back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λέρος: Ανακοίνωση – καταγγελία για την έλλειψη Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Ανακοίνωση - καταγγελία για την έλλειψη Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ.-Γ.Ν- ΛΕΡΟΥ -Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ (Ε.Ι.Θ.Ε.Λ)

Βρισκόμαστε για πολλοστή φορά στην θέση να καταγγέλλουμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, λόγω της μείωσης του προσωπικού του. Στις προηγούμενες δυσχερείς συνθήκες προστίθεται τώρα και η απουσία αναισθησιολόγου για 15 ημέρες κάθε μήνα, λόγω της αναστολής εργασίας της 2ης αναισθησιολόγου του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατό να διενεργούνται τόσο τα τακτικά όσο και τα έκτακτα χειρουργεία, αλλά ούτε και μία απλή πράξη διασωλήνωσης, για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που  πρόκειται να διακομιστούν.  Επομένως η υγεία και η ίδια η ζωή  των κατοίκων του νησιού αλλά και των γύρω  μικρότερων  νησιών  δυνητικά  βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπρόσθετα  λόγω της ταυτόχρονης έλλειψης ιατρικού προσωπικού και στο ΕΚΑΒ, πολλές φορές μας ζητείται να συνοδεύει τον ασθενή στην διακομιδή ο  μοναδικός  αναισθησιολόγος του νοσοκομείου.

Αισθανόμαστε για άλλη μια φορά να πέφτουμε σε μία ατέρμονη λούπα όπως ο σκύλος που κηνυγάει την ουρά του. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε κενά, με απέλπιδες προσπάθειες, για το καλό των ασθενών μας.

Και ενώ είμαστε σύμφωνοι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ένας νόμος, ο οποίος δημιουργήθηκε υποτίθεται για να προστατέψει την δημόσια υγεία ,τελικά στρέφεται εναντία σε αυτήν, εξαιτίας της μείωσης προσωπικού.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί λογικά είναι ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν με προκάλυμμα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με πρόσχημα τα κενά που προέκυψαν εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα, είναι η πρόβα τζενεράλε για το “νέο ΕΣΥ”.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τις αναστολές εργασίας για τη γενίκευση των “ελαστικών” εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την “αντικατάσταση” μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες, την επιτάχυνση των προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των υγειονομικών – για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας – έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και το δημόσιο σύστημα Υγείας “πιέζεται” λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID αλλά και της εκτίναξης της λοιπής νοσηρότητας.

Φυσικά θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να πάρει τα ρεπό του και την άδεια που του αναλογεί, δικαιώματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί νομικά. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστρατήγηση αυτών των δικαιωμάτων, οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν λύση σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, διότι όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι αδύνατον να μένει νοσοκομειακή μονάδα χωρίς αναισθησιολόγο. Να καταλάβουν ότι δεν θα ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές θα μας βρουν μπροστά  τους. 

Επίσης να προκηρυχτεί άμεσα ή τρίτη θέση αναισθησιολόγου που προβλέπεται στο οργανόγραμμα.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ