back to top
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Απάντηση Δημάρχου στην Αντιπολίτευση για μεταναστευτικό και ξενοδοχείο “Λέρος”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Απάντηση Δημάρχου στην Αντιπολίτευση για μεταναστευτικό και ξενοδοχείο "Λέρος"

Το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα, κυβερνητικό και όχι τοπικό. Το πρόβλημα και η λύση αυτού ανήκει ρητά στη σφαίρα την κυβερνητική και όχι σε κάθε δημοτική αρχή που έρχεται αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό κύμα. Η δημοτική αρχή παρεμβαίνει βοηθητικά, υποκινούμενη από ανθρωπιστικά κίνητρα.

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο σημείο να διευκρινίσουμε πως το νησί μας λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως μετά τη διεκπεραίωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, οι μετανάστες τίθενται ελεύθεροι μέχρις ότου επιβιβασθούν στο πλοίο και μεταφερθούν στην Αθήνα. Τούτο, συνεπάγεται την εγκατάστασή τους σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού επιθυμούν, χωρίς να μπορεί καμία δημοτική αρχή ή δημόσια υπηρεσία να παρεμβαίνει και να προσανατολίζει το πλήθος σε συγκεκριμένο χώρο. Δυστυχώς, λόγω της επιθυμίας τους να βρίσκονται στο σημείο που τους παρέχει τη δυνατότητα επιβίβασης στο πλοίο της «ελπίδας» και μετάβασης στην ΕΥΡΩΠΗ, το Λακκί έχει επωμισθεί ένα δυσβάστακτο φορτίο. Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η παρούσα δημοτική αρχή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και συνάμα να μεριμνεί για την ασφάλεια των πολιτών της. Έτσι, καθημερινά δίνεται ένας μέγιστος και υπεράνθρωπος αγώνας, που δυστυχώς δεν επαρκεί για να δώσει οριστική και αποτελεσματική λύση. Δεδομένης της καθημερινά αυξανόμενης συρροής μεταναστών, το πρόβλημα διογκώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εικόνες  ανεπιθύμητες σ ’όλους!!!

Για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, έχουν πραγματωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα, οι υπάλληλοι του Δήμου δίνουν καθημερινά αγώνα για την υγειονομική θωράκιση, την καθαριότητα των χώρων, την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη συλλογή των απεκκριμάτων και περιττωμάτων. Ωστόσο, όλες οι ενέργειες δεν επαρκούν, λόγω του μεγάλου όγκου των παράτυπων μεταναστών που ολοένα αυξάνεται και του ελάχιστου διαθέσιμου προσωπικού.

Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας βρίσκονται δίπλα στο Λεριό πολίτη και κυρίως τον κάτοικο του Λακκιού, που λόγω γεωγραφικής θέσης βιώνει το αναφυόμενο πρόβλημα σε μεγαλύτερη ένταση!!! Αναζητούν καθημερινά λύσεις, προκειμένου να ανακουφισθούν οι συντοπίτες μας, ερχόμενοι σε επαφή και συνεργαζόμενοι με όλες τις αρχές, τα υποστηρικτικά δίκτυα και τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, ακόμη και με έντονο και επιτακτικό τόνο.

Καίρια θέση μας είναι η «αναγκαστική» δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής στα Λέπιδα (παλιό Διοικητήριο), η οποία επανειλημμένα έχει διατυπωθεί και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός των απεσταλμένων εγγράφων και των κατ ’ιδίαν συναντήσεων με αρμόδιους φορείς.

Στην έκτακτη Σύσκεψη, δεχθήκαμε ως προσωρινή λύση και μέχρι να επισκευασθεί το κτίριο στα Λέπιδα, που εμείς υποδείξαμε και απαιτήσαμε, την προσωρινή λειτουργία ως κέντρου πρώτης υποδοχής το κτίριο του Π.Ι.Κ.Π.Α. Το σκεπτικό της προσωρινής αποδοχής της πρότασης και της απόφασης  του Διοικητή και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Λ, του εγγράφου της Β΄Δ.Υ.Π.Ε και του εγγράφου του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, ήταν ακριβώς η αποφυγή της κατάστασης που βιώνουμε στην περιοχή του Λακκιού. Δεδομένης και της απουσίας άλλης πρότασης από την αντιπολίτευση, η οποία αποφεύγει συστηματικά να καταθέτει προτάσεις και επιδίδεται στη λασπολογία, στην παραφιλολογία και υπεκφυγή, η απόφαση αυτή παρουσιάστηκε ως μοναδική βιώσιμη και εφικτή λύση τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση και γι ’αυτήν καθημερινά εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Επίσης, υπενθυμίζουμε στους κατοίκους του Λακκίου, όπως και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας, πως η δημοτική αρχή ευθύς εξαρχής βροντοφώναζε με τον πιο έντονο τρόπο να μη χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρώτης υποδοχής η βίλα «Άρτεμις», αφού τον εν λόγω κτίριο βρίσκεται πλησίον του παιδικού σταθμού, εντός του νοσοκομείου και εντός κατοικημένου οικισμού,  από τότε που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε τη φιλοξενία των προσφύγων σ’ αυτήν, απόφαση που στήριξε και η αντιπολίτευση. Και σ’  αυτήν την περίπτωση η αντιπολίτευση αποποιείται των ευθυνών της, ακολουθώντας την τακτική της εναπόθεσης των ευθυνών για τη μη κάλυψη των αναγκών στέγασης των παράτυπων μεταναστών στην «ανεπαρκή» κατά τ’ άλλα δημοτική αρχή!

Πριν δυο μήνες περίπου κλιμάκιο από το Συνήγορο του Πολίτη, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους προσωρινής στέγασης – κράτησης των αλλοδαπών, με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσο διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ακόμη και αυτό, ερμηνεύτηκε ως ενδιαφέρον για τα δικαιώματα  των μεταναστών και όχι των συμπολιτών μας!!! Ήμαρτον… η αναισχυντία και ανηθικότητα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και έχουν γίνει τα μοναδικά «εφόδια» της στείρας αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούν μερικοί πως τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια που στηρίζονται στον ηθικό ξεπεσμό και σε αναλήθειες επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα!!! Η μόνη οδός που όλοι θα πρέπει να ακολουθούν, είναι αυτή της αλήθειας. Ο κόσμος έχει κριτήριο και την κατάλληλη στιγμή θα δώσει τις απαντήσεις του!!!

Τα ψυχολογικά παιχνίδια που τρομοκρατούν τους συμπολίτες μας και τους καλλιεργούν «φοβικά σύνδρομα», κρατώντας τους κλεισμένους στα σπίτια, για να μη βλέπουν την «ανικανότητα» της παρούσας δημοτικής αρχής, είναι απόρροια της δικής σας αντιπολιτευτικής πρακτικής. Να σας θυμίσουμε πως μόνοι σας καταφεύγετε σε κινήσεις εντυπωσιασμού, καταπατώντας ακόμη και τη δημόσια περιουσία.

Η κίνηση να εξορμήσετε στο Ξενοδοχείο «ΛΕΡΟΣ», του οποίου η σημερινή κατάσταση οφείλεται σε πρακτικές παρελθούσας δημοτικής αρχής, της οποίας υπήρξατε μέλη ή σύμβουλοι, χωρίς την απαραίτητη άδεια -όπως απαιτείται σε παρουσία σε χώρο που ανήκει στο δημόσιο ή στη δημοτική περιουσία- ανεπιφύλακτα δεν πραγματοποιήθηκε από κίνητρα ανθρωπιστικά, συμπόνιας και κατανόησης των προβλημάτων των μεταναστών ή των συμπολιτών μας. Σε αυτήν την περίπτωση δε θα είχατε πάρει ανά χείρας το μικρόφωνο της τηλεόρασης «T.V ΑΙΓΑΙΟ», διότι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να προσφέρει, τούτο το πράττει αθόρυβα και μυστικά, χωρίς δημοσιότητα, έπαρση, αλαζονεία και χωρίς την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Αποδείξατε για ακόμη μια φορά πως ο μοναδικός σας σκοπός είναι να εκθέσετε τη δημοτική αρχή και πως η «έπαρση», η «μισαλλοδοξία», οι «κινήσεις ρεβανσισμού» και «εκδίκησης», τελικά αποτελούν δικά σας χαρακτηριστικά και μόνο και όχι της παρούσας δημοτικής αρχής, όπως μας κατηγορήσατε.

Άλλωστε, θα πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει πως αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα στέγασης και χρήσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται του ξενοδοχείου «ΛΕΡΟΣ», παρωθώντας τον  μεταναστευτικό κόσμο να κατακλύσει το χώρο,  ήσασταν εσείς που σπεύσατε να ρίξετε τα συρματοπλέγματα, ως άλλοτε «σωτήρες» του τόπου και της περιουσίας των Λεριών, όπως επικαλεσθήκατε. 

Γνωρίζουμε καλά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, που παίζετε. Κατανοούμε, όμως, πως στερείστε από επιχειρήματα και προτάσεις και πως όλες αυτές οι κινήσεις και οι πρακτικές που ακολουθείτε, υποδηλώνουν κινήσεις πανικού.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό του κάθε Λεριού και της Λεριάς, μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας, με πυξίδα τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του και μαχόμενοι πάντοτε για την ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση του, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως τους σημερινούς.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε και μάλιστα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πως βρίσκεται το νησί μας, μετά την έλευση χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, ως αντιπολίτευση που «ευαγγελίζεται» πως ενδιαφέρεται για τον τόπο της, θα έπρεπε να είστε δίπλα μας και όχι στην απέναντι όχθη. Ηθική υποχρέωση σας είναι η προσφορά βοήθειας και συνεργασίας στην παρούσα δημοτική αρχή και όχι η σκόπιμη απουσία σας από στιγμές καίριες που επιβάλλουν συλλογικές δράσεις, αλληλεγγύη και κοινή πορεία προς όφελος της λεριακής κοινωνίας.

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ