back to top
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ: Στήνονται από το πρωί να γράψουν φάρμακα και φεύγουν γιατί δεν υπάρχει γιατρός να τα γράψει…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ: Στήνονται από το πρωί να γράψουν φάρμακα και φεύγουν γιατί δεν υπάρχει γιατρός να τα γράψει...

Η έλλειψη γιατρών στο Κ.Υ.Πάτμου έχει προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του και στην υγεία των κατοίκων, αλλά δυστυχώς προκαλεί προβλήματα και στη συνταγογράφιση των φαρμάκων των ασθενών.

Τις ουρές ασθενών στα ιατρεία του ΙΚΑ κυρίως των Αθηνών και των μεγάλων αστικών κέντρων που βλέπαμε στα κανάλια, από τότε που ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφιση βλέπουμε και στο Κ.Υ. Πάτμου.

Από τις 6 η ώρα το πρωί ασθενείς που θέλουν να γράψουν φάρμακα, πηγαίνουν στο Κ.Υ.Πάτμου και στέκονται στην ουρά  για να είναι μέσα στους 20,  που όπως έχουν ορίσει είναι δυνατόν να συνταγογραφιθούν στο ωράριο του Κ.Υ.Πάτμου.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ πάνε και στήνονται στην ουρά, ή δεν προλαβαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν χωρίς συνταγή. Γνωρίζουμε δε περιπτώσεις που εξαιτίας του επείγοντος  πήγαν αυθημερόν σε γειτονικό νησί να τους γράψουν τα φάρμακα.

Οι λόγοι που φεύγουν άπρακτοι ή που αναγκάζονται να πάνε σε άλλο νησί να τα γράψουν είναι, ή ότι πέφτει το ηλεκτρονικό σύστημα ή ο ένας εκ των δύο γιατρών απουσιάζει σε διακομιδή ασθενούς.

Όταν ο υπουργός αποφάσισε για λόγους διαφάνειας και μείωσης της σπατάλης των φαρμάκων να επιβάλει την ηλεκτρονική συνταγογράφιση, δεν σκέφθηκε ότι για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα, επιβάλλεται η καθημερινή συντήρηση και η αναβάθμιση του σέρβερ του συστήματος. Αυτό προφανώς δεν γίνεται, κι έτσι συχνά και καθημερινά πέφτει το σύστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις συνταγογραφίσεις.

Επίσης,  θα έπρεπε να είχαν προνοήσει ότι με την απασχόληση ενός τουλάχιστον γιατρού με την συνταγογράφιση, οπωσδήποτε να υπάρχουν άλλοι δύο. Ο ένας για την εξέταση των περιστατικών εντός του Κ. Υγείας και ο άλλος για τις καθημερινές σχεδόν διακομιδές ασθενών που οφείλονται στην υποστελέχωση του.

Στις καταγγελίες τους οι πολίτες,  δεν τα βάζουν με τους γιατρούς, διότι κάνουν παραπάνω από αυτά που μπορούν. Τα βάζουν με το κράτος.

Ρωτάνε όμως, μήπως αυτή τη δύσκολη στιγμή, βρίσκοντας τους κατάλληλους τρόπους να μην αφήνουν κανέναν ασθενή να φεύγει χωρίς συνταγογράφιση;

Σμαράγδα Μουλιάτη – Patmostimes.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ