back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Λέρος εκπέμπει SOS: Κάλεσμα σε διαδικτυακό ψήφισμα που θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥH Λέρος εκπέμπει SOS: Κάλεσμα σε διαδικτυακό ψήφισμα που θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κάλεσμα προς όλους όσοι αγαπούν τη Λέρο προκειμένου να υπογράψουν το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνει ομάδα ενεργών πολιτών, που έχει και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Λέρου.

Το ψήφισμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στη γνωστή ιστοσελίδα avaaz.org, αναφέρει τα εξής:

Στη Λέρο, ένα νησί στο νότιο Αιγαίο 54τχλ και 7.900 κατοίκων, η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας το αυτονόητο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων του νησιού αλλά και των προσφύγων – μεταναστών , “αποφασίζοντας και διατάσσοντας”, επιχειρεί να προσθέσει, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, μια ακόμη φυλακή.

Το 2015 στα Λέπιδα εντός του χώρου που διαβιούν-νοσηλεύονται ψυχικά ασθενείς παρά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και αγνοώντας τις ολέθριες συνέπειες συνύπαρξης δύο ευπαθών ομάδων (ψυχικά ασθενών και προσφύγων) δημιουργήθηκε το hot spot δυναμικότητας 700 ατόμων.

Σήμερα στη δομή αυτή, αλλά και παραπλεύρως αυτής, σε ερειπωμένα και ακατάλληλα κτίρια, διαμένουν 3.500 πρόσφυγες- μετανάστες χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (κλίνες, νερό, τουαλέτες, ηλεκτρικό ρεύμα, περίθαλψη, θέρμανση, κλπ) σε συνθήκες απάνθρωπες.

Το νησί με μόλις 54τχλ έκταση δεν έχει τις ανάλογες υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, νερό, νοσοκομειακές υπηρεσίες κ.α.) που να είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο όγκο μόνιμων “φιλοξενούμενων”.

Το περιβάλλον ήδη έχει υποστεί τεράστια επιβάρυνση από τους τόνους σκουπιδιών και λυμάτων που προκύπτουν από την υπερφόρτωση του hot spot. Οι συνθήκες διαβίωσης ΟΛΩΝ των κατοίκων του νησιού γίνονται ανυπόφορες.

Για άλλη μια φορά καλούνται να γίνουν δεσμοφύλακες ψυχών, εγκλωβισμένοι και οι ίδιοι στον ίδιο τους τον τόπο. Χωρίς να έχουν τα αυτονόητα, όπως: πρόσβαση στη δημόσια υγεία, προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, προστασία του περιβάλλοντος και εξασφάλιση ποιότητας ζωής.

Εκπέμπουμε SOS.

Είναι εγκληματικό σε ένα τόσο μικρό νησί να εγκλωβίζονται τόσες χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες, και να καταδικάζεται δις ισόβια ένας τόπος και μια ολόκληρη κοινωνία.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

*Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι απλή, ενώ μετά την υποβολή των στοιχείων σας, πρέπει να εισέλθετε στον λογαριασμό email που εισάγατε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιβεβαιώσετε ότι η διεύθυνση email που δώσατε είναι σωστή έτσι ώστε να προσμετρηθεί η ψήφος σας με τις υπόλοιπες.

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ