικής». Ζωντανή μουσική και χορευτικό πρόγραμμα από τοπική ορχήστρα. Οργάνωση Σύλλογος «Νέα Ομόνοια»)-Κεντρική Πλατεία Λιβαδιών Τήλου

22/08/2014 (Παρασκευή)
10:00 Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης από Τήλο προς Ρόδο, 42 Ν.Μ.

23/08/2014 (Σάββατο)
11:00 & 12:00 Παράκτιοι Αγώνες (Ρόδος)-Θαλάσσια περιοχή Ρόδου

23/08/2014 (Σάββατο)
15:00 (μετά το πέρας των ιστιοδρομιών)
Γιορτή για τα πληρώματα (θα προσφερθούν σουβλάκια, μπύρα και αναψυκτικά με χορευτική μουσική)-Ρόδος, Μαρίνα Μανδρακίου, γραφεία ΑΣΙΑΘ Ρόδου

23/08/2014 (Σάββατο)
21:00 Τελετή Λήξης – Απονομές Επάθλων-Ρόδος, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο).

rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ