back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ανακοίνωση του δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου για τη Βίλλα Άρτεμις

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ανακοίνωση του δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου για τη Βίλλα Άρτεμις

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου χαιρετίζει την απόφαση παραχώρησης της βίλλας «Άρτεμις» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου -μετά από πολύμηνες προσπάθειες- για την ολιγοήμερη διαμονή των πληγέντων από πολεμικές συρράξεις και ανθρωπιστικές κρίσεις προσφύγων και μεταναστών, που διέρχονται από το νησί μας.

Οι άνθρωποι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες από όπου η καθημερινή απειλή του θανάτου τούς εξώθησε σε αναγκαστική φυγή. Είναι άτομα κάθε ηλικίας -ακόμα και βρέφη ή ηλικιωμένοι- οικογενειάρχες, διαφόρων επαγγελματικών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων. Η επιθυμία τους είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναχώρηση από το νησί μας, με απώτερο στόχο ευρωπαϊκούς προορισμούς και φυσικά ακολουθούν με απόλυτη διάθεση συνεργασίας τις διαδικασίες έκδοσης της προσωρινής άδειας παραμονής τους.

Αυτά που βιώνουμε όσοι προσπαθούμε να ανακουφίσουμε έστω και ελάχιστα τον πόνο των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων είναι δύσκολο να περιγραφούν. Δεκάδες άτομα βρεγμένα και πεινασμένα στοιβάζονται καθημερινά στο προαύλιο του Λιμεναρχείου, συχνά υπό βροχή, με πρόσβαση σε μία χημική τουαλέτα, που αποτελεί πια εστία μόλυνσης. Και όλα αυτά ακριβώς δίπλα στα ανοιχτά παράθυρα των αιθουσών του παρακείμενου σχολείου.

Η κατάσταση αυτή, που εκθέτει τη χώρα μας σε διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς, επιβάλλεται να σταματήσει. Το κτίριο, το οποίο επισκευάστηκε πρόσφατα με χρήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελείται από 6 δωμάτια, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές στέγασης και υγιεινής και θα φυλάσσεται από το Λιμενικό. Η λειτουργία του ασφαλώς δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, διασώζει όμως στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια των αναξιοπαθούντων αλλά και τη δική μας ανθρωπιά καθώς και τον πολιτισμό του νησιού μας.

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ