• ΛΕΡΟΣ: Απάντηση της κοιν. λειτουργού του δήμου σχετικά με το κοινωνικό παντοπωλείο

    ΛΕΡΟΣ: Απάντηση της κοιν. λειτουργού του δήμου σχετικά με το κοινωνικό παντοπωλείο

    Αναγνώσεις: 153

Σε συνέχεια της επιστολής σας, που μου κοινοποιήθηκε από τον κ. Δήμαρχο και ως καθ’ ύλην αρμόδια, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

  • Αρχικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί περίπου τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει επιβαρύνει στο ελάχιστο οικονομικά το δήμο μας. Τα είδη τού προέρχονται από χορηγίες απλών ανθρώπων και Συλλόγων, κυρίως της Αθήνας. Κύριοι πρωτεργάτες του, ήταν τα μέλη της Ομάδας Αγάπης και οι εκδηλώσεις που έκαναν για τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών ένδυσης και υπόδυσης. Οι υπόλοιποι πόροι που αναφέρονται στο πρόγραμμα δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα, καθώς δε μας είχε δοθεί αντίστοιχη ευκαιρία, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται η ένταξη μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Κέντρα Κοινότητας».
  • Την ημέρα διανομής των πορτοκαλιών, η κυρία Εμμανουήλ επικοινώνησε μαζί μου για να με ρωτήσει για ποιο λόγο δεν σας ενημέρωσα για την παραλαβή και διανομή των προιόντων. Της εξήγησα λοιπόν πως το πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αφορά αιτήσεις που ελέγχονται από το Υπουργείο, αλλά παρόλα αυτά θα το διασταύρωνα και ΕΑΝ ήμουν λάθος, τότε θα επρόκειτο για παράλειψη στην οποία έφερα προσωπικά την ευθύνη. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί της, για να της επιβεβαιώσω πως όντως είναι ανεξάρτητο το ένα πρόγραμμα με το άλλο, ούτε βέβαια όμως κι εκείνη επικοινώνησε εκ νέου μαζί μου, προκειμένου να προασπιστεί τα συμφέροντα των αδυνάτων.
  • Ως εκ τούτου, θεωρώ πως δεν είμαι υποχρεωμένη να σας ενημερώσω για όλα αυτά που διερωτάστε, αφού λογοδοτώ στο αντίστοιχο τμήμα της Περιφέρειας όπου υπάγεται το Πρόγραμμα. Όμως για λόγους διαφάνειας θα λύσω τις απορίες σας. Στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ έχω οριστεί με Απόφαση Περιφερειάρχη και όχι απλά Δημάρχου. Οι δικαιούχοι ξεπερνούν τους 1000 και οι αιτήσεις είχαν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά πριν ένα χρόνο ακριβώς, με βάση το εκκαθαριστικό. Η, προς διανομή, ποσότητα είναι προκαθορισμένη και οι δικαιούχοι υπογράφουν την ποσότητα που παραλαμβάνουν. Κανείς ποτέ δεν έχει πάρει κάτι λιγότερο από αυτό που του αναλογεί, πέρα κάποιων προιόντων που εξ αρχής δεν είχε έρθει ολόκληρη η ποσότητα. Δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες με πολλά παιδιά, δινόταν μια μικρή ποσότητα παραπάνω, όταν υπήρχε περισσευούμενη ποσότητα, στα νωπά μόνο τρόφιμα, επειδή δεν διαθέτουμε ψυγεία αποθήκευσης τους. Τα προϊόντα μακράς διαρκείας, φυλάσσονται ακόμη και σήμερα στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αναγκαστικά επειδή δεν έχουμε άλλο χώρο, μέχρις ότου λήξει το πρόγραμμα ώστε να δοθούν στους δικαιούχους που δεν τα έχουν παραλάβει. Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η περισσευούμενη ποσότητα, θα δοθεί στις εκκλησίες και το Γηροκομείο, για την κάλυψη των συσσιτίων τους.
  • Ως προς την ενημέρωση των δικαιούχων, αυτή έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και με προσωπικά τηλεφωνήματα από τα «οικεία» μου άτομα. Δεν ενημερώθηκαν, μόνο όσοι έχουν αλλάξει νούμερο, ή δεν απάντησαν στα τηλεφωνήματα μας. Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, ο δήμος μας πάσχει από έλλειψη προσωπικού. Πιστέψτε με, νοσώ ψυχικά και σωματικά σε κάθε διανομή, όταν πρέπει να είμαι εκεί από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 11 το βράδυ, χωρίς λεπτό ξεκούρασης και όταν πρέπει να εξυπηρετήσω 1000 άτομα. Στην τελευταία μόνο διανομή, ήρθαν δυο υπάλληλοι του δήμου, αναγκαστικά λόγω του ότι επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα ευπαθή προϊόν, το κοτόπουλο, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σαλμονέλας, όπου μόνη δε θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Όσο αφορά τα «οικεία» μου άτομα, οφείλω να τα ευχαριστήσω δημόσια, γιατί χωρίς κανένα κέρδος, προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους. Προάγουμε τον εθελοντισμό και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις. Άλλωστε μεγαλύτερη ανταμοιβή – ηθική ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση των αδύναμων συμπολιτών μας, δε νομίζω να υπάρχει. Ως προς το ότι δεν ενημέρωσα εσάς προσωπικά, αλλά και τον κ. Κοντραφούρη, που είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, πέραν του ότι δεν ήμουν υποχρεωμένη όπως προανέφερα, αποδεικνύει και κάτι άλλο, δε νομίζετε; Προτεραιότητα μας είναι ο πολίτης, να ενημερωθεί εκείνος κι όχι οι αιρετοί. Η αδυναμία του άλλου, δε θα γίνει αιτία εκμετάλλευσης για ψηφοθηρικούς λόγους από κανέναν! Είμαστε κοντά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, ανεξαρτήτων κομματικών πεποιθήσεων!
  • Όσο αφορά την «κοινωνική συνεύρεση» που πραγματοποιήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα, από αυτή της διανομής των κοτόπουλων, να σας υπενθυμίσω πως πολύ τακτικά πραγματοποιούμε τέτοιες συνευρέσεις στο εν λόγω σημείο. Όπως γνωρίζετε έχω πραγματοποιήσει αρκετές κοινωνικές εκδηλώσεις με την Ομάδα Αγάπης. Επειδή στόχος μου ως κοινωνική λειτουργός ήταν η κοινωνική συμμετοχή των ηλικιωμένων και η ανάδειξη των ικανοτήτων τους, πάντα φροντίζαμε όλα να είναι χειροποίητα και να μην επιβαρύνουμε οικονομικά το δήμο μας. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το Γεύμα Αγάπης που πραγματοποιήσαμε το Φλεβάρη και επιβάρυνε το ταμείο της Ομάδας, αλλά κι εμένα προσωπικά περισσότερα από 1500 ευρώ, αφού δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση και στόχος ήταν να καλυφτούν τα έξοδα από τα έσοδα. Και στην εν λόγω λοιπόν εκδήλωση, τα εδέσματα ήταν χειροποίητα, υπήρχαν άτομα της Ομάδας Αγάπης, υπήρχαν άτομα του δήμου, ενώ μαζί μας κάθισαν και πολλοί διερχόμενοι από την περιοχή. Αν είχαμε άλλωστε να κρύψουμε κάτι, δε θα το κάναμε σε κοινή θέα. 

Ολοκληρώνοντας, με μεγάλη έκπληξη διαβάζω την τελευταία παράγραφο της επιστολής σας, που αναφέρετε πως η υποστήριξη, η ανακούφιση και η αλληλεγγύη προς τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν. Να αναφέρω λοιπόν ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις μας που αποδεικνύουν, περίτρανα φαντάζομαι, την εκμετάλλευση των αδυνάτων:

  • Ένταξη στο πρόγραμμα δωρεάν παρεμβατικών τροφίμων, για δυο συνεχόμενες χρονιές. Πρώτοι σε συμμετοχές από όλες τις δομές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2013. (1200 άτομα)
  • Δημιουργία Ομάδας Αγάπης, για τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, την ανάδειξη των ικανοτήτων τους (120 άτομα)
  • Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου (400 άτομα)
  • Εμβολιασμός ανασφαλίστων παιδιών και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις – οφθαλμολογικές εξετάσεις, μέτρηση άνοιας, μαστογραφίες και άλλα (2000 άτομα)
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφαλίστων – βιβλιάρια πρόνοιας (450 άτομα)
  • Δωρεάν μετακίνηση με πλοίο (200 άτομα)
  • Διαμεσολάβηση για την έκδοση επιδόματος πρόνοιας (300 άτομα)
  • Ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (250 άτομα) 

Και για να καταλάβετε για ποιο λόγο δεν πρόλαβα να επικοινωνήσω μαζί σας, σας αναφέρω το πρόγραμμα μου τις τελευταίες 20 μέρες:

  • Τρεις δωρεάν διανομές τροφίμων σε 1000 άτομα κάθε φορά
  • 40 αιτήσεις για τον παιδικό σταθμό (πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ)
  • 220 αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής
  • 180 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  • 10 εισιτήρια απορίας για δωρεάν μετακίνηση με πλοίο
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με εβδομαδιαία απουσία μου στην Αθήνα.
  • Συμβουλευτική και εξεύρεση λύσης σε καθημερινά προβλήματα δεκάδων συμπολιτών μας. 

Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλους ανεξαιρέτως. Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο, με ακόμη περισσότερα προγράμματα και δράσεις. Όλα όσα σας προανέφερα, είναι πράγματα πρωτόγνωρα για το νησί μας. Και όχι από πλευράς δράσεων. Αλλά από την εμπιστοσύνη που έχει ο απλός πολίτης στο δήμο. Κι αυτό έχει αποκτηθεί με την ανοικτή πόρτα του γραφείου του δημάρχου, για όλο τον κόσμο, όλες τις ώρες. Αν ερχόσασταν πιο συχνά στο δήμο, θα το διαπιστώνατε ιδίοις ώμασι.

Αν μετά από όλα αυτά, πραγματικά θεωρείται πως εκμεταλλευόμαστε τον πόνο των συνανθρώπων μας, ειλικρινά θα αφήσω τον απλό πολίτη να σας κρίνει. Χωρίς να θέλω να φανώ ασεβής στους θεσμούς και στην ιδιότητα σας, ο κόσμος έχει προβλήματα και πρέπει να εξυπηρετηθεί!!