back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

Κώστας Κουβάς: «12 Λόγοι για να έρθει κάποιος στη Λέρο»

Ο Κώστας Κουβάς είναι Λεριός και φέτος, όπως και τα τελευταία 10 χρόνια, εκπροσωπεί την Λέρο στην έκθεση BOOT στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το Leros Voice συγκέντρωσε τα επιχειρήματα του, που πείθουν για μια επίσκεψη στη Λέρο.

12 Λόγοι για να έρθει κάποιος στη Λέρο:

  1. Αρχιτεκτονική

Η Λέρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Συνυπάρχουν  ιταλικά, νεοκλασικά και αιγαιοπελαγίτικα κτίρια. Είναι μαγευτικό πως από οικισμό σε οικισμό, το τοπίο αλλάζει εντελώς. Υπάρχουν τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, νεοκλασικά αρχοντικά , και η μοναδική πόλη Portolago που είναι εξ ολοκλήρου χτισμένη με το αρχιτεκτονικό στυλ Art Déco το ’30 από τους Ιταλούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχιτεκτονική λερου

  1. Ιστορική Ναυαγιοκατάδυση

Η Λέρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως κύρια ναυτική βάση ,διότι το κύριο λιμάνι του νησιού, το Λακκί, είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που το νησί έχει και πλούσια ιστορία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το  νησί, διήρκησε 52 ημέρες, και στη διάρκεια αυτών, βυθίστηκαν πολλά πλοία και αεροπλάνα. Ο βυθός της Λέρου αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο. Το νησί έχει καταδυτικό κέντρο που μπορεί να σας πάει ένα ταξίδι στο χρόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για καταδυση λερος

  1. Παραλίες και οικισμοί

Επισκεφτείτε το φημισμένο ψαροχώρι Παντέλι, το Βρωμόλιθο, τα Άλιντα , τις Παναγιές, τα Δύο Λισκάρια, τη Γούρνα, το Ξηρόκαμπο, το Κουλούκι, τη Μερικιά, το Μπλεφούτι και άλλους κολπίσκους για μπάνιο. Οι παραλίες στη Λέρο είναι για όλα τα γούστα. Κάποιες αμμώδης, κάποιες με βότσαλο, κάποιες κεντρικές και κάποιες απόμερες, αλλά σίγουρα δίπλα θα βρείτε το παραδοσιακό ταβερνάκι και το χαρακτηριστικό εκκλησάκι όπως της Παναγίας της Καβουράδενας, με τη χαρακτηριστική αγιογραφία, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, και την “Αγία Κιούρα των εξόριστων”, η οποία ήταν η εκκλησία των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας και σήμερα έχει ανακηρυχθεί «διατηρητέο μνημείο».

Αποτέλεσμα εικόνας για λερος

  1. Γαστρονομία

Κάθε ταβέρνα και κάθε εστιατόριο σερβίρει φαγητό στα αλήθεια μαγειρεμένο από νοικοκυρές του νησιού.  Το καλό φαγητό στηρίζεται στα ντόπια υλικά, στα φρέσκα ψάρια, στις ξακουστές παστές λιχουδιές ,στο ντόπιοι κρασί, στα σπιτικά λικέρ ,στα τοπικά τυριά, στα παραδοσιακά γλυκά  και στο θυμαρίσιο μέλι . Δεν είναι τυχαίο που ιστιοπλόοι και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής προσεγγίζουν το νησί αρχικά για τις γεύσεις τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστρονομια λερος

  1. Καταλύματα

Σύγχρονες και ταυτόχρονα παραδοσιακές  τουριστικές μονάδες, θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, μιας και ο Λεριός είναι άκρως φιλόξενος.

Αποτέλεσμα εικόνας για διαμονη λερος

  1. Ασφαλής αγκυροβολία

Αν μετακινήστε με σκάφος, η Λέρος, με όλους τους ορμίσκους και τους κόλπους που διαθέτει, προσφέρει ασφαλή αγκυροβολία. Το Λακκί είναι ένα από τα ασφαλέστερα της Μεσογείου, στον όρμο Παντέλι – Βρομόλιθος και στα Άλιντα  υπάρχει  αραξοβόλι, στο Μπλεφούτι  προβλήτες, ενώ ο όρμος του Παρθενίου προσφέρει ασφάλεια από όλους τους καιρούς. Το νησί διαθέτει σήμερα  οργανωμένες μαρίνες και καρνάγια, και η τοπική αγορά, με προίκα την ναυτοσύνη της, είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες ανεφοδιασμού και επισκευών.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγκυροβολια λερος

  1. Πολιτιστικά δρώμενα

Η κάτοικοι της Λέρου συμμετέχουν ενεργά στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες. Παραδοσιακά πανηγύρια, αναπαράσταση εθίμων, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, σεμινάρια παραδοσιακών χορών, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους εξορισθέντες και θεατρικές παραστάσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για συναυλια λερος

  1. Ιστορική Πεζοπορία και Ποδηλασία

Αφήστε το όχημα σας και απολαύστε μια  ιστορική  εξόρμηση στη φύση. Με τα πόδια ή με ποδήλατο ,κατευθυνθείτε προς το κάστρο, δείτε το επιβλητικό συγκρότημα του Θεραπευτηρίου  το οποίο αρχικά κτίστηκε για να φιλοξενήσει τη βάση υδροπλάνων Rosseti, τα  ιταλικά οχυρωματικά από όπου εμπνεύστηκαν  «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», επισκεφθείτε τις  σήραγγες του Πολεμικού μουσείου , τα ερείπια της πυροβολαρχίας Farinata και τα κτίρια των πυροβολαρχιών 281 και 388 με τις τοιχογραφίες που ζωγράφισαν Ιταλοί φαντάροι. Στο νησί θα βρείτε εύκολα τον ντόπιο που με χαρά θα σας ξεναγήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για ποδηλατο λερος

  1. Ιστιοπλοΐα

Στη Λέρο λειτουργεί ναυτικός όμιλος που διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνείς αγώνες,  κοινωνικές εκδηλώσεις και μαθήματα για μικρούς και μεγάλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεγκατα λερος

  1. Ανανεώστε τους όρκους σας

Η φυσική ομορφιά του νησιού σε συνδυασμό με την ηρεμία θα συνθέσουν το ιδανικό σκηνικό για τη διοργάνωση μιας όμορφης τελετής. Στο νησί προσφέρονται επιχειρήσεις που διοργανώνουν μυστήρια και σίγουρα θα σας προτείνουν τα καλύτερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ισιδωρος λερος

  1. Island hopping

Η Λέρος  είναι  κεντρικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, και μπορεί να αποτελέσει την βάση κάποιου εναλλακτικού προγράμματος στα διπλανά νησιά, ιδανικό για εσάς και τα παιδιά σας. Προτείνω ημερήσιες εκδρομές για αναρρίχηση στην διπλανή Κάλυμνο, επίσκεψη στο μοναστήρι της Πάτμου, γευσιγνωσία κρασιών στους Λειψούς και μπάνιο σε βραχονησίδες με μαγικά χρώματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ασπρονησια λερος

  1. Πρόσβαση με πλοίο και με αεροπλάνο.

Την Λέρο προσεγγίζουν πλοία που ξεκινάνε από το λιμάνι του Πειραιά, και από το λιμάνι της Ρόδου. Διαθέτει αεροδρόμιο με απευθείας πτήση από την Αθήνα, αλλά αν προσγειωθείτε σε ένα γειτονικό διεθνές αεροδρόμιο, όπως αυτά των Ρόδο, Κω και Σάμο, μπορείτε σε λίγη ώρα να είστε στη Λέρο με ένα καταμαράν. 

Μην το σκέπτεστε. Μπορούμε να περάσουμε μαζί πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας στη Μάλτα του Αιγαίου, όπως την χαρακτήρισε ο Τσόρτσιλ!

Πηγή: lerosvoice.gr

{loadmoduleid 270}

Popular Articles