back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καταδικάστηκαν Λεριός και Σύριος σε φυλάκιση 2,5 ετών ο καθένας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚαταδικάστηκαν Λεριός και Σύριος σε φυλάκιση 2,5 ετών ο καθένας

«Στα μαλακά» έπεσαν στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 58χρονος Λεριός και ένας αλλοδαπός από τη Συρία, οι οποίοι κατηγορούνταν σε υπόθεση διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα μας παράνομων αλλοδαπών, και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί πριν από δύο χρόνια, το φθινόπωρο, από Λιμενικούς στην Κάλυμνο και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη. Πρωτόδικα στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, τις οποίες κατάφεραν χθες να μειώσουν κατά πολύ, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης του 58χρονου Λεριού, κας Κατερίνας Βολονάκη μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας και της διευκόλυνσης εξόδου σε διευκόλυνση παραμονής στη χώρα (πλημμελήματα) και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 2,5 ετών και χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ σε κάθε κατηγορούμενο. 

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2017 οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ένοχους και για τις δύο κατηγορίες τον 58χρονο Λεριό και τον 39χρονο Σύριο στους οποίους επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξης για τη διευκόλυνση εξόδου των αλλοδαπών και έξι χρόνια κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 13 χρόνια κάθειρξη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ ο καθένας, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία κρίνοντας αθώο τον 29χρονο Σύριο, ενώ καταδίκασε τον AZDIN ALI του Abdulah Συριακής καταγωγής που είναι φυγόδικος και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Συγκεκριμένα ο αλλοδαπός φυγόδικος καταδικάστηκε (ωσεί παρών) σε κάθειρξη δέκα ετών για τη διευκόλυνση εξόδου και δέκα έτη κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή κατά συγχώνευση 15 χρόνια κάθειρξη με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι συλλήψεις
Όλα ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 βραδινές ώρες οπότε και ο 58χρονος μετέφερε με το ταχύπλοο σκάφος του από τη Λέρο στην Κάλυμνο τέσσερις Σομαλούς, τους οποίους και αποβίβασε στο αλιευτικό καταφύγιο «ΜΕΛΙΤΣΑΧΑ» Καλύμνου. 

Οι αλλοδαποί με δύο ταξί πήγαν στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να επιβιβαστούν με τα εισιτήρια που φέρεται να τους έδωσε ο 58χρονος Λεριός σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, όμως τελικά το ταξίδι τους … ματαιώθηκε αφού εντοπίστηκαν από Λιμενικούς και συνελήφθησαν διότι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής τους στη χώρα. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι συνελήφθη και ο 58χρονος, ο οποίος την ώρα εκείνη επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο σκάφος του και να επιστρέψει στο νησί του.

Σε βάρος του 58χρονου αλλά και τριών άλλων Σύριων, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους και ο τρίτος αναζητούνταν από τις διωκτικές αρχές, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη ως μέλος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων με σκοπό την κερδοσκοπία, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο με σκοπό την κερδοσκοπία και ηθική αυτουργία στην πράξη της διευκόλυνσης με σκοπό την κερδοσκοπία.

Πηγή: rodiaki.gr

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ