back to top
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Λέρος ανίκατε μάχαν

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος ανίκατε μάχαν

Η Λέρος βρίσκεται ίσως στην κορυφή των πιο παραγνωρισμένων νησιών χωρίς να έχει δώσει κανένα δικαίωμα η καημένη. Αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όλοι όσοι βρέθηκαν ποτέ στη Λέρο για να διακοπάρουν κι έπειτα έβγαλαν το καπέλο τους –όχι για πολύ γιατί μια αντηλιά την έχει- υποκλινόμενοι σε αυτό το κουκλίστικο Δωδεκάνησο. To καταπράσινο νησάκι της Άρτεμης είναι το ιδανικό μέρος για να καδράρεις το φετινό σου καλοκαίρι.

Αισθητά πιο οικονομική από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα η Λέρος, είναι ιδανική επιλογή τόσο για ζευγαροκατάσταση, όσο και για οικογένειες οι οποίες μετακινούνται με αυτοκίνητο κατά βάση.

Πώς πάμε εκεί Μανωλιό μου;

Μπορείς να πάρεις το αεροπλανάκι σου που λες και να πας στην Λέρο από την Αθήνα με το οικονομικότερο one-way εισιτήριο να κοστίζει 106€ (περιορισμένος αριθμός απευθείας πτήσεων). Αν πάλι είσαι καραβίσι@ τότε σου προτείνουμε να πάρεις το πλοίο από τον Πειραιά (9μιση ώρες διάρκεια ταξιδιού) με το εισιτήριο μετ’ επιστροφής να κοστίζει 119€, ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίουυ για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 301€.

Τι έχει εκεί να δούμε;

Μπορεί να μην έχει το γόητρο των κοσμοπολίτικων νησιών που παίρνουν τον ρόλο των”μεγάλων σταρ” της Δωδεκανήσου, ωστόσο η Λέρος στέκεται αντάξια απέναντι στο όνομα και την φήμη της μέχρι και σήμερα. Στην σχετικά μικρή της έκταση, ο επισκέπτης θα θαυμάσει ουκ ολίγα αξιοθέατα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και θα περιπλανηθεί σε όμορφες τοποθεσίες και ειδυλλιακές παραλίες. Μόλις φτάσεις στη Λέρο, μην χάσεις χρόνο καθόλου και ξεκίνα πάραυτα τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στην Αγία Μαρίνα την πρωτεύουσα του νησιού που αναπτύσσεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο πλαγιές και ενώνεται με τον κουκλίστικο Πλάτανο.

Από εκεί τραβάς την ανηφόρα για το Κάστρο της Παναγίας, στα ανατολικά της πόλης, στην κορυφή του λόφου Απιτύκι. Το κάστρο κτίστηκε κατά τα Βυζαντινά χρόνια πάνω σε ερείπια αρχαίου οχυρού της Λέρου, ενώ μέσα στο κάστρο βρέθηκε τάφος του 7ου π.Χ. αιώνα. Επιπλέον, στο Κάστρο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς, του 1300, με την περίφημη εικόνα της Παναγίας, που οι θρύλοι την ονομάζουν θαυματουργή. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται σήμερα επισκέψιμο εκκλησιαστικό Μουσείο για όποιον θέλει να μάθει κατιτίς περισσότερο.

Το sightseeing στη Λέρο πότε δεν σταματά, ειδικά πριν διαγράψεις από την λίστα των αξιοθέατων του νησιού το Ρωμαϊκό Φρούριο Μπρούτζι, στην είσοδο του λιμανιού και τον Πύργο του Μπελλένη, στα Άλιντα, όπου στεγάζεται το Ιστορικό και το Λαογραφικό Μουσείο.

Village Hopping θα κάνουμε;

Φυσικά και θα κάνουμε ξεκινώντας από το γραφικό Λακκί (ή Porto Lago) το λιμάνι του νησιού που δεσπόζει αριστοκρατικό με αρτ ντεκό επιρρόες που μπορείς να βρεις διάσπαρτες γύρω του. Ολούθε στο Λακκί ξεφυτρώνουν σπιτάκια εντυπωσιακές προσόψεις, λευκούς τοίχους και χτιστά παραθυράκια όπως και τα περίφημα palacinos, (μονώροφα ή διώροφα ημιαποσπώμενα κτίρια, που είχαν χτιστεί αρχικά για να στεγάσουν το προσωπικό του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, με στρογγυλεμένα μπαλκόνια και ξύλινα παραθυρόφυλλα) που δίνουν μια διακριτική γοητεία στο λιμάνι. Εκεί βρίσκεται και το ξακουστό Τούνελ της Μερικιάς, αλλά και το Πολεμικό Μουσείο του Νησιού.

Το Παντέλι είναι ένα κλασικό και πολύ αγαπημένο αιγαιοπελαγίτικο ψαροχώρι, ενώ το Παρθένι είναι ότι πρέπει για περατζάδα, κάνοντας χάζι τα καϊκάκια που δένουν στη μαρίνα του. Εκεί βρίσκεται ο λαοθρύλητος Ναός της Αρτέμιδος αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο στον οποίο θα συναντήσεις ένα παλαιοχριστιανικό εκκλησιαστικό συγκρότημα κτισμένο πάνω σε ρωμαϊκά κτίσματα. Βγαλμένο από ζωγραφιά με τα λίγα σπιτάκια και τα εκκλησάκια του είναι και το Κριθώνι, που αξίζει να συμπεριλάβεις στο village-hopping σου.

Πού θα βουτήξουμε;

Η Αγία Μαρίνα είναι από τις γνωστές παραλίες και την προτιμούν ιδιαίτερα οι οικογένειες χάρη στην αμμουδιά και τα ρηχά νερά της. Τα Άλιντα είναι ίσως η πιο δημοφιλής από τις παραλίες της Λέρου με αμμουδιά, λεπτό βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά, που σε προσκαλούν για βουτιές και θαλάσσιες εξερευνήσεις του βυθού της. Τα Δύο Λισκάρια είναι ένας καρτποσταλικός μικρός όρμος με βαθυγάλαζα νερά, ενώ ο βοτσαλωτός Βρωμόλιθος έχει σταθερά πιστό κοινό. Αν είσαι φαν των βράχων και των μακροβουτιών, τότε το Τουρκοπήγαδο θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Ο Ξηρόκαμπος απλώνει μια τεράστια αμμουδιά μπροστά σου και βαθιά νερά, που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι divers της παρέας. Το Παντέλι και το Κριθώνι έχουν πολλούς fans χάρη στα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά τους, αλλά και την ανοιχτωσιά τους στην οποία συνυπάρχουν οργανωμένοι και στρωνοπετσετάκηδες παραθεριστές.

Η Αγία Κιουρά, φημίζεται για τα κρυστάλλινα και διαφανή νερά της και την απομόνωση που σου προσφέρει, ενώ ο Άγιος Σπυρίδωνας και η Γούρνα πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα στο παραλιακό trip σου.

Τι θα φάμε ρε παιδιά;

Η γευστική πανδαισία του νησιού στηρίζεται στα ντόπια υλικά, στα φρέσκα ψάρια, στις ξακουστές παστές λιχουδιές (αλιπαστά Λέρου), στο ντόπιοι κρασί, στις διάφορες πίττες και πιττάκια, στην τοπική μυζήθρα και φυσικά, στο θυμαρίσιο μέλι. Στην Ψαροπούλα στο Παντέλι πας για φρέσκο κι οικονομικό ψαράκι, ενώ στο Λυχνάρι στο Λακκί οι νοστιμιές φτάνουν από το μποστάνι κατευθείαν στο πιάτο σου. Από την άλλη το El Greco στο Λακκί είναι μια παραδοσιακή ταβερνίτσα που σερβίρει το καλύτερο χταπόδι στιφάδο που έχεις δοκιμάσει ποτέ στα Δωδεκάνησα, μαζί με ένα υπέροχο ριζότο γαρίδας. Ο Μύλος στην Αγία Μαρίνα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, ποντάροντας στην εκλεκτή μεσογειακή του κουζίνα, ενώ το Στέκι του Δημήτρη στα Άλιντα θα σε αποζημιώσει με τις παραδοσιακές γεύσεις του.

Για να σβήσει ιδανικά με ποτάκια ή κοκτεϊλάκια η μέρα, κατευθύνσου προς το Παντέλι πιάνοντας θέση στο Savana αλλά και το Ammos Bar. Πολύ όμορφο είναι το Skippers στο Λακκί, αλλά και ο Faros στην Αγία Μαρίνα για ποτοποσία μέχρι τελικής πτώσεως.

Πού θα μείνουμε;

To Alea Mare Hotel με την υπέροχη θέα στη θάλασσα στα Άλιντα είναι μια εξαίσια επιλογή διαμονής με την τιμή του δίκλινου δωματίου στα 94€ ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Το Utopia Apartments είναι μια Value for money επιλογή προσφέροντας το δίκλινο στα 60€ τη βραδιά όπως και το Paradiso στον Βρωμόλιθο στο οποίο το deluxe δίκλινο κοστίζει 67€ τη βραδιά. Αν θες να το ζήσεις πιο κοσμοπολίτικα τότε η σουίτα στο Alidian Bay που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομο (με 50€ κατ’ άτομο να βγαίνει η σούμα για κάθε διανυκτέρευση) είναι ιδανική λύση, αφού στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και πρωινάρα.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ